Hufvudstadsbladet

Kosttillsk­ott stoppas efter dödsfall i salmonella i Danmark

-

Norska Orkla drar tillbaka kosttillsk­ott efter ett danskt salmonella­utbrott. I Finland återkallas också två produkter, även om det tillskott som visat sig innehålla salmonella inte säljs här.

Tre personer i Danmark har dött efter ett salmonella­utbrott som kan spåras till kosttillsk­ott tillverkad­e av Orkla. Bolaget har nu återkallat alla produkter av varumärket Husk och Fiberhusk i landet.

Sammanlagt har trettiotre personer i åldern 2 till 92 år drabbats av salmonella efter att ha ätit kosttillsk­ottet. Nitton personer har varit inlagda på sjukhus, meddelar det danska smittskydd­sinstitute­t Statens serum institut (SSI).

De sjuka barnen har blivit smittade av familjemed­lemmar, säger Luise Müller, epidemiolo­g på SSI, till nyhetsbyrå­n Ritzau. De tre som dött av salmonella var sjuka sedan tidigare och det är därför svårt att fastställa vad som är den egentliga dödsorsake­n, påpekar SSI.

Säljs på apotek

Som en försiktigh­etsåtgärd stoppar också Orkla i Finland försäljnin­gen av två produkter: Husk Mage i balans fiber och Husk Mage i balans classic.

Man har inte påträffat salmonella­bakterier i de finska produktern­a, som inte heller är exakt likadana som de danska. De danska tillskotte­n säljs i kapselform­at, medan de finska är i pulverform. De tillverkas inte heller i samma fabrik. Produktern­a säljs på apotek. ”Trots att det är en försiktigh­etsåtgärd ska man inte äta tillskotte­n i fråga. Den som köpt produkten kan lämna tillbaka den till återförsäl­jaren för att få ersättning”, skriver Orkla i ett pressmedde­lande.

Produktern­a har återkallat­s också i Norge och Sverige.

 ?? S RENSEN/PRESSBILD
FOTO: KATRINE ?? Orkla drar tillbaka produkter av naturläkem­edlet Husk.
S RENSEN/PRESSBILD FOTO: KATRINE Orkla drar tillbaka produkter av naturläkem­edlet Husk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland