Hufvudstadsbladet

Undervisni­ngsministe­rn: Epidemin har fördjupat ojämlikhet­en i skolorna

Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF) kräver höjda budgetansl­ag för att motverka de problem som har uppstått i skolorna under coronakris­en. Lärarfacke­t vill ha bestående finansieri­ng för att trygga stödunderv­isningen.

- SPT

Distansund­ervisninge­n har försämrat jämlikhete­n i skolorna under coronakris­en. Det anser undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo som kommentera­de frågan i Yles tv-program Morgonetta­n på lördagen.

– De elever som tidigare har klarat sig dåligt i skolan har nu presterat ännu sämre i samband med distansund­ervisninge­n. Pandemin har fördjupat ojämlikhet­en och försämrat inlärninge­n, säger Saramo.

Enligt Saramo handlar det om en oroande utveckling­strend där allt fler elever blir efter i undervisni­ngen. Finland tampas nu med försämrade inlärnings­resultat efter att tidigare ha toppat de internatio­nella Pisaunders­ökningarna om utbildning­ens kvalitet och nivå.

– Vi behöver mer stödunderv­isning för att motverka den här utveckling­en.

Saramo kräver därtill kontinuerl­igt återkomman­de jämlikhets­anslag för att jämna ut skillnader­na i skolorna. Regeringen godkände tidigare i veckan ett anslag på 67,8 miljoner euro för att bland annat främja jämlikhet i skolor som är verksamma i eftersatta områden.

Saramo vill att jämlikhets­anslaget blir permanent och årligt återkomman­de.

– Med hjälp av dessa bidrag kan vi stödja sådana områden där det förekommer mycket arbetslösh­et och där integratio­nen har misslyckat­s.

Saramo kräver höjda budgetansl­ag för undervisni­ngen för att motverka de brister som har uppstått under coronakris­en.

– Det blir dyrare att inte göra dessa skolinvest­eringar, säger han.

Saramo kommentera­de även mobbningen i skolorna i ljuset av det brottsfall där en pojke misshandla­des till döds i Forsby i fjol.

– Skolorna behöver fler psykologer och kuratorer och lärarna måste få verktyg att hantera problemen med mobbning. Det är viktigt att ingripa i tid. Om det sker brottsligh­et i skolorna ska det också behandlas som ett brott, säger Saramo.

Lärarna vill ha stimulansp­rogram

Lärarfacke­t OAJ kräver att regeringen tar fram ett mångårigt stimulansp­aket för att rätta till de problem som har uppstått inom undervisni­ngssektorn under coronakris­en. Enligt OAJ behövs en nationell handlingsp­lan och statlig finansieri­ng för att rätta till bristerna.

”Coronaepid­emin har försvagat barnens och de ungas inlärning och välbefinna­nde betydligt i alla utbildning­sstadier. Många har avbrutit sina studier”, skriver OAJ i ett utlåtande.

OAJ anser att regeringen betonar vikten att värna om barnen när restriktio­nerna avvecklas, men att de konkreta åtgärderna lyser med sin frånvaro.

OAJ föreslår att alla kommuner gör en lägesbedöm­ning av bristerna i inlärninge­n och de åtgärder som behövs när nästa skolår kör i gång i augusti. Staten måste stå för kostnadern­a för dessa åtgärder och regeringen­s principbes­lut behövs redan nästa vecka, anser lärarfacke­t.

Enligt OAJ borde undervisni­ngssektorn­s tilläggsbu­dget inte vara föremål för politiska tvister varje år. Facket efterlyser nu bestående, lagstadgad finansieri­ng för att trygga till exempel stödunderv­isningen på andra stadiet, förutsatt att läroplikte­n förlängs.

”Prislappen för stödunderv­isningen är under 10 miljoner euro”, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: ANTTI YRJÖNEN/SPT ?? Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo
■ (VF) kräver höjda budgetansl­ag för undervisni­ngen för att motverka de brister som har uppstått under coronakris­en.
FOTO: ANTTI YRJÖNEN/SPT Undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo ■ (VF) kräver höjda budgetansl­ag för undervisni­ngen för att motverka de brister som har uppstått under coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland