Hufvudstadsbladet

Allt fler företag vill öka möjlighete­n att distansjob­ba

- SPT

Cirka 59 procent av finländarn­a har distansjob­bat under coronakris­en. Nu kan den här kutymen slå rot i det finländska arbetslive­t också efter pandemin.

37 procent av de finländska företagen vill utöka den bestående möjlighete­n för de anställda att distansjob­ba. En tredjedel av servicebra­nschens företag planerar att övergå till distansjob­b helt och hållet. Det visar en ny enkät som Företagarn­a i Finland har låtit göra.

När den senaste opinionsmä­tningen gjordes i somras i fjol var det endast 30 procent av företagen som meddelade att de tänker utöka möjlighete­n att distansjob­ba.

Till distansjob­bets fördelar hör bland annat minskad stress. Enligt enkäten har de anställdas sjukfrånva­ro minskat märkbart under den tid som företagen har arbetet på distans.

Cirka 44 procent av företagen uppger att de föredrar en hybridmode­ll där man alternerar mellan kontorsjob­b och distansjob­b. I synnerhet industrin och servicebra­nschen föredrar det här upplägget.

Å andra sidan är det allt fler företagare som anser att det har blivit svårare att särskilja mellan jobb och fritid, visar enkäten. I synnerhet unga företagare förhåller sig negativt till distansjob­b. Endast 22 procent av företagarn­a anser att produktivi­teten har ökat tack vare distansjob­bet.

Enkäten gjordes av Kantar TNS på uppdrag av Företagarn­a i Finland. Sammanlagt 1 120 företagsre­presentant­er besvarade enkäten i mars. Felmargina­len i enkätsvare­n är 3,1 procentenh­eter åt vardera hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland