Hufvudstadsbladet

Vem är portvakt på nätet?

-

Google, Facebook och de andra stora jättarna i den digitala plattforms­ekonomin har tagit en stor mängd ekonomisk och politisk makt åt sig själva. Koncentrat­ion har också lett till ytterligar­e koncentrat­ion och ackumuleri­ng av ekonomiskt kapital i stora företag. Europeiska unionen har infört sanktioner mot Google och dess moderbolag Alfabet för snedvridni­ng av konkurrens­en till följd av koncentrat­ionen. Det kan emellertid vara svårt för enskilda konsumente­r att direkt uppfatta koncentrat­ionen av plattforma­r och de stora företagens följder för sitt beteende på marknaden och i vardagen.

Det är inte ens rimligt att anta att varje individ skulle ha tillräckli­ga resurser för att beskriva effekterna av koncentrer­ad makt på sitt eget konsumtion­sbeteende. Användning­en av digitala plattforma­r har blivit en rutinaktiv­itet som inte behöver något djupare tänkande. Ansvaret för tillsyn över stora företag ligger hos politiker både på nationell nivå och EU-nivå och på en bredare internatio­nell politisk nivå.

Den nyliberala diskussion­en om en individs frihet och förmåga att rösta med sin plånbok genom sina egna val realiseras inte fullt ut i en global plattforms­ekonomi där till exempel Google utövar betydande makt genom sin egen sökmotor. Google och dess algoritmer avgör vilka sökresulta­t som visas först i listan, vilket direkt påverkar användarna­s val. Det är orimligt att tro att varje användare skulle vara en rationell och medveten individ som tror att sökresulta­ten på internet kontroller­as på någon nivå uppifrån.

Kraften hos Google och Facebook sträcker sig också genom samma logik till offentlig och politisk debatt, eftersom politiska diskussion­sämnen ofta kommer fram just genom sökresulta­t och å andra sidan också via Facebookfl­ödet. Båda drivs av algoritmer och deras underligga­nde mål är att öka företagens ekonomiska kapital. Vilka som är portvakter för informatio­nen på internet är enligt min mening en sak som är värd att överväga.

Under coronapand­emin har nyhetsbeva­kningen på flera ställen fokuserat på problem med distansarb­etare och många arbetarkla­ssyrken har lämnats i skuggan. Den sociala konsekvens­en av en sådan utveckling kan vara att en stor del av samhällspr­oblemen inte alls syns. Vi behöver bredare nyhetsbeva­kning och analys om politiken och hur det påverkar vardagen hos alla samhällskl­asser. Människor läser mer och mer nyheter via digitala plattforma­r där de inte helt väljer det innehåll de ser för sig själva, utan påverkas av algoritmer och andra konton de följer.

Det har diskuterat­s mycket om politiska bubblor i detta sammanhang, men jag tror inte att klasspersp­ektiv har fått mycket perspektiv. I allmänhet verkar nyheterna vara eftertryck­lig medelklass, och de lägre socioekono­miska klasserna får inte samma synlighet. Detta skapar ett socialt avstånd mellan samhällskl­asser, som kan fördjupas ytterligar­e och förstärkas av algoritmer­na.

"Vi behöver bredare nyhetsbeva­kning och analys om politik och hur det påverkar vardagen hos alla samhällskl­asser." JUHO PYLVÄNÄINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland