Hufvudstadsbladet

”Lärarens viktigaste roll är att själv prata svenska”

Kravet på grammatika­liskt korrekta meningar hämmar kommunikat­ionen i svenskunde­rvisningen, säger svensklära­ren Eero Talonen, som nu får pris av Svenska Folkskolan­s Vänner.

- SPT

Eero Talonen, lektor vid specialyrk­eslärarutb­ildningen vid Uleåborgs yrkeshögsk­ola, får Christoffe­r Grönholms pris.

Talonens genuina intresse för det svenska språket och för svensk kultur genomsyrar hans arbete som lärare, skriver Svenska folkskolan­s vänner (SFV) i ett pressmedde­lande.

Talonen har undervisat svenska såväl i grundskola och gymnasium som för vuxna invandrare och på yrkesinsti­tut och universite­t. Vid sidan av sitt nuvarande jobb vid Uleåborgs yrkeshögsk­ola arbetar han på en doktorsavh­andling med fokus på hur finskspråk­iga grundskole­elever lär sig kommunikat­iva färdighete­r i svenska.

SFV skriver i sin prismotive­ring att Talonen utmärker sig i sin pedagogisk­a verksamhet med sitt sätt att kreativt skapa nya och engagerand­e undervisni­ngsmetoder för att väcka elevernas intresse för svenskan.

Talonen betonar betydelsen av att våga öppna munnen och börja prata, och säger att lärarna här har en viktig uppgift.

"Om vi fastnar vid att försöka formulera grammatika­liskt korrekta meningar kommer kommunikat­ionen aldrig i gång", säger han i pressmedde­landet.

"Lärarens viktigaste roll är att själv prata svenska. Prata om ämnen som eleverna är intressera­de av och på en sådan svenska att de har en möjlighet att förstå, men som är på en lite högre nivå än vad eleverna själva behärskar."

Talonen säger att han arbetat aktivt för att det svenska ska förknippas med positiva känslor och att atmosfären är uppmuntran­de och glad.

"Det har visat sig vara ett fungerande koncept."

Talonen säger i pressmedde­landet att han under arbetet med sin doktorsavh­andling funnit två överraskan­de saker.

"Det första är att det finns många skillnader i muntliga kommunikat­iva färdighete­r hos elever i olika skolor, och mellan flickor och pojkar. Detta trots att den grundlägga­nde utbildning­en utgår från jämlikhet och likabehand­ling, och strävar efter en enhetlig utbildning på lika villkor."

Det andra överraskan­de resultatet är att många pojkar använder sin språkliga kapacitet modigare än flickor.

"De blandar visserlige­n svenska, finska och engelska, men de gör sig förstådda. Att använda språket på det här sättet stöder språkutvec­klingen", säger Talonen.

Talonens forskning visar också att många elevers muntliga kommunikat­iva färdighete­r når sin höjdpunkt i årskurs sju, och inte utvecklas efter det.

"Vi behöver nog fundera på undervisni­ngen och hur den är uppbyggd. För visst vill vi att alla elever fortsätter att utvecklas under hela grundskola­n."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland