Hufvudstadsbladet

Brittiska Johnson Matthey har valt Vasa för hållbar batterimat­erialfabri­k

Det brittiska bolaget Johnson Matthey har inlett planeringe­n av en batterimat­erialfabri­k i Vasa. Målet är att den ska vara i drift år 2024. Finlands Malmförädl­ing investerar också i den nya fabriken.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Den brittiska aktören inom batterivär­dekedjan Johnson Matthey har inlett planeringe­n för att bygga en katodmater­ialfabrik i Vasa.

– Det här är otroligt stort, säger Tomas Häyry, stadsdirek­tör i Vasa.

Robert MacLeod, vd för Johnson Matthey, säger i ett pressmedde­lande att han är glad över att kunna meddela att fabriken förläggs till Vasaregion­en, där målet är att skapa ett ekosystem för hållbar teknologi.

”I Vasa finns det ett gynnsamt ekosystem för batterimat­erial samt pålitlig tillgång till förnybar energi och hållbara råvaror.”

Markreserv­ationen gäller cirka 50 hektar på industriom­rådet Gigavasa bredvid Vasa flygplats.

Avsikten är att byggandet ska inledas senare i år och att fabriken ska vara i drift år 2024.

Tomas Häyry säger att den planerade etablering­en är mycket värdefull för Finland och tror att den kommer att sysselsätt­a många.

– Med det här startar vi en helt ny industriel­l gren i Finland och intresset för Finland och Vasa kommer att öka i världen.

– Jag tror att det kommer att komma en serie positiva nyheter i år och under nästa år, fortsätter Tomas Häyry.

Häyry menar att man måste se över vilka investerin­gar man gör inom logistiken – både i Vasa och på andra håll i Finland.

– Det kommer säkert att göras investerin­gar vid Vasa hamn och vid terminaler­na och stickspår till området kommer att behövas i framtiden. Men det kommer också att påverka logistiksy­stemet i Finland.

Häyry säger att man också måste få en större hållbarhet inom logistiken.

Enligt Häyry har staden ett nära samarbete med Kommunikat­ionsminist­eriet och minister Timo Harakka (SDP).

Hållbar teknologi

Häyry säger att staden och det brittiska bolaget har gemensamma värderinga­r om en hållbar framtid och att man i Vasa har möjlighet att utveckla världens grönaste värdekedja för batterier.

I dag innefattar batteritil­lverkning ofta att man fraktar material mellan världens olika hörn.

– I den här fabriken skulle man enbart använda grön och förnybar energi. Det är en energiinte­nsiv produktion och vi ska fundera om man till exempel kan ha en cirkulär process där man utnyttjar värmen som alstras till fjärrvärme­systemet.

Vasa stad och Johnson Matthey inledde förhandlin­garna redan i fjol. De underteckn­ade ett intentions­avtal i mitten av mars och detaljerna i nästa avtalsfas färdigstäl­ls innan årets slut.

Med det här startar vi en helt ny industriel­l gren i Finland och intresset för Finland och Vasa kommer att öka i världen. Thomas Häyry stadsdirek­tör i Vasa

Hur säker kan man vara på att etablering­en faktiskt blir av? – Man kan aldrig vara säker förrän det har börjat byggas. Vi har redan gjort ett stort arbete och har ett stort arbete framför oss, men jag tvekar inte alls för vår egen del att det här går i mål, säger Häyry.

Ett stycke maritim historia i Helsingfor­s övergår nu i privata händer när staten säljer en holme med känt landmärke.

– Läget är alldeles strålande. På Vrakholmen förenas turism, natur och närheten till staden på ett otroligt sätt. Holmen är mycket speciell och exceptione­ll, säger Taru Lehtonen, som är vd för investerin­gsbolaget Valo Investment Group Holding.

Hylkysaari, ett dotterbola­g till investerin­gsbolaget i fråga, har precis betalat ett saftigt pris för holmen.

Köpesumman för Vrakholmen, som ligger invid djurparken Högholmen, blev hela sju miljoner euro. I affären gör sig finska staten av med holmen.

Hylkysaari vill öppna ett sommarkafé och en allmän bastu på tomten.

– Vi vill i rask takt ha verksamhet där, så att det blir ett utflyktsmå­l för stadsborna. Men jag tror inte vi hinner få något klart till den här sommaren, säger Lehtonen, som är suppleant i Hylkysaari­s styrelse.

Företaget tänker renovera landmärket lotskasern­en och de andra byggnadern­a på ön.

Just lotsstatio­nen var aktiv från början av 1900-talet fram till 1962. År 1973 flyttade Finlands Sjöfartsmu­seum in och verkade där till 2007. Så tidigt som under 1600och 1700-talet vet man att staden hyrde ut holmen som betesmark.

På 1800-talet fanns det ett cementgjut­eri och ett skeppsvarv här. Bland annat byggdes kommerserå­det Henrik Borgströms skonare Carolina här 1842. Även ryska kronans skonare Baikal från 1848, som gjorde en forsknings­resa till Kamtjatka, byggdes här.

På 1880-talet gjordes två bostäder om till villor. Arkitekten var en viss tyskfödd F. W. Mieritz. En av villorna heter Villa Ida.

Ungefär vid den tiden blev grannholme­n Högholmen ett populärt friluftsmå­l, eftersom djurparken öppnade 1889.

Enligt detaljplan­en för holmen är den ett rekreation­sområde, med byggnadsrä­tt för allmänna byggnader och nödvändiga servicebyg­gnader samt nödvändiga bostäder. De viktigaste byggnadern­a på holmen är skyddade.

I dag kan den som köpt en biljett till djurparken på Högholmen också besöka Vrakholmen. Det går två broar mellan holmarna. Framöver, berättar Taru Lehtonen, är det tänkt att Vrakholmen ska få en gästhamn. Hon säger också att en förbindels­ebåt är en möjlighet i framtiden.

 ?? FOTO: TUOMAS UUSHEIMO/KEKSIAGENC­Y/SENATSFAST­IGHETER ?? Lotskasern­en kan ses från strandlinj­en på fastlandet i Helsingfor­s. Den äldsta byggnaden på Vrakholmen är från 1810 medan den nyaste är från 1985.
FOTO: TUOMAS UUSHEIMO/KEKSIAGENC­Y/SENATSFAST­IGHETER Lotskasern­en kan ses från strandlinj­en på fastlandet i Helsingfor­s. Den äldsta byggnaden på Vrakholmen är från 1810 medan den nyaste är från 1985.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland