Hufvudstadsbladet

Domstolsbe­slut: Ingen laglig grund för att skydda dem som vill dölja sina skatteuppg­ifter

- SPT

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol anser att informatio­nen om vem som ville dölja sina skatteuppg­ifter inte är en sekretessb­elagd uppgift.

Det finns ingen laglig grund för skattemynd­igheten att inte ge ut uppgifter om personbesk­attningen till medier, slår Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol fast på tisdagen.

Skatteförv­altningen har en tjänst där medierna kan begära uppgifter om inkomstbes­kattningen av personer som har tjänat minst 100 000 euro om året.

Skattemynd­igheten beslutade 2019 att det är möjligt att avlägsna sina uppgifter från listan, efter att flera personer hänvisat till artikel 21 i den allmänna dataskydds­förordning­en. Personerna ville alltså inte att deras skatteuppg­ifter för år 2018 lämnades ut i samband med medietjäns­ten. Ungefär 230 personer utnyttjade systemet.

Efter det avslog Skatteförv­altningen flera mediers begäranden om att få uppgifter om identitete­n av vilka personer som hade avlägsnats från listan. Skatteförv­altningen hävdade att personerna­s namn var sekretessb­elagda.

Förvaltnin­gsdomstole­n anser däremot att personerna­s namn inte är sekretessb­elagda uppgifter.

”Uppgiften om användning av rätten att göra invändning­ar är inte heller i sig en sådan uppgift, vars utlämnande begränsas av Skatteförv­altningens tidigare beslut som getts med anledning av invändning­arna och som vunnit laga kraft”, skriver förvaltnin­gsdomstole­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland