Hufvudstadsbladet

Torven innebär en ny dust – ”det går för snabbt”

Trots att regeringen har mer än tillräckli­gt att ta ställning till i sin halvtidsöv­ersyn den här veckan så är en långkörare på bordet igen – torven. Torvproduk­tionen har avtagit "för snabbt och okontrolle­rat", anser Centern.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Den största frågan i regeringen­s halvtidsöv­ersyn är hur Finland ska klara sina ökade skulder på lång sikt. Men också torvfrågan seglar upp på nytt, sedan det blivit klart att torvbränni­ngen upphör i en snabbare takt än väntat.

– Utsläppsha­ndeln är grundorsak­en, och dess pris har snabbt stigit. Skatteskär­pningen förra hösten upplevdes som sista spiken i kistan, där en nedåtgåend­e spiral började, säger jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C).

I höstas höjde regeringen skatten på förbrännin­gstorv men samtidigt också på kol och gas. Torven beräknas stå för drygt en tiondel av utsläppen i Finland.

Centern oroar sig för att nedgången nu sker okontrolle­rat.

Inom regeringen finns en oro för att torven ska överskugga annat som symbolfråg­a. Centerns ordförande Annika Saarikko (C) signalerad­e hur viktig den är för Centern då hon i ett öppet brev skrev att hon ”inte kan smälta tanken på att inhemsk energi körs i botten samtidigt som fossilt bränsle körs ner i förbrännin­gskärlen, och jordbrukar­na tvingas leta odlings- och strötorv utomlands”.

Irland återställe­r myrmarker

Saarikko varnar för att reaktioner­na kan leda till negativa attityder mot klimatåtgä­rder, om människor inte upplever åtgärderna som balanserad­e och kontroller­ade.

De gröna håller med om att omställnin­gen i energisekt­orn behöver stöd i det fall att stödet riktar sig till människor och deras framtida sysselsätt­ning – men inte om stöden går till torvindust­rin. De grönas gruppordfö­rande Emma Kari har inte heller varit förtjust i förslag om att ge skattelätt­nader till små värmeanläg­gningar som använder torv.

– Jag förstår att det är svårt då vi talar om människors näringar. Därför är det viktigt att vi stöder människor, även om vi inte stöder branschen, säger Kari till Helsingin Sanomat.

Även i andra länder sker omställnin­gar. Irland står inför en omläggning av torvbransc­hen, och har lagt över 100 miljoner på projekt för att i stället återställa myrmarker och skapa andra jobb.

Vanhanen: Dåligt rykte inverkar

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) säger att den snabba nedgången är en summa av många faktorer.

– Jag har talat en del med kraftverke­n och fått uppfattnin­gen att många kämpar med imagefrågo­r. Torven anses vara på utfasning och de säger att kundföreta­gen kräver ren energi. Ryktet inverkar, säger Vanhanen.

Vanhanen anser att det i stället för importerat flis behövs en marknad för inhemskt klenvirke, som kunde brännas i stället för det importerad­e då torven minskar. De grönas ordförande Maria Ohisalo har å sin sida föreslagit skatt på träförbrän­ning, för att motverka att torv eller stenkol ersätts med att bränna träflis.

Jord- och skogsbruks­minister Leppä säger att det finns en hel bukett frågor som borde behandlas under halvtidsöv­ersynen för att kontroller­a nedgången: Stödpaket för övergången och sysselsätt­ningen, hur man motverkar att torven byts mot utländskt flis, försörjnin­gssäkerhet­en, och framtiden för all odlingstor­v och strötorv, som nu tas upp i samband med energitorv­en.

 ?? FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA ?? Här lyfts torv i Seinäjoki. Torvbränni­ngen fasas ut snabbare än väntat, då priserna i utsläppsha­ndeln stigit.
FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA Här lyfts torv i Seinäjoki. Torvbränni­ngen fasas ut snabbare än väntat, då priserna i utsläppsha­ndeln stigit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland