Hufvudstadsbladet

Exitplanen för kulturen kan vara klar i dag

Enligt flera ministrar närmar sig Finland punkten då man kan slopa undantagsf­örhållande­na. I dag väntas mer informatio­n om den slutgiltig­a exitplanen.

- SPT

I dag utlovas besked om exitplanen, det vill säga hur Finland kommer att avveckla restriktio­nerna i takt med att smittläget förbättras. Det meddelade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) inför regeringen­s förhandlin­gar i Ständerhus­et i går kväll.

Men innan dess ska bland annat planerna som gäller evenemangs­och kulturbran­schen ses över. Inför tisdagens möte ville Marin inte gå in på detaljerna.

Enligt Marin har förslaget justerats och kompletter­ats efter att bland andra allmänhete­n kommentera­de det. Det kom in över 2 100 kommentare­r på regeringen­s webbenkät om exitplanen.

– Vi förhandlar om helheten och informerar mer i morgon (läs: i dag). Det är fint att så många deltagit i diskussion­en, sade Marin.

Goda och dåliga vaccinnyhe­ter

Regeringen presentera­de sin exitplan för drygt två veckor sedan. Sedan dess har bland andra Johnson & Johnson meddelat att man har problem med de utlovade vaccinleve­ranserna. Enligt Marin kommer det här inte att försena förverklig­andet av exitplanen.

– Avveckling­en av restriktio­nerna är inte knuten till något specifikt datum utan till hur smittläget förbättras. Här spelar vaccinatio­nerna en viktig roll men de är bara en del av en större helhet, sade Marin.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (C) uttryckte oro för att coronafall­en kan börja öka igen om restriktio­nerna mildras för snabbt.

Enligt Kiuru kan Biontech och

Pfizers utlovade tilläggsle­verans av coronavacc­in till viss del väga upp bortfallet från de andra företagen.

– Under de senaste tre veckorna har antalet nya smittfall minskat. Det är positivt. Men vi har ännu sex sjukvårdsd­istrikt på fastlandet och ett på Åland där smittläget ännu är illa, sade Kiuru.

Undantagsf­örhållande­n slopas?

Flera ministrar uppgav inför mötet att Finland närmar sig den punkten då man kan slopa undantagsf­örhållande­na. Men det epidemiolo­giska läget och utveckling­en avgör.

Enligt Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, kan det hända att Finland så småningom kan slopa undantagsf­örhållande­n.

– Smittläget har förbättrat­s. Det är inte långsökt att vi kan slopa undantagsf­örhållande­na. Men det sker inte i dag. Om den positiva utveckling­en fortsätter kan det bli aktuellt, sade Blomqvist.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) hyste för sin del förhoppnin­gar om att det ska vara möjligt att gå på sommarteat­rar och fotbollsma­tcher i sommar.

– Därför är det viktigt att begränsnin­garna avvecklas stegvis så att smittläget inte förvärras igen och vi måste införa begränsnin­garna på nytt.

På frågan om ett eventuellt vaccinpass för att kunna resa eller delta i kultureven­emang sade Henriksson att regeringen avvaktar i väntan på mer informatio­n om huruvida en vaccinerad person ändå kan smitta andra eller inte.

– Vi väntar på att få en medicinsk bedömning om det här, sade Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland