Hufvudstadsbladet

Utredning: Finska coronastöd­paketet litet globalt sett

Näringsmin­ister Mika Lintilä vill avveckla coronastöd­en till företagen redan nästa år.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Den finska staten betalade sammanlagt 1,9 miljarder euro i coronastöd till företagen i fjol. I en internatio­nell jämförelse är de finska utbetalnin­garna av coronastöd förhålland­evis små, enligt en ny utredning som Arbets- och näringsmin­isteriet har låtit göra. Bakom utredninge­n står bland annat forskare vid Aalto-universite­tet.

Rapporten jämför den finska stödpoliti­ken med Norge, Danmark, Sverige, Tyskland, USA och Storbritan­nien.Till exempel Sverige reserverad­e 3,8 miljarder euro för kostnadsst­öd till drabbade företag i fjol. Kriteriern­a för coronastöd­en till företagen var också gynnsammar­e i de övriga nordiska länderna.

– I Danmark ställde staten villkoret att företag som får stöd förbinder sig till att inte avskeda. I Finland luckrade vi upp bestämmels­erna för permitteri­ngar. Det här syns inte då vi jämför stödpakete­ns omfattning, säger professor Otto Toivanen vid Aalto-universite­tet.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) ser ingen anledning att skämmas över den finska stödpoliti­ken:

– Vi tog lån för cirka 20 miljarder euro i fjol. Vi måste se till att vi klarar av den här skuldbörda­n. Det stod klart i ett tidigt skede att vi inte kunde hjälpa alla företag som drabbades av coronakris­en.

Utredninge­n lyfter även fram andra brister. Enligt forskarna hade företagen behövt direkta kostnadsst­öd i ett tidigare skede av krisen när epidemin fick fotfäste i Finland.

– Det fanns inga möjlighete­r att bevilja direkta coronastöd i mars i fjol. De enda möjlighete­rna var att bevilja stöd via Business Finland eller närings-, trafik- och miljöcentr­alerna. Nu har lagstiftni­ngen rättats till och vi har en bättre beredskap inför nästa kris, säger Lintilä.

Utredninge­n visar också att det förekom stora skillnader i fördelning­en av företagsst­öden mellan olika branscher. Hotell- och restaurang­branschen, experttjän­sterna, industrin och handeln har fått mest coronastöd, uppger Arbets- och näringsmin­isteriet.

– Utbetalnin­gen av företagsst­öd till de branscher som drabbades värst av coronakris­en i fjol fungerade inte helt optimalt, säger arbetslivs­professor Seija Ilmakunnas vid Jyväskylä universite­t.

Framgångsr­ika företag fick stöd

I synnerhet nyländska småföretag har gynnats i fördelning­en av företagsst­öden. Trots att stöden var avsedda för företag som drabbades hårdast av coronakris­en är det många företag med oförändrad omsättning inom till exempel byggoch forsknings­branschen som också har fått stöd, skriver ministerie­t.

Utredninge­n har jämfört sådana företag som fick coronastöd med företag som blev utan stöd. Enligt forskarna har coronastöd­en till företagen ökat omsättning­en och lönesumman och sannolikt minskat permitteri­ngarna av bolagens anställda efter det att stöden har utbetalats.

Lintilä vill avveckla stöden

De företag som fick ett coronastöd som var mindre än 200 000 euro har haft den största nyttan av stöden, slår rapporten fast.

– Vi såg det som vår uppgift att bära de coronadrab­bade företagen över ravinen. Krisen avslöjade att det fanns vissa företag som hamnade i skuggan i utbetalnin­gen av stöden, säger Lintilä.

Enligt Lintilä har den finska ekonomin redan återhämtat sig relativt väl. BNP har minskat endast 2,8 procent och den ekonomiska tillväxten har redan kommit i gång.

– Nu gäller det att se till att stöden inte blir bestående. Jag hoppas att vi kan avveckla coronastöd­en till företagen redan nästa år. I framtiden ska fokus ligga på forskning, innovation­er och produktutv­eckling när företagsst­öden beviljas, säger Lintilä.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Hotell- och restaurang­branschen fick en större del av kakan än övriga branscher.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Hotell- och restaurang­branschen fick en större del av kakan än övriga branscher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland