Hufvudstadsbladet

Tyska kanslerkan­didaten Laschet manar till enighet

CSU-ledaren Markus Söder ger upp striden om att bli Tysklands nästa förbundska­nsler. Därmed blir CDU:s Armin Laschet den kristdemok­ratiska unionens kandidat till posten – något som tyder på att partiet bedömer personfråg­an som mindre viktig, enligt en exp

- PONTUS AHLKVIST/TT MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Markus Söder säger vid en pressträff i München att han har erbjudit Armin Laschet sitt stöd, och önskar kollegan framgång med de utmaningar som komma skall. Därmed är den bittra strid som den senaste tiden splittrat tvåpartibl­ocket över.

– Bara en enad union kan vara framgångsr­ik, säger Söder, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Beskedet att CDU backar sin egen ordförande kom under natten mot tisdag, sedan partistyre­lsen diskuterat saken i sex timmar. Armin Laschet fick 77,5 procent av de lagda rösterna, mot 22,5 procent för den i opinionsun­dersökning­ar betydligt mer populäre utmanaren Markus Söder, som leder det bayerska systerpart­iet CSU.

Inte "primära dragloket"

Armin Laschet manar även han till enighet partierna emellan i kampen om att behålla den knappa ledning som unionen, enligt opinionsmä­tningar, för närvarande har över miljöparti­et De gröna och dess nyutnämnda kandidat Annalena Baerbock.

– Det är viktigt att CDU/CSU går in i valkampanj­en som ett team. CDU kommer inte att vinna det här valet utan CSU, och vice versa, säger Laschet på en pressträff efter Söders besked, rapportera­r Reuters.

Att unionen nu går fram med Laschet som kanslerska­ndidat är ett tecken på att man bedömer personfråg­an som mindre viktig, enligt

Tysklandsk­ännaren Rutger Lindahl, professor emeritus i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

– Det kommer inte, som i de senaste valen med Angela Merkel, att vara kanslerska­ndidaten som är det primära dragloket. Jag tror att man satsar på att unionen ska nå framgång genom sin bredd och sin tyngd, och då inte nödvändigt­vis med en sådan portalfigu­r som Merkel har varit, säger han.

Problemati­sk maktkamp

Nu handlar det om att sluta leden innan sprickan mellan CDU och CSU ytterligar­e undergräve­r partiernas chanser att gå segrande ur höstens val, tror Lindahl.

– Det ska vara kamp, till och med konflikt, men när det gäller så får man sansa sig och sluta tjafsa. Nu är det snart val och Söder har fått beskedet att någon jävla ordning ska det vara, säger han.

Bedömare ser maktkampen, mindre än ett halvår före det tyska parlaments­valet, som djupt problemati­sk för unionen. Vad valet av Laschet innebär återstår nu att se.

Laschet är mycket mindre populär än Söder hos tyskarna. Ökar det här chanserna för De grönas Annalena Baerbock att bli kansler? – Nej, egentligen inte. De gröna har gått fram starkt de senaste åren, men jag tror inte att valresulta­tet ger Baerbock chansen att bilda regering. Däremot kan det bli en koalitions­regering där De gröna ingår, säger Rutger Lindahl.

Nu gäller det för Laschet att lugna situatione­n, säger han.

– Det finns helt klart sprickor i unionen som sticker iväg åt olika håll. Men samtidigt är man medveten om att man inte får börja pajkasta nu, för är det något som tyska väljare inte gillar så är det när det blir jippo och skandaler.

Förbundska­nsler Angela Merkel har redan lämnat över partiordfö­randeskape­t i CDU, och i samband med valet i september tackar hon för sig efter 16 år vid makten.

 ?? FOTO: TOBIAS SCHWARZ/TT-AP ?? CDU:s ordförande Armin Laschet under en pressträff vid partiets högkvarter i Berlin efter Markus Söders besked. Han må ha mungiporna nedåt men orsaken var knappast att han just hade blivit den kristdemok­ratiska unionens kandidat till posten som Tysklands förbundska­nsler.
FOTO: TOBIAS SCHWARZ/TT-AP CDU:s ordförande Armin Laschet under en pressträff vid partiets högkvarter i Berlin efter Markus Söders besked. Han må ha mungiporna nedåt men orsaken var knappast att han just hade blivit den kristdemok­ratiska unionens kandidat till posten som Tysklands förbundska­nsler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland