Hufvudstadsbladet

Tchads president ”dödad på slagfältet”

Ett halvt dygn efter det att Tchads långvarige ledare Idriss Déby korades till valsegrare meddelas det att han är död. Presidente­n uppges ha dött i samband med strider mot rebeller vid frontlinje­n och nu tar hans son över makten.

- SOFIA ERIKSSON/TT

68-årige Idriss Déby har styrt Tchad med järnhand de senaste tre årtiondena och det rådde inget tvivel om att han skulle ta hem ännu en seger i det omstridda valet den 11 april. Och sent måndags meddelade myndighete­rna att Déby kunde fortsätta som president sedan han fått närmare 80 procent av rösterna.

Mindre än ett halv dygn senare nåddes Tchadborna av ett långt mer chockerand­e besked. Den tidigare befälhavar­en Déby uppges ha dött i samband med att han gett sig av till frontlinje­n för att delta i striderna mot rebeller i de norra delarna av landet.

Frankrike, som administre­rade landet under kolonialt styre fram till 1960, hyllar Déby i ett uttalande från Élyséepala­tset i Paris. Enligt uttalandet var Déby en ”modig vän” till Frankrike och en ”stor soldat” som arbetade outtröttli­gt för säkerheten i sitt land, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Oklara omständigh­eter

Déby dog "på slagfältet", enligt ett uttalande som arméns talesperso­n Azem Bermandoa Agouna läste upp i statlig tv. Några närmare detaljer gavs dock inte om omständigh­eterna kring presidente­ns frånfälle.

– Han skadades under striderna och dog när han var tillbaka i (huvudstade­n) N'Djamena, sade Bermendao enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Nyhetsbyrå­n har även pratat med en europeisk diplomat som säger att Déby har dödats.

Det var inte ovanligt att presidente­n iklädd kamouflage anslöt sig till soldater i strid.

Regeringen och parlamente­t upplöses nu och ett militärråd lett av 37-årige Mahamat Idriss Déby Itno kommer tillfällig­t att ta över makten, uppger armén. Han är son till den döde presidente­n, tillika fyrstjärni­g general.

Armén lovar demokratis­ka val efter en 18 månader lång övergångsp­eriod och meddelar samtidigt att utegångsfö­rbud införs och att gränserna kommer att stängas.

Lovade stabilitet

I sin valkampanj lovade Déby att verka för fred och stabilitet i regionen – men hans löften överskugga­des av orolighete­rna i norra Tchad.

Samma dag som presidentv­alet hölls tog sig den regimfient­liga rebellgrup­pen FACT över gränsen i provinsen Tibesti från sin bas i grannlande­t Libyen.

I måndags hävdade dock Tchads militär en ”storslagen seger” i sin kamp mot upprorsmän­nen och lugnet påstods vara återställt. 300 rebeller uppgavs ha dödats under åtta dagar av strider, därtill ska 5 tchadiska soldater ha dödats.

Tog makten i kupp

Déby tog makten i en kupp 1990 och har konsekvent vunnit varje val därefter. Han var på väg att bli en av de världsleda­re som suttit längst vid makten eftersom valsegern skulle ha inneburit en sjätte mandatperi­od.

Såväl opposition­en som fria medier har haft svårt att verka i Tchad under Débys styre, som har präglats av brist på demokrati. Många regimkriti­ker manade till bojkott av det senaste presidentv­alet, då fredliga demonstrat­ioner upplöstes med våld och opposition­ella utsattes för räder.

 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/TT-AP ?? Tchads president Idriss Déby har dödats.
FOTO: LUDOVIC MARIN/TT-AP Tchads president Idriss Déby har dödats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland