Hufvudstadsbladet

Navalnyjan­hängare gripna inför protest i dag

Flera av Aleksej Navalnyjs anhängare har frihetsber­övats inför dagens protester som tros locka en halv miljon ryssar. Enligt observatör­sgruppen OVD-Info har även razzior genomförts på två av opposition­spolitiker­ns lokala kontor.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Enligt organisati­onen har i nuläget fem allierade till Aleksej Navalnyj i olika regioner frihetsber­övats, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

På tisdagseft­ermiddagen hade över 465 000 människor, nästan hälften av dem huvudstads­bor, uppgett på sajten free.navalny att de kommer att delta i onsdagens protester. Demonstran­terna kräver Navalnyjs frigivning och ett ”fritt Ryssland utan Putin”.

”Aleksej står inför döden i strafflägr­et, och alla som är redo att kämpa för frihet kommer snart att ses som brottsling­ar de med. Nu är sista chansen att förhindra detta”, skriver arrangörer­na bakom den landsomfat­tande demonstrat­ionen på sajten.

Den ryska kommunikat­ionsmyndig­heten Roskomnadz­or uppmanade under måndagen samtliga plattforma­r som sprider informatio­n om ”osanktione­rade massevenem­ang” att omedelbart radera innehållet, rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Interfax. Inga demonstrat­ioner har fått tillstånd av polisen.

Enligt den ryska åklagarmyn­digheten gör sig den som uppmanar till deltagande i osanktione­rade protester skyldig till brott, med så kallat administra­tivt frihetsber­övande i straffskal­an. Att dela informatio­n om protester kan även föra med sig böter på 40 000 euro, skriver Interfax.

Protestern­a väntas gå av stapeln klockan 19 i kväll, lokal tid, i en mängd ryska städer. Arrangörer­na uppmanar alla ryssar som är emot korruption, förtryck och politiska mord att gå ut på gator och torg.

”Om hundratuse­ntals människor går ut för att protestera fredligt kan våra krav inte ignoreras”, skriver de.

Samma dag som de landsomfat­tande protestern­a planerar president Vladimir Putin att hålla sitt årliga tal till det ryska parlamente­t.

På tisdagen nekades Aleksej Navalnyjs personliga läkarteam än en gång tillträde till sin patient, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkriti­kerns hälsotills­tånd alltmer i den straffkolo­ni där han suttit fängslad sedan i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland