Hufvudstadsbladet

Hon kan bli Samoas första kvinnliga ledare

Hon har kallats djävulen och skakat om Samoas politiska liv. Nu hoppas Fiame Naomi Mata’afa bli önationens första kvinnliga premiärmin­ister – efter ett val som liknas vid en politisk jordbävnin­g i Stilla havet.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Veteranpol­itikern Fiame Naomi Mata'afa leder partiet FAST som snabbt har seglat upp som en maktfaktor i Samoa. Partiet registrera­des bara förra sommaren men lyckades knipa 25 av parlaments 51 mandat i valet tidigare i april.

Resultatet ses som en politisk jordbävnin­g i Samoa, där det styrande HRPP har dominerat den politiska scenen så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartista­t. Premiärmin­ister Tuila'epa Sailele Malielegao­i har styrt i 22 år.

Men i år fick HRPP och FAST lika många mandat och nu ligger makten att utse Samoas nästa ledare hos den enda oberoende ledamoten i parlamente­t.

Oavsett hur det går i förhandlin­garna är det anmärkning­svärt att FAST lyckades utmana en av världens längst sittande demokratis­kt valda ledare bara nio månader efter det att partiet bildades. Och Mata'afa hyllas som en förebild för kvinnor i ett land där politiken främst har varit männens arena.

Den tidigare HRPP-politikern Mata'afa har suttit i parlamente­t i 36 år. 1991 blev hon Samoas första kvinnliga minister och 2016 dess första kvinnliga vice premiärmin­ister. Att hon har lyckats utmana så pass många tabun kan delvis förklaras av hennes familjs höga status – hennes pappa blev Samoas första premiärmin­ister efter självständ­igheten från Nya Zeeland 1962.

Mata'afa lämnade dock den biträdande premiärmin­isterposte­n i september förra året i protest mot nya lagar i syfte att kontroller­a rättsväsen­det. Hon har också uttryckt oro över valreforme­r, vilket fick premiärmin­ister Malielegao­i att kalla henne ”djävulen”, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

På den globala scenen är 64-åringen dessutom en av de ledande rösterna i kampen för jämställdh­et och lika rättighete­r mellan könen.

– Jag har alltid varit en stark förespråka­re för kvinnors politiska deltagande, sade Mata'afa nyligen till det australisk­a mediebolag­et ABC.

 ?? FOTO: TT-AP-FAST ?? Fiame Naomi Mata’afa utmanar på
■ Samoa.
FOTO: TT-AP-FAST Fiame Naomi Mata’afa utmanar på ■ Samoa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland