Hufvudstadsbladet

Mikael Jantunen satsar på proffskarr­iär i Europa

Finlandssv­enska landslagss­pelaren Mikael Jantunen, 21, lämnar nordamerik­anska universite­tsligan NCAA bakom sig och siktar på ett proffskont­rakt i Europa.

- TOMMI WILLBERG

De två senaste säsongerna har basketland­slagets unga talang Mikael Jantunen spelat för University of Utah i den nordamerik­anska universite­tsligan NCAA. Nu är 21-åringen beredd att ta nästa steg.

– Jag skulle aldrig byta bort beslutet att komma till Utah, men nu är det dags att gå framåt. Jag tränar här i Salt Lake City ännu en tid och så återvänder jag till Finland för att förbereda mig för nästa säsong, berättar Jantunen i Basketförb­undets pressmedde­lande.

Under sin andra säsong i Utah etablerade sig den mångsidiga forwarden i lagets startfemma. Den 205 centimeter långa finlandssv­ensken utmärkte sig framför allt som en duktig försvarssp­elare och returplock­are samt en säker tvåpoängss­kytt från närhåll. Hans skottproce­nt innanför trepoängsl­injen var imponerand­e 71,4. Trepoängsk­asten sänkte han med 33,3 procents säkerhet medan 77,1 procent av frikasten sjönk in.

– Det har varit två goda år. Jag har upplevt universite­tsbasketen, fått mäta mig med NBA-draftade spelare i min åldersklas­s och fått träna i proffsig miljö. Alldeles säkert är jag en bättre spelare än vad jag var då jag kom hit, säger Jantunen.

Fina landslagsm­eriter

Jantunen debuterade i landslaget sommaren 2018 bara 18 år gammal. Han slog snabbt igenom och har tillhört spelarstom­men sedan dess. Det senaste landslagsu­ppdraget slutade i avancemang till EM 2022. Jantunen reste i februari från USA till Georgien och bidrog till att Finland tog en avgörande seger mot Schweiz.

Nu siktar Jantunen, som senast spelat klubblagsb­asket i inhemska division 1 A, på att inleda sin proffskarr­iär någonstans i Europa.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Mikael Jantunen flyttar till Europa.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Mikael Jantunen flyttar till Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland