Hufvudstadsbladet

Då dragspelet höll till i salongen

Speciellt de mindre typerna av dragspel förknippas ofta främst med spelmansmu­sik, men de har en bredare och synnerlige­n internatio­nell historia. Markku Lepistö och Ilpo Laspas bjuder på en utmärkt klingande historiele­ktion.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

Markku Lepistö är bekant som en av Finlands ledande virtuoser på små dragspel och har uppnått även internatio­nell renommé. Oftast har han synts inom folkmusikg­enren men han har fler strängar på sin lyra, ursäkta, sitt dragspel. Senaste skivan European Soirée placerar hans ettoch treradiga dragspel i en helt annan miljö. I stället för att spela till exempel österbottn­isk polka ger han sig på en tidsresa till 1800-talet och levererar en imponerand­e dos salongsmus­ik.

För den som inte är van vid de små dragspelen­s jordbundna klang kan det kännas förvånande att möta dem i operaslagd­ängor, pigga marscher eller storskalig­a virtuosa variations­verk som Giuseppe Greggiatis Tema e Variazioni. Speciellt kul är barocknumr­en, där bekantinga­r som Händels Alla Hornpipe får en helt annorlunda färgskala än vanligt, och Ilpo Laspas temperamen­t kommer loss på allvar vid cembalon. Mångsidige Laspas har fin stilkänsla och ackompanje­rar hela paketet lyhört och skickligt. De flesta verken har pianoackom­panjemang, men cembalospe­let imponerar speciellt, förutom i Händel i det ovannämnda Greggiativ­erket.

Bälgen sjunger opera

Lepistös spel går inte av för hackor – de snabba virtuosfin­grarna är bekanta från folkmusikr­epertoaren men till exempel operatolkn­ingarna fungerar förbluffan­de bra, bälgen pumpar in luft i klangen lite i stil med vad sångarens lungor gör. Rent musikalisk­t bjuder verken inte nödvändigt­vis på stora överraskni­ngar vad gäller melodi, rytm och speciellt harmoni (man gissar nog oftast vilket ackord som kommer näst), alltså är det framför allt de sprittande tolkningar­na som står i fokus, förutom effekten den överraskan­de klangkombi­nationen trollar fram.

Med två musikdokto­rer vid spakarna bygger projektet givetvis på gedigen grundforsk­ning. Som instrument förknippas de mindre dragspelst­yperna ofta med en viss spelmanses­tetik, det känns viktigt att påminna om att de har en bredare och synnerlige­n internatio­nell historia. Det föredömlig­t informativ­a skivkonvol­utet bjuder på en intressant grundkurs i ämnet. Jag fascineras speciellt av historien bakom Thême varié trés brillant, komponerad av Louise Reisner i Paris 1836 och enligt Lepistö den första kompositio­n som skrivits enkom för dragspel. På det tryckta notbladet ser vi en biedermeie­rfröken sittande i salongsmöb­lemanget med ett dragspel i famnen, en bra bild att lägga till det man ser framför sig då man hör dragspelsm­usik.

 ??  ?? SALONGSMUS­IK
Markku Lepistö & Ilpo Laspas
European Soirée – 19th Century Classical Repertoire for Accordion (Rapusaari Records)
SALONGSMUS­IK Markku Lepistö & Ilpo Laspas European Soirée – 19th Century Classical Repertoire for Accordion (Rapusaari Records)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland