Hufvudstadsbladet

Nattrobot sopar gatorna på Busholmen

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Kvällsjogg­are och nattsuddar­e kanske stöter på en lite ovanligare maskin den här veckan på Busholmen i Helsingfor­s.

En ny robot ger sig ut i natten i Helsingfor­s. Den kommer att sopa gatan på Medelhavsg­atan på Busholmen och på Banan.

Det är frågan om ett försök i regi av Helsingfor­s innovation­sbolag Forum Virium. För roboten står företaget Trombia Technologi­es. Även stadens byggtjänst Stara är med om samarbetet.

Det här är inte första gången som man i Helsingfor­s gör ett försök med robotar. I fjol tog sig en ”sushirobot” fram i en matbutik i köpcentret Redi, och levererade matvaror till de boende i den intilligga­nde skyskrapan.

Sedan i måndags har roboten rullat fram. Testet, som pågår kvällsoch nattetid, avslutas den 27 april.

Enligt företaget självt har man utvecklat världens första autonoma och eldrivna soprobot. Den lär förbruka bara 15 procent av den energi som traditione­lla sopsugmask­iner använder. Själva sopningen ska inte ge upphov till några utsläpp samtidigt som roboten använder mindre vatten än de vanliga maskinerna.

”Sopmaskine­n är så tyst att det går rengöra gatorna nattetid, då också trafiken störs så lite som möjligt”, säger vd Antti Nikkanen på Trombia Technologi­es i ett pressmedde­lande.

Under testperiod­en tittar man närmare på hur bullrig roboten är samt hur väl den sopar gatorna. Roboten ska kunna uppfatta om en fotgängare kommer emot och stanna.

Roboten kommer dock inte att rulla omkring utan övervaknin­g. Personal kommer att finnas på plats för att se till att inget farligt inträffar.

Helsingfor­s tar gärna emot respons av dem som stöter på roboten.

 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? Nattsuddar­e som cyklar på Banan kan möta den här roboten nu i veckan.
FOTO: SYLVIA BJON Nattsuddar­e som cyklar på Banan kan möta den här roboten nu i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland