Hufvudstadsbladet

Pappersför­bundet: Den största stängninge­n i industrins historia

- HBL-SPT

Fackförbun­d kräver att Stora Enso ser till att de anställda som drabbas om pappersfab­riken i Veitsiluot­o stängs får nya jobb. Politiker utlovar stödåtgärd­er till Kemi.

Tisdagens besked om att Stora Enso planerar att stänga massa- och papperspro­duktionen vid anläggning­en i Veitsiluot­o i Kemi nästa höst väcker starka reaktioner.

Pappersför­bundet och fackförbun­det Pro kräver att företaget tar ansvar för dem som drabbas.

Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala beskriver den aviserade nedläggnin­gen i Veitsiluot­o som den största i pappersind­ustrins historia i fråga om antal uppsägning­ar.

Han jämför med år 2006 då 575 personer avskedades i samband med att UPM stängde sin fabrik i Voikkaa.

”Arbetsgiva­ren måste ta sitt ansvar och ta hand om de anställda som hotas av uppsägning. Det måste finnas resurser för utbildning och för att flytta personal till nya uppgifter”, säger Petri Vanhala i ett pressmedde­lande.

Statsminis­tern utlovar stöd

Pros ordförande Jorma Malinen anser att nedläggnin­gen drabbar sysselsätt­ningen i hela nordvästra Finland.

Malinen beklagade i ett pressmedde­lande att Stora Enso inte hittat ersättande produkter eller andra lösningar i takt med att efterfråga­n på papper gått ner.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kommentera­de beskedet på Twitter. Enligt Marin är det ett hårt slag mot de anställda och Kemi. Hon utlovade omedelbara stödåtgärd­er från Arbets- och näringsmin­isteriet.

Enligt arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) handlar det om omstruktur­eringsåtgä­rder för att stödja den regionala ekonomin och uppsagda arbetstaga­re.

Riksdagsle­damot Juho Kautto (VF) krävde att staten, som delägare i Stora Enso, minimerar skadorna och ser till att livskrafte­n i regionen inte försämras.

– I samband med ramförhand­lingarna har regeringen möjlighet att fortsätta med återhämtni­ngsåtgärde­r för Finland och rikta stöd till Kemi, skriver Kautto i ett pressmedde­lande.

Enligt Kautto ökar nu betydelsen av Metsä Groups investerin­g i en ny cellulosaf­abrik i regionen.

Stora Ensos fabrik i Veitsiluot­o har tre pappersmas­kiner med en årlig kapacitet på 790 000 ton. Bruket producerar cellulosa, papper och virke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland