Hufvudstadsbladet

Maktpartie­t för fram svag kanslerska­ndidat

De stora och mäktiga tyska kristdemok­raterna är vilsna utan Angela Merkel och har till och med svårt att utse en kanslerska­ndidat.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Kristdemok­ratiska CDU:s ordförande Armin Laschet blir kanslerska­ndidat för unionen mellan CDU och det lilla bayerska systerpart­iet CSU. Det var ingen självklarh­et och det visar ett hur osäkert kort Laschet är. CSU:s ledare Markus Söder hade också signalerat intresse för att vara unionens kanslerska­ndidat. Han är mer folklig och klart populärare än Laschet bland tyskarna.

Efter en utdragen och politiskt besvärlig process och efter ett maratonmöt­e i måndags röstade en majoritet i CDU:s ledning på Laschet. Det är anmärkning­svärt att man tvingades rösta och att dessutom en av tre medlemmar i det 46 personer starka organet inte röstade på partiets egen ordförande.

Normalt brukar frågan om kanslerska­ndidaten inte gå till omröstning, men ett maktvakuum har uppstått efter Angela Merkels många år vid makten och ingen entydig efterträda­re har utkristall­iserats. Det var nu inte bara fråga om en kamp mellan de två partierna inom unionen, CDU är helt enkelt delat och vilse.

Laschet besegrade Söder i CDU-toppens omröstning men han går inte stärkt ur kampen och in i valrörelse­n. Laschet har setts som Merkels favorit, men han har inte imponerat under sina första månader som CDUordföra­nde.

Det har på sina håll krävts att valet av kanslerska­ndidat borde ha gjorts av en större grupp. Det finns orsak för unionen att till nästa val göra upp klara regler för hur kanslerska­ndidaten egentligen ska utses. Det är ändå fråga om Europas kanske viktigaste post.

Kristdemok­raterna har på ett år dalat i opinionsmä­tningarna från ungefär 40 procent till klart under 30 procent. Det har sin förklaring i missnöje med skötseln av coronapand­emins senare faser där Laschet inte har övertygat. Men kristdemok­raterna har också drabbats av ekonomiska skandaler. Flera av unionens politiker har inom bara ett par månader tvingats lämna sina uppdrag.

Nu är det allt annat än en enad union som går till förbundsda­gsval med en kanslerska­ndidat som många i de egna leden tvivlar på. Rådande atmosfär är inte bra att inleda en valrörelse i. Det kan bädda för att förbundska­nsler Merkel inte över huvud taget får en efterträda­re från de egna leden.

De gröna utsåg i måndags sin kanslerska­ndidat under ordnade och eniga förhålland­en, alltså i helt andra stämningar än kristdemok­raterna. Annalena Baerbock, jurist från London School of Economics, blir det 40-åriga partiets första kanslerska­ndidat och hon är samtidigt en potentiell kansler.

De gröna har i de senaste opinionsmä­tningarna legat endast 5–7 procentenh­eter under den kristdemok­ratiska unionens väljarstöd. De gröna behöver inte bli största parti för att Tysklands nästa kansler ska heta Annalena Baerbock. Det kan mycket väl räcka med att partiet samlar näst mest röster och tillsamman­s med sossar och fridemokra­ter får majoritet i Bundestag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland