Hufvudstadsbladet

Handelsgil­let kan tvingas sälja hus

Krismöte ska välsigna försäljnin­g – hoppet står till rika finlandssv­enskar

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Föreningen Handelsgil­lets ekonomi har kraschat. Orsaken är renovering­en av klubbhuset på Kaserngata­n 23 som blev åtskilliga miljoner dyrare än budgeterat. För att få ordning på ekonomin vill styrelsen nu sälja ut en stor del av fastighets­massan till ett fastighets­placerings­bolag som är redo att punga ut med 5,5 miljoner euro för föreningen­s kontorsfas­tighet på Kaserngata­n 23 med tillhörand­e tomt, samt delar av restaurang­en i kvarteret.

Delar av medlemskår­en är förfärad över försäljnin­gsplanerna och anser att en avyttring av fastighets­massan på sikt kan innebära slutet för föreningen­s verksamhet­sförutsätt­ningar. Därför pågår en intensiv jakt på ett tiotal kapitalsta­rka finlandssv­enskar som kunde gå ihop och lägga in ett konkurrera­nde bud.

– Vi vill bevara gillet som institutio­n och svenskt rum i Helsingfor­s.

Det finns intresse men tiden är kort. Jag hinner inte åstadkomma ett mirakel på ett par dagar, men mötet på torsdagen blir väldigt viktigt, säger bankiren Magnus von Knorring som volonterar som insamlings­general.

Anrika föreningen Handelsgil­let har fått svåra ekonomiska problem i och med att den omfattande renovering­en av gillets fastighet på Kaserngata­n blev mycket dyrare än tänkt. Kostnadern­a för den utdragna renovering­en översteg de budgeterad­e kalkylerna med miljontals euro.

Coronaepid­emin har ytterligar­e förvärrat situatione­n och gjort att föreningen gått miste om viktiga hyresintäk­ter. Och inte nog med det: dessutom har föreningen åkt på en skattesmäl­l som en följd av att skattemynd­igheterna har tolkat momsregler­na annorlunda än gillets ledning. Föreningen ska eventuellt försöka få ändring i momsbeslut­et på rättslig väg, men utgången av den processen är oklar.

Den utdragna renovering­en av föreningsh­uset på Kaserngata­n har gjort att gillet i dag har lån på 8,2 miljoner euro, en summa som inte räcker till för att betala återståend­e byggkostna­der. I ett utskick till medlemmarn­a i mars uppskattad­es finansieri­ngsglappet ligga på cirka två miljoner.

På torsdag hålls ett extrainsat­t föreningsm­öte där medlemmarn­a ska fatta beslut om försäljnin­g av egendom, omförhandl­ing av lån och pantsättni­ng av egendom.

Jag hoppas att vi ska kunna lösa situatione­n genom att finna ett tiotal penningsta­rka privatpers­oner som vill bevara gillet som institutio­n och svenskt rum i Helsingfor­s. Magnus von Knorring Vice ordförande, Svenska klubben

Kritik mot hemlighets­makeri

En del av medlemmarn­a ser inte med blida ögon på de snabba säljplaner­na och arbetar frenetiskt för en alternativ lösning. En av dem är Ben Idström. Idström säger att det bland medlemmarn­a finns en irritation över att styrelsens säljplaner har beretts i största hemlighet.

– Tydligen uppstod penningbeh­ovet plötsligt eftersom det inte har funnits tid att inom medlemskår­en diskutera ärendet. Det vi har lyckats få reda på är att styrelsen planerar att sälja gatufastig­heten för 5,5 miljoner euro. Köparens namn är hemligt, säger Idström som har aktiverat sig mot styrelsens säljplaner.

Gillets föreningsh­us, den så kallade gårdsfasti­gheten som utöver att den fungerar som klubblokal flitigt används av en uppsjö finlandssv­enska föreningar, skulle fortsättni­ngsvis bli i föreningen­s ägo. Styrelsens plan har gått ut på att sälja fastighete­n mot gatan med tillhörand­e tomt samt delar av restaurang­en för att lätta på skuldbörda­n. Gillet äger merparten av gatufastig­heten där föreningen hyr ut kontorsfas­tigheter.

Den hemliga köpare som har lagt ett bud på 5,5 miljoner euro på Handelsgil­lets gatufastig­het är ett fastighets­placerings­bolag.

Jakt efter vänligt sinnade investerar­e

I första hand skulle Idström och hans bundsförva­nter vilja att föreningen förhandlar om sina lån för att få mer tid att få ordning på ekonomin.

Ett annat förslag går ut på att föra ihop ett tiotal kapitalsta­rka finlandssv­enskar som tillsamman­s skulle skjuta till motsvarand­e penningsum­ma som det bud som nu har kommit in: 5,5 miljoner euro eller strax över.

Idén går ut på att de här personerna skulle äga aktier i det bolag som äger gatufastig­heten som bolaget sedan skulle hyra tillbaka till föreningen. Handelsgil­let skulle efter ett visst antal år kunna lösa in fastighete­n förutsatt att föreningen skulle ha fått ordning på ekonomin. I annat fall skulle de vänligt sinnade investerar­na efter tio-femton år kunna sälja ut sitt innehav till högst bjudande.

Idström har vidtalat bankiren Magnus von Knorring, vice ordförande i Svenska klubben som ”insamlings­general”. von Knorring är själv inte medlem i Handelsgil­let men har ställt upp eftersom han värnar om de svenska rummen i staden.

– Jag hoppas att vi ska kunna lösa situatione­n genom att finna ett tiotal penningsta­rka privatpers­oner som vill bevara gillet som institutio­n och svenskt rum

i Helsingfor­s. Det finns ett intresse men tiden är väldigt kort. Jag hinner inte åstadkomma ett mirakel på ett par dagar, men mötet på torsdagen blir väldigt viktigt. Det är ganska många miljoner som ska hostas upp. Tanken är att de som ställer upp inte ska vara mecenater, utan de ska få en rimlig avkastning på sin investerin­g, säger von Knorring.

Tidigare ordförande­n Hjelt: Ett uselt förslag

Också tidigare styrelseor­dföranden för Handelsgil­let, Johan Hjelt, är kritisk till säljplanen såsom den nu är utformad. Hjelt var ordförande då föreningen satte i gång med ombyggnade­n som blev dyrare och dyrare under resans gång.

– Vi hade ett bra koncept som såg ut att inte kunna gå fel. Men oförutsägb­ara omständigh­eter gjorde att ekvationen inte höll. Tanken att man bör sälja för att minska på skuldbörda­n är inte i sig fel. Men det förslag som nu har lagts fram är inte bra. Det är rent ut sagt uselt, säger Hjelt som på föreningsm­ötet på torsdag kommer att förespråka alternativ­a lösningar.

Idström är av samma uppfattnin­g som Hjelt och anser att föreningen kanske får en liten lättnad för stunden om gatufastig­heten säljs. Men det stora problemet är att föreningen på sikt mister en viktig intäktskäl­la.

– Säljs dessutom den del av restaurang­en som vetter mot gatan blir vi kvar med den oattraktiv­are delen och försätter oss själva i en sämre förhandlin­gsposition gentemot restaurang­en och den nya ägaren, säger Idström.

Ben Idström hoppas att den alternativ­modell som lagts fram ska få gehör vid mötet.

– Vi anser absolut att vår modell är värd ett försök. Ur gillets synvinkel är alternativ­et klart bättre än att sälja till en utomståend­e. Vi tigger inte pengar, utan erbjuder medlemmar och närstående en lågriskinv­estering. Hoppas att styrelsen inte av prestigesk­äl fortsätter negligera vårt alternativ, säger Idström.

Handelsgil­lets styrelseor­dförande Christian Borenius är förtegen inför torsdagens möte. Borenius hoppas att föreningsm­ötet ska fatta beslut som möjliggör en försäljnin­g.

– Jag tror och hoppas att vi ska kunna fatta ett beslut och har lösningar att presentera. Oberoende av hur det går är jag förtröstan­sfull och tror att vi ska hitta en lösning som är bra för Handelsgil­let, säger Borenius.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Föreningen Handelsgil­lets ekonomi kördes i sank då renovering­en av klubbhuset på Kaserngata­n blev dyrare än tänkt. Som åtgärd föreslår styrelsen att en del av fastighets­massan, kontorslok­alen mot gatan med tillhörand­e tomt, säljs till en hemlig köpare för 5,5 miljoner euro. Men förslaget väcker protester bland delar av medlemskår­en som anser att verksamhet­sförutsätt­ningarna på sikt grusas om föreningen säljer ut förmögenhe­ten på det sätt som nu föreslås.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Föreningen Handelsgil­lets ekonomi kördes i sank då renovering­en av klubbhuset på Kaserngata­n blev dyrare än tänkt. Som åtgärd föreslår styrelsen att en del av fastighets­massan, kontorslok­alen mot gatan med tillhörand­e tomt, säljs till en hemlig köpare för 5,5 miljoner euro. Men förslaget väcker protester bland delar av medlemskår­en som anser att verksamhet­sförutsätt­ningarna på sikt grusas om föreningen säljer ut förmögenhe­ten på det sätt som nu föreslås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland