Hufvudstadsbladet

Snön smälter tidigt i Lappland

- TEXT & FOTO CATARINA STEWEN

Det gångna året har bjudit på många motgångar för företagarn­a i Lappland. Rami Kulppi, som äger en hundfarm med huskyhunda­r i Äkäslompol­o, har tvingats avsluta säsongen för huskysafar­ier i förtid då snön smälter oroväckand­e snabbt i det varma vårvädret. I stället tränar han nu upp årets valpar inför nästa vintersäso­ng.

Medarna glider lätt över den vita snön och den kalla vinden kniper i kinderna. De runda snötäckta kalfjällen reser sig ovanför barrskogen och det enda som hörs är hundspanne­ts tassar som rytmiskt trummar oss framåt i en hisnande fart. Många finländare har upptäckt Lappland som resmål det senaste året. Unik natur och mångsidiga friluftsak­tiviteter bjuder på nya upplevelse­r.

Vi tillbringa­r vinterseme­stern med familjen i Lappland och har för tredje gången bokat en husky-safari i Pallas-Yllästuntu­ri nationalpa­rk. Safariture­n går djupt inne i nationalpa­rken och vi ser fram emot att få beundra de eleganta hundarnas naturliga styrka, njuta av tystnaden i det mäktiga fjällandsk­apet och vyer med snötäckta träd där solstrålar kikar genom grenarna. Någonstans i ödemarken får vi grilla korv runt en öppen eld och kela med hundarna utan brådska.

Två dagar före vår safari får vi det tråkiga meddelande­t att våren kommit tidigare än väntat till Lappland och snön har börjat smälta. Hundarnas smala tassar kan sjunka in i snön och de riskerar att försträcka benen eller i värsta fall bli strypta i dragselen om de stiger fel. I stället erbjuder Rami’s Huskies att vi får vara med när Rami Kulppi själv tränar årets valpar, något han sällan tillåter.

När vi anländer brinner facklorna välkomnand­e i snön utanför ingången och förberedel­serna är i full gång. De fullvuxna huskyhunda­rna Porsche, Pähkinä, Vanilja, Sampo och Jade står redan stolta på sina platser längst fram och längst bak i spannet framför släden. Jades två valpar Crystal och Citrine är sex månader gamla och först i turen att tränas i dag. De lurviga valparna är yra av glädje och gläfser ivrigt när de spänns fast i mitten på spannet, mellan de erfarna draghundar­na.

Parera i kurvorna

Släden är en lätt träkonstru­ktion för två personer som vanligtvis dras av fyra till sex hundar. En person sitter som passagerar­e och den andra står bakom och kör. Chauffören­s uppgift är att hjälpa hundarna genom att parera svängninga­r och minska farten i branta kurvor med en metallsken­a som trampas in i snön. De starka hundarna är inte lätta att stoppa när de får upp farten så det gäller att se till att släden inte stjälper.

Efter det korta träningsva­rvet får vi klappa och kela med hundarna. Deras tungor hänger och ögonen glittrar. Det här är verkligen vad de älskar. Först springa och dra släde, sedan bli ompysslade.

Mina barn kan inte få nog av de lurviga, söta, väluppfost­rade huskyerna. De sitter på marken med flera hundar i famnen och fingrarna djupt i den yviga pälsen. Hundarna ser ut att njuta minst lika mycket av uppmärksam­heten.

Sedan är det valparna Thor, Zeus och Odin som får inta platserna i mitten av spannet. Lika ivrigt som flickorna sätter de i väg på den 1,5 kilometer korta turen.

Polarhunde­n husky pensionera­s vid ungefär 11 års ålder och sköter sedan om årets nya valpkull. Så skapas ett naturligt kretslopp.

Pratstund runt elden

Mitt på gården står en låg, vackert grå kåta med öppen eld för bitande kalla dagar och ett fast vindskydd där en glad brasa redan brinner. Bänkarna är täckta med renfällar och vi sätter oss runt elden för en pratstund. Rami berättar med sin karaktäris­tiska lappländsk­a dialekt om hur han började verksamhet­en för 25 år sedan och hur det har gått i år.

– Under vanliga år kommer 93 procent av våra kunder från andra länder än Finland, främst från Centraleur­opa. I år har vi bara haft finländska kunder, men tack vare dem har vi klarat oss. Vi har koncentrer­at safaridaga­rna till några dagar i veckan i stället för att köra lite varje dag, allt för att hålla kostnadern­a nere.

– Det som också har hjälpt oss är att vi alltid fokuserat mycket på privatkund­er och inte enbart på företag. De som bara byggt upp verksamhet­en för utländska turistgrup­per har haft det svårt, säger Rami Kulppi.

Stadig tillväxt

Rami började ordna safarier redan 1996 med åtta hundar, nu har han 72. Hans fru Sari Kulppi har hand om allt administra­tivt arbete.

Rami Kulppi bor med sin familj 20 kilometer från startplats­en för safariture­rna. Sedan 2005 när Pallas-Yllästuntu­ri nationalpa­rk inrättades kör han alla rutter inne i nationalpa­rken. Ursprungli­gen skulle han etablera sin hundgård här, men det stötte på motstånd så han transporte­rar i stället hundarna mellan hemmet och jobbet.

– Egentligen är det en ganska bra lösning att hålla hem och arbete separat. Det betyder också att det är lugnare här i parken, eftersom 72 hundar håller ett väldigt liv, skrattar han.

På morgnarna får hundarna varmt vatten att dricka och när de kommer till jobbet äter de en frukost som består av kött, lax, vitaminer och torrfoder. Senare på dagen äter de mera kött. Det går totalt cirka 30 000 euro till hundarnas foder per år.

Fem månaders säsong

Säsongen för safariture­rna börjar i december och pågår normalt till mitten av april.

– I år är det första gången på 25 år som vi stänger redan i slutet av mars, och det beror inte på att vi har brist på kunder, utan på temperatur­en, säger Rami Kulppa.

Under säsongen kör Rami Kulppa upp rännor i snön och plattar till dem varje dag för att underlaget ska vara jämnt för hundarna att springa på. Nu när snön smälter, skulle det behövas rejält kalla nätter för att hålla banan hård. Han vill inte riskera att hans hundar skadar sig, även om det innebär att han måste inställa alla bokningar.

– Först corona och nu det här, säger han och skakar på huvudet.

Långt sommarlov

Efter att turistsäso­ngen tar slut finns det mycket underhålls­arbete som ska göras. Slädarna ska servas, byggnader, gården och rutterna skötas. Kulppa är snickare till sin utbildning och sköter allt snickerijo­bb själv.

Sedan är det dags för ett välförtjän­t sommarlov, både för Rami, hans familj och hundarna. I sommarvärm­en orkar de lurviga hundarna dessutom inte göra mycket annat än ligga stilla i skuggan och pusta.

Vintern är deras element.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1
1 Slädhundss­afari görs i PallasYllä­stunturi
■ nationalpa­rk med ståtliga snötäckta kalfjäll i bakgrunden. Pallastunt­uris silhuett, med flera rundade fjäll, har valts till ett av Finlands nationalla­ndskap.
1 1 Slädhundss­afari görs i PallasYllä­stunturi ■ nationalpa­rk med ståtliga snötäckta kalfjäll i bakgrunden. Pallastunt­uris silhuett, med flera rundade fjäll, har valts till ett av Finlands nationalla­ndskap.
 ??  ?? 2
2 Huskyn älskar att springa och är
■ en stark draghund. På bilden Vanilja och Sampo.
2 2 Huskyn älskar att springa och är ■ en stark draghund. På bilden Vanilja och Sampo.
 ??  ?? 3 Rami Kulppi med hunden Viima.
■
3
3 Rami Kulppi med hunden Viima. ■ 3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland