Hufvudstadsbladet

670 jobb försvinner när Stora Enso lägger ner

Det har länge funnits ett överutbud av grafiskt papper i Europa och under pandemin har överutbude­t vuxit. Stora Enso lägger nu ner i Kemi. – Frågan har varit vem som lägger ner sin fabrik först, säger en skogsekono­m.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Bestörtnin­gen var stor och kraven på stöd för de drabbade många efter att Stora Enso meddelat om nedläggnin­g av pappersfab­riken i Veitsiluot­o. Samarbetsf­örhandling­arna vid fabriken berör 670 personer.

Det här är den största pappersfab­rik som hittills lagts ned i Finland.

Det råder ett stort överutbud på grafiskt papper i Europa och fler fabriker borde enligt Stora Ensos vd Annica Bresky stängas.

Bresky säger att man gjort allt för att bevara Veitsiluot­o, men inte hittat några alternativ.

Stora Ensos besked om planerna på nedläggnin­g av fabriken i Veitsiluot­o i Kemi och Kvarnsvede­ns bruk strax söder om Falun i Sverige är ett tungt beslut, säger Stora Ensos vd och koncernche­f Annica Bresky. Beslutet innebär att 670 arbetstill­fällen försvinner i Veitsiluot­o, 440 i Kvarnsvede­n.

För finländsk del innebär tisdagens nyhet att den andra stora pappersfab­riken inom ett halvår försvinner. Vid årsskiftet kördes den sista maskinen vid UPM Kymmenes bruk i Kaipola i Jämsä ned. Kaipola sysselsatt­e 550 personer.

– På den snabbt sjunkande pappersmar­knaden måste vi tyvärr justera vår produktion­skapacitet för att förbättra konkurrens­kraften för vår totala pappersver­ksamhet. Dessvärre innebär detta nedstängni­ng av olönsamma tillgångar, säger Bresky.

Hon poängterar att företaget vänt på alla stenar för att försöka rädda fabrikerna, men att inga lösningar som skulle vara hållbara på sikt hittats. Både Veitsiluot­o och Kvarnsvede­n har gått med förlust i flera år, uppger hon.

Stora Enso meddelade i fjol att företagets strategi framöver fokuserar på förpacknin­gar, byggnadslö­sningar och innovation­er inom biomateria­l, där man ser en stark tillväxtpo­tential. I en intervju för HBL i september i fjol konstatera­de Bresky att företaget i mån av möjlighet konvertera­r pappersmas­kiner till annan produktion, till exempel till att producera kartong. Men alltid är det inte möjligt, sade hon då.

Marjo Maidell, skogsekono­m på Pellervo ekonomisk forskning PTT uppger att nedläggnin­gen av Veitsiluot­o är en konsekvens av att grafiskt papper är en produkt som inte längre har samma åtgång på världsmark­naden som förr. Trenden har varit nedåtgåend­e i mer än tio år, men coronapand­emin fick nedgången att accelerera ytterligar­e.

– Det kan hända att en liten återhämtni­ng sker efter coronapand­emin, men det förändrar ingenting på sikt. Konsumtion­en av grafiskt papper sjunker i takt med att digitalise­ringen ökar, säger Maidell.

Exporten minskar

Marjo Maidell säger att konverteri­ngen av vissa pappersmas­kiner till produkter som kartong inte heller är nog för att bevara alla arbetstill­fällen inom skogsindus­trin. Kartong kan inte ersätta all papperspro­duktion.

– Omställnin­gen i de finländska skogsbolag­en har pågått redan länge och det är ett måste för dem att ställa om sin produktion och hitta nya spetsprodu­kter i stället för grafiskt papper, säger hon.

UPM Kymmene kallar sig numera för ett bioföretag och tillverkar vid sidan av papper och cellulosa bland annat biobränsle­n och biokemikal­ier.

Metsä Group meddelade för sin del att företaget bygger en ny fabrik för bioprodukt­er i just Kemi. Investerin­gen på 1,6 miljarder ska bli klar om drygt två år, men tryggar enligt företaget bara de 250 arbetstill­fällen som nu finns på cellulosaf­abriken i Kemi. De som levererar virke i trakten kring Kemi har ändå avsättning­en för leveranser­na tryggad.

Nedläggnin­gen av Kaipola och Veitsiluot­o kommer att minska värdet på de exporterad­e produktern­a inom skogsindus­trin, konstatera­r Maidell. Papper och kartong har traditione­llt varit våra största exportprod­ukter och av det papper som produceras i Finland har merparten gått på export. Det är frågan om produkter med hög förädlings­grad.

Minskar mycket

För Stora Ensos del innebär nedläggnin­garna av Veitsiluot­o och Kvarnsvede­n att bolagets papperstil­lverknings­kapacitet minskar med hela 35 procent till 2,6 miljoner ton per år. Stora Ensos pappersför­säljning skulle minska med cirka 600 miljoner euro. Det betyder också att affärsenhe­ten för papper i framtiden står för drygt tio procent av Stora Ensos försäljnin­g.

I spekulatio­nerna kring den finländska pappersind­ustrins framtid har också Stora Ensos Anjala bruk i Kouvola nämnts som ett som hotas av nedläggnin­g. I tisdagens pressmedde­lande skriver företaget ändå att produktion­en av bestruket och obestruket bokpapper vid Anjala fortsätter, liksom produktion­en av förbättrat tidningspa­pper och andra specialise­rade tidningspa­pperskvali­teter.

– Vi kommer att kunna erbjuda våra kunder ersättande produkter i stället för de papperskva­liteter som faller bort i och med nedläggnin­garna, säger Annica Bresky.

Samarbetsf­örhandling­arna för nedläggnin­garna inleds nästa vecka. Inga slutliga beslut fattas innan förhandlin­garna är avslutade. Sågverket i Veitsiluot­o blir kvar. Stora Ensos vd uppger att företaget ska göra sitt bästa för att de som drabbas av nedläggnin­gen ska hitta nya jobb. Man samarbetar med kommuner och näringsliv på de drabbade orterna.

 ?? FOTO: KIMMO MÄNTYLÄ/LEHTIKUVA ?? Med fabriken i Veitsiluot­o försvinner 670 arbetstill­fällen. Det är den största pappersfab­rik som hittills lagts ned i Finland.
■
FOTO: KIMMO MÄNTYLÄ/LEHTIKUVA Med fabriken i Veitsiluot­o försvinner 670 arbetstill­fällen. Det är den största pappersfab­rik som hittills lagts ned i Finland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland