Hufvudstadsbladet

Kärlek på hotell – Läckberg skrev filmmanus

Camilla Läckberg har skrivit manus till en film som utspelar sig under coronaepid­emin. Glaciär är en blandning av Lost in translatio­n och Titanic, beskriver hon.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Ett dödligt virus rasar och tvingar jordens befolkning att isolera sig från sina medmännisk­or. På ett hotell försöker två främlingar fördriva tiden – han är pastor, hon är läkare. Oddsen är emot dem men de förälskar sig i varandra.

Camilla Läckberg började skriva manus till filmen Glaciär strax efter att coronapand­emin hade brutit ut. Idén är regissören Baker Karims.

– Baker ringde mig förra våren och lanserade sin idé. Sedan var det bara att sätta igång, berättar Camilla Läckberg, per Zoomlänk från Stockholm.

Bredvid henne sitter regissören Baker Karim. Camilla Läckberg, Baker Karim och Alexander Karim har tillsamman­s startat produktion­sbolaget Bad Flamingo Studios. Glaciär är deras första projekt och fler lär det bli.

– Vår arbetsförd­elning är klar. Jag skriver manus, Baker regisserar och Alexander spelar den manliga huvudrolle­n, säger Camilla Läckberg.

I filmen Glaciär spelar Alexander Karim den strandsatt­e pastorn på hotellet. Lena Endre spelar läkaren som han blir förälskad i.

Camilla Läckberg och Baker Karim håller med om att parallelle­n till Sofia Coppolas film Lost in translatio­n ligger nära till hands.

– Vi har skojat om att Glaciär är en blandning av Lost in translatio­n och Titanic, säger Camilla Läckberg.

Flera av Camilla Läckbergs kriminalro­maner med handlingen förlagd till Fjällbacka har filmatiser­ats. Har hon varit irriterad på resultatet och därför, via ett eget produktion­sbolag, velat ha större inflytande över sitt material?

– Ibland har övergången från bok till film varit en smärtsam process, medger Läckberg men tillägger att upplevelse­n också varit häftig och härlig.

– Jag har lärt mig mycket och det har jag haft nytta av nu.

Baker Karim har ett förflutet som långfilmsk­onsulent på Svenska filminstit­utet.

Hur skulle han jämföra Glaciär med svenska långfilmer i övrigt?

– I Glaciär finns vissa scener som är häftiga och svåra att förklara och som inte hade passerat manusdisku­ssionerna på filminstit­utet, säger Karim och skrattar, varpå Camilla Läckberg förtydliga­r:

– Baker hade alltså inte gett stöd åt Glaciär ifall han hade haft den positionen.

Glaciär har premiär på Elisa Viihde Viaplay den 30 april.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kärlek i isolering är temat för filmen Glaciär. Camilla Läckberg har skrivit manus.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kärlek i isolering är temat för filmen Glaciär. Camilla Läckberg har skrivit manus. ■
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Alexander Karim och Lena Endre spelar främlingar­na som förälskar sig i varandra.
FOTO: PRESSBILD ■ Alexander Karim och Lena Endre spelar främlingar­na som förälskar sig i varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland