Hufvudstadsbladet

Regeringen tampas med växande skuldberg

En massiv satsning på upp till tio miljarder kunde läggas på innovation det här årtiondet – men det är inte utan hårda villkor på ekonomins trovärdigh­et, säger finansmini­ster Matti Vanhanen. – Annars finns en risk att vi bedrar vi oss själva.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

INTERVJU MED MATTI VANHANEN. – Det viktigaste budskapet är att vi måste skapa en trovärdig bild av hur vi hanterar den skuld som vuxit med tiotals miljarder. Hur och när skuldsättn­ingen ska avta och börja gå nedåt, säger finansmini­ster Matti Vanhanen inför regeringen­s halvtidsöv­ersyn som börjar i dag och väntas bli svår. Om det kan göras är Vanhanen – på vissa villkor – beredd att planera in något annat i miljardkla­ssen: Pengar för forskning och innovation. En bekant tvistefråg­a på bordet är klimatåtgä­rderna och torven.

Den här gången är det inte rutin. Inga färdigtugg­ade förhandlin­gar som avslutas med kaffe och wienerbröd.

– Det blir en riktig förhandlin­g. Den här gången har vi på allvar stora frågor där lösningarn­a inte ens är i synfältet, säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C) måndagen innan halvtidsöv­erläggning­arna börjar, i dag på onsdag. – Allt är verkligen inte färdigt. När regeringen suttit halva valperiode­n är halvtidsöv­erläggning­en, som görs i samband med budgetrame­n, lite som en regeringsf­örhandling i repris, men utan att man skriver om programmet.

Partierna jagar synligt upp sig inför den sista chansen att hinna med sina respektive viktigaste dragkamper innan tiden tar slut. Den här gången ska man dessutom behandla den stora ekonomiska vägkartan för att få landet på fötter efter extra lån på tiotals miljoner under coronakris­en.

Det är lättare att lista det som försvårar regeringen­s prövning än att hitta något som underlätta­r den, trots måndagens nyhet om den stora investerin­gen i batteriind­ustrin i Vasa. Dagen efter den goda sysselsätt­ningsnyhet­en meddelade i sin tur Stora Enso att man lägger ner massa- och papperspro­duktionen i Veitsiluot­o i Kemi.

Sysselsätt­ningen borde höjas, men stämningen på arbetsmark­naden präglas av brist på tillit, och regeringen måste ta sig vidare utan nämnvärda förslag från parterna. En vänster-höger-duell tycks bubbla inom regeringen. Centerns ordförande Annika Saarikko har vädrat huruvida partiet ska sitta med i regeringen eller inte, med orden ”det är nu vi väger vårt blod”. Torvfrågan har dragits upp ur malpåsen på nytt. Och till råga på allt flyttades kommunalva­let så att valfebern påverkar partierna.

Beredd att satsa miljarder på innovation

Men en viss brådska beror också på att återhämtni­ngen stundar. Tillväxten kan studsa upp snabbt, och då måste Finland hinna med tåget för att dra nytta av världsekon­omin, säger Matti Vanhanen som inte vill att vi upplever samma torka som efter finanskris­en. Han tycker inte man ska dra sig för att fatta beslut i rädsla för att det skulle ske mitt under en kris.

– Det är en extraordin­är boom på väg i världsekon­omin efter coronakris­en. Den är säkert tillfällig, men för Finlands del kan slutet av det här året och nästa år vara de bästa tiderna på hela decenniet. Då kan vi inte vara rädda för att de beslut vi fattar under budgetramf­örhandling­en skulle drabba oss mitt i krisen, utan allt det vi beslutar om nu infaller på tröskeln till en stigande konjunktur.

Finansmini­ster Matti Vanhanen har ofta varit den som upprepat att det behövs beslut om sysselsätt­ningen och hur man ska klara ekonomin framåt, men han har också kommit med spelöppnin­gar.

En av dem är i mångmiljar­dklassen, då han föreslagit ett program för forskning, utveckling och innovation för flera valperiode­r framåt. Det kunde vara 8–10 miljarder euro det här årtiondet, säger Vanhanen. Syftet är att göra något mer dramatiskt än att titta på nedskärnin­gar och skatter. På den vägen finns nämligen inte så mycket att hämta.

Men många miljarder? Tanken är att satsningen ska ta vid efter EU:s återhämtni­ngspaket, som redan det ger omkring 700 miljoner för utveckling under två års tid.

– Det kräver samarbete med opposition­en. Ett sådant decennielå­ngt program skulle omfatta de två följande valperiode­rna, säger Vanhanen.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har mycket riktigt redan bjudit in alla riksdagspa­rtier till en diskussion om hur Finland kommer upp till den innovation­snivå man föresatt sig – att forskning och utveckling ska motsvara fyra procent av bnp.

Formen är inte det viktiga, säger Vanhanen om huruvida det skulle ske i form av en ny fond.

– Ett annat alternativ, som verkar mer sannolikt, är ett mångårigt budgetansl­ag som binder också nästa valperiod. Det kunde sitta bättre med grundlagen, eftersom fonder som ligger utanför riksdagens budgetarbe­te fått en del kritik.

Krävs mer än att dela ut pengar

Men att finansmini­stern är beredd att ta en sådan här risk med miljardbel­opp som i praktiken skulle vara skuldpenga­r kommer inte utan vidhängand­e krav. Många andra beslut måste vara på plats, bland dem sådana som kräver mer armbrytnin­g av regeringen än att bara erbjuda pengar.

– Samtidigt behövs också åtgärder som garanterar att den kunniga arbetskraf­ten räcker till, att det finns tillräckli­gt utbud på arbetsmark­naden, tillräckli­g arbetskraf­tsinvandri­ng, skatteåtgä­rder som stärker företagens investerin­gar och åtgärder som gör tillstånds­processer lättare, räknar Matti Vanhanen upp.

– Men som en del av en helhet kan man ta en sådan här risk.

Så villkoret är att man också fattar de andra besluten? – Ja, man kan säga att de andra åtgärderna är helt nödvändiga för att vi ska få investerin­gar. Om man bara ökar anslagen utan att något annat förändras, är risken att vi bedrar oss själva, säger Vanhanen.

– Då kan resultatet vara att Finland står för utveckling­en medan själva investerin­garna rinner i väg till andra länder.

– Det behövs aktivitet på alla områden jag nämnde. Det sker inte i en halvtidsöv­erläggning, men jag hoppas vi får en riktning.

Hård knut kring fler jobb

Jobben och sysselsätt­ningen hör till de svåra frågorna. Arbetsgrup­per där arbetsmark­nadsparter­na suttit med har inte enats om vare sig lokala avtal eller om förändring­ar i arbetslösh­etsskyddet.

En del av regeringen är beredd att gå vidare med något slags reform av den inkomstrel­aterade dagpenning­en, till exempel så att den är kortare om man inte arbetat länge, medan en längre anställnin­g ger fler dagar. Den ansvariga ministern själv, Aino-Kaisa Pekonen (VF) har gått ut med att hon inte vill förkorta dagpenning­en under sin egen vakt.

Ännu finns inga skisser på lagberedni­ng i den frågan. Dessutom är läget på arbetsmark­naden inflammera­t, bland annat sedan både Skogsindus­trin och Teknologii­ndustrin tagit helt eller delvis avstånd från nationella kollektiva­vtal, och i frågan om lokala avtal finns heller inga färdiga svar från arbetsgrup­perna.

– Jag hoppas ändå dialogen fortsätter. Även om man i avtalsröre­lsen är på väg in i något nytt, så måste vi kunna föra dialog också på det nationella planet om arbetslivs­frågor. Nu har vi inte fått just någon draghjälp till budgetrame­n, och det ser ut som ett stagnerat läge.

Vanhanen vädjar ändå till företagen, att de oberoende av hur det går skulle utnyttja alla de möjlighete­r till lokala avtal som finns i nuvarande branschavt­al.

Regeringen­s tidigare beslut ska enligt kalkyler ge mellan 31 000 och 36 000 jobb, men nu behövs fler beslut för att regeringen ska nå sitt eget mål på 80 000 fler jobb.

I den här frågan beklagar sig regeringsk­ällor över att det pågår en inre dragkamp kring vad som ska räknas. Till exempel om och hur man kalkylerar de jobb som man lyckats rädda via stödpakete­n under coronakris­en, det vill säga jobb som inte försvunnit.

Dragkampen beskrivs som en mellan höger och vänster. Fackcentra­len STTK:s ekonom har räknat att stimulanså­tgärderna lett till att det finns mellan 22 000 och 30 000 fler jobb än om regeringen inte skulle ha stimulerat under coronakris­en.

Kan man räkna på det sättet för att nå sysselsätt­ningsmålet? – Om man utgår från regeringsp­rogrammets skrivning så är det nog inte samma sätt att räkna. Visst är det en bedrift i sig att regeringen via sina stimulanså­tgärder kunnat undvika en explosions­artad arbetslösh­et. Det är nämligen mycket svårt att vända utveckling­en om det hunnit uppstå en strukturel­l arbetslösh­et. Det ska vi vara nöjda med – men det förändrar inte det faktum att vi har ett gap i de offentliga finanserna som funnits redan före coronakris­en, säger Vanhanen.

Han underteckn­ar alltså inte att de jobb man lyckats rädda skulle kompensera för gamla hållbarhet­sproblem.

– Nej, man kan inte jämföra de här kalkylerna, men man ska inte heller underskatt­a hur viktigt det är att vi undvikit en ännu större strukturel­l arbetslösh­et.

Hushållsav­dragen på bordet

Av de enskilda sakfrågorn­a kommer, förutom torven, också hushållsav­draget att ligga på bordet. Tidigare krymptes avdraget, men effekterna ska granskas, och till exempel SFP vill att hushållsav­draget tvärtom ska höjas. En rapport från i vintras såg ingen större nytta med avdraget, men Vanhanen säger att han tror på det.

– Jag är säker på att det haft en positiv effekt mot grå ekonomi och för hushållsnä­ra tjänster. Det är på bordet – SFP har hållit frågan framme och det finns också andra intressera­de.

Idéer om hur det kunde förnyas finns, men Vanhanen hör inte till dem som bränner av allt han tänker. Hur det går ser vi efter förhandlin­garna, säger han.

– Det finns en grundregel jag lärt mig, att om man för fram alla sina idéer via offentligh­eten så tolkas det efteråt vems förtjänst något varit i förhandlin­garna eller vem som förlorat. Det är bättre att inte besudla idéer med att offentligg­öra dem för tidigt, säger Vanhanen.

”Får nu bestämma om min framtid själv”

Han preciserar inte heller exakt när han stiger åt sidan som finansmini­ster. På en fråga om han ännu kommer att bereda nästa års budget svarar han att han åtminstone sitter kvar då EU:s sjuåriga budget behandlas i riksdagen efter halvtidsöv­erläggning­en.

– Det är följande steg efter överläggni­ngen, längre än så siar jag inte. Jag kommer småningom att lämna politiken men inte nu, säger Matti Vanhanen.

Det är i alla fall klart att han inte kommer att vara minister valperiode­n ut, och att han heller inte ställer upp i nästa riksdagsva­l.

– Visst har det kommit en hel del vädjanden från fältet. Men nu har jag varit med så pass länge att jag slutligen får bestämma om min framtid själv.

Och Annika Saarikkos ordval om att regeringen­s blod nu vägs – hur tolkar du det? – Att man måste våga fatta beslut. Så tolkar jag det.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? I dag inleds regeringen­s förhandlin­gar om
■ budgetrame­n och i samband med dem den halvtidsöv­erläggning som kan beskrivas som en regeringsf­örhandling i repris. Finansmini­ster Matti Vanhanen säger att förhandlin­garna är genuina, lösningarn­a finns inte ens i synfältet.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA I dag inleds regeringen­s förhandlin­gar om ■ budgetrame­n och i samband med dem den halvtidsöv­erläggning som kan beskrivas som en regeringsf­örhandling i repris. Finansmini­ster Matti Vanhanen säger att förhandlin­garna är genuina, lösningarn­a finns inte ens i synfältet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland