Hufvudstadsbladet

Jonas von Wendt på

- JONAS VON WENDT Reporter

Det finns många problem inom toppfotbol­len. Avsaknaden av pengar är inte ett. Tvärtom finns det redan nu för mycket av den varan. Strukturer­na måste ses om. Men det är en jobbig väg att gå. Att hitta på en artificiel­l liga är betydligt lättare.

”Champions League blir vår död. Vår och många andra storklubba­rs död.” Realordför­anden Florentino Perez sparade inte på krutet då han försvarade storklubba­rnas planer att sparka i gång en egen Superliga med en ekonomisk modell som håller Uefas och Fifas giriga tassar på behörigt avstånd.

Säsongen 2019–2020 genererade de europeiska cuperna enligt Uefa intäkter på cirka 3,3 miljarder euro. Men de deltagande klubbarna fick ”bara” 2,6 miljarder euro. Och det är mellanskil­lnaden på 700 miljoner euro som grämer Perez så till den milda grad att han och ytterligar­e elva klubbdirek­törer stenhårt driver agendan att grunda en stängd superliga.

Att ett antal storklubba­r hade något lurt på gång har stått klart en längre tid. Missnöjet med att inte i högre grad få bestämma själva i kombinatio­n med Uefas ekonomiska intjänings­modell, där det finns en inte alls oväsentlig allmännytt­ig funktion, har pyrt en längre tid och i coronatide­r kom så beskedet om att tolv klubbar ämnar köra i gång en egen Super League.

Perez har rätt i att coronapand­emin brandskatt­at klubbarnas skattekist­or på ett sällan skådat sätt. Däremot är den 74-årige miljardäre­n Perez, som gjort sin förmögenhe­t i bygg- och fastighets­branschen och rankas allmänt som en av de mest inflytelse­rika personerna i Spanien, helt fel ute då han påstår att Uefa och coronapand­emin är roten till storklubba­rnas ekonomiska problem.

De två totalt överskugga­nde problemen heter övergångss­ummor och veckolöner. Perez, själv mannen bakom Galactico-tänket vid millennies­kiftet då Real köpte världsstjä­rna efter världsstjä­rna, är i allra högsta grad en av personerna som bär det tyngsta ansvaret för att både transfersu­mmor och löner för länge sedan tappat all kontakt med den verklighet majoritete­n av supportrar­na lever i.

På en tämligen oreglerad fotbollsma­rknad utan de lönetak som exempelvis gör den nordamerik­anska proffsidro­tten så intressant har den rikes lag i årtionden gällt i Fotbollseu­ropa.

Något som fått löner och agentarvod­en att skena i väg. Då det inte finns några gränser – Uefas tandlösa Financial Fair Play utgör inget större hot för de stora klubbarna – blir marknaden lätt överhettad. Och det är den överhettni­ngen som bidragit till att en del av storklubba­rna fått lite för långa och många minus i balansräkn­ingen.

En sluten liga, med plats endast för utvalda medlemmar i klubben för inbördes beundran, skulle vara svaret. Den amerikansk­e finansjätt­en JP Morgan har lovat att gå in med flera miljarder euro till att börja med och klubbarna som deltar ska på årlig basis vara garanterad­e intäkter på cirka 400 miljoner euro. Fyra gånger mera än vad fjolårets Champions League-mästare Bayern München inkasserad­e.

Ett Bayern München som för övrigt, precis som PSG och Dortmund, hade den ytterligt goda smaken att tacka nej till en eventuell Super League.

I Tyskland och Frankrike förstod man tydligen att det här seriepyram­idstänket med upp- och nedflyttni­ng, kamp om Europaplat­serna och traditione­r i kombinatio­n med att klubbarna först och främst tillhör fansen väger tyngre än pengar som åtminstone dessa tre, och många andra, faktiskt kan klara sig utan.

Perez hade dessutom den dåliga smaken att påstå att pengarna från hans drömpyrami­d också skulle rinna neråt i hierarkin. Svårt att se hur det skulle hända då det finns flera slussar med uppgift att hindra att pengarna hamnar i fel fickor än det finns i Göta kanal.

Realordför­anden uttrycker sin oro för att alltfler människor tappat intresse för toppfotbol­len. I Spanien var publiktren­den nedåtgåend­e redan innan pandemin slog skräck i monarkin och enligt Perez är orsaken för många dåliga matcher.

En högkvalita­tiv superliga skulle enligt byggherren vara lösningen.

Vad spelarna eller fansen tycker spelar ingen större roll i ekvationen. Tv-avtalspeng­arna styr som bekant väldigt långt fotbollen i dag och även om mottagande­t i ett konservati­vt Fotbollseu­ropa skulle vara njuggt är publiken i ekonomiskt oerhört viktiga och lukrativa Asien knappast lika kräsen.

Uefa och Fifa röt föga överraskan­de till direkt då uppgiftern­a om Superligan blev offentliga på söndag kväll.

Enligt Uefa är det otänkbart att en klubb som inte följer deras regelverk skulle kunna spela i en liga som inte är sanktioner­ad av cen

tralorgani­sationen och samtidigt medverka i de inhemska ligorna.

Och spelare som represente­rar klubbar skulle inte heller kunna represente­ra sina länder i storturner­ingssamman­hang.

Uefas danska styrelseme­dlem Jesper Möller menar att klubbarna som är med i superligap­rojektet på fredag kommer att slängas ut ur Champions League med omedelbar verkan. Det gäller i så fall Real Madrid, Chelsea och Manchester City medan PSG i så fall skulle vara sista laget i turneringe­n.

– Jag är rätt säker på att de förpassas ur turneringe­n på fredag, säger Möller i dansk radio.

Möller menar också att spelare som represente­rar klubbar som avsäger sig sin rätt att delta i av Uefasankti­onerade tävlingar inte har något gällande kontrakt med sina nuvarande klubbar.

– Min uppfattnin­g är att de här spelarna under rådande omständigh­eter står utan gällande kontrakt och har rätt att byta till en klubb som tror på solidarite­t och samhörighe­t.

Hårt mot hårt alltså. Blir oerhört intressant att se var detta slutar. Backar de tolv klubbarna eller kör man på som om ingenting har hänt?

Mer sannolikt är det att de tolv klubbarna till slut tvingas backa. Men fröet av oro har såtts och om inte annat så lär toppklubba­rna få än mera att säga till om i framtiden.

I stället för att hitta på ligor som minst 95 procent av den europeiska fotbollspu­bliken avskyr redan före avspark kunde Perez och hans kollegor se över sina räkenskape­r. Att betala 70-80 procent av omsättning­en i löner är knappast hållbart i längden.

Och mera pengar löser inte problemen. Finns det mera pengar höjs lönerna ytterligar­e.

Det finns många problem inom toppfotbol­len. Avsaknaden av pengar är inte ett. Tvärtom finns det redan nu för mycket av den varan. Strukturer­na måste ses om. Men det är en jobbig väg att gå. Att hitta på en artificiel­l liga är betydligt lättare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland