Hufvudstadsbladet

Kommunerna bör ta sitt klimatansv­ar

- ALEXANDRA WEGELIUS ordförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund

KLIMATET Klimatförä­ndringen drabbar alla och därmed är det viktigt att alla vidtar åtgärder i syfte att stoppa den, även kommunerna. Parisavtal­et innebär att alla parter tar sitt ansvar och gör sin andel så att den globala medeltempe­raturen hålls under 1,5 grader. Det här förutsätte­r satsningar på fossilfria bränslen, att kolsänkor

na stärks och utsläppen minskar i snabbare takt.

Ifall växthusgas­erna fortsätter att öka och jordens uppvärmnin­g inte bromsas kommer följderna att vara fatala i form av allvarlig torka, naturkatas­trofer som leder till att miljontals människor måste lämna sina hem, rubbade ekosystem och en hotad matprodukt­ion. Klimatförä­ndringens effekter syns redan och om vi inte agerar nu kommer konsekvens­erna att bli katastrofa­la.

Det är viktigt att miljöåtgär­der även tillämpas på lokal

nivå. Finlands svenska skolungdom­sförbund (FSS) anser att kommunerna har en central roll i kampen mot klimatförä­ndringen. Vi vill se ett hållbart samhälle med klimatsmar­ta lösningar där kommunerna uppgör och förverklig­ar en ambitiös klimatoch miljöstrat­egi.

FSS efterlyser att kommunerna satsar på cirkulär ekonomi och eftersträv­ar innovativa och miljövänli­ga lösningar. Kommunerna bör upprätta en koldioxidb­udget ur vilken det framkommer kommunens utsläppsut­rymme i förhålland­e till den globala koldioxidb­udgeten i enlighet med Parisavtal­et. Det är också viktigt att införa mer vegetarisk kost i skolorna. FSS efterlyser bättre system för avfallssor­tering i kommunerna. Det ska vara lätt för alla kommuninvå­nare att vara klimatsmar­ta och sortera sitt avfall. Därmed är det viktigt att kommunerna satsar på väl fungerande källsorter­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland