Hufvudstadsbladet

Optimismen är en realism och realismen en optimism

- GUNNAR HÖGNÄS Åbo

ONDSKA I sin respons på min insändare (HBL Debatt 14.4) undrar Per-Erik Lönnfors: ”Men är William Goldings bok Flugornas herre verkligen 'på det sättet optimistis­k, att dess synvinkel är 360 grader'” (HBL Debatt 17.4).

Nu är det här en smaksak, en tolkningsf­råga, så jag känner mig manad att förklara mig närmare.

För mig är optimismen en realism, eller realismen en optimism – och detsamma kan väl sägas om pessimisme­n. Jag ger inte mycket för naivism och rosenröda drömmar.

Optimism bygger på kontakt med verklighet­en och dess beskaffenh­et, att möjlighete­r finns. Med andra ord är optimism inte nödvändigt­vis (eller alls) lika med det som uppnåtts, den situation, de förhålland­en som just i betraktels­ens ögonblick råder.

William Goldings roman ”Flugornas herre” (1954) är också en utveckling­shistoria. Huvudperso­nen Ralf kommer till insikt om ondska men också om godhet. Som jag skrev i min kommentar till Sture Enbergs recension av Rutger Bregmans bok I grunden god; ”Golding var trött på allt tal om 'onda tyskar' och 'goda engelsmän'”.

Vuxenvärld­ens representa­nter som räddar de kvarvarand­e pojkarna från ön undrar om inte ett gäng brittiska pojkar borde ha klarat sig bättre. Det att de vuxnas eget krig skymtar i bakgrunden är förstås ren ironi, men inget som är meningen att fördjupa just pessimisme­n. Det handlar som sagt om Goldings nämnda uppsåt.

Först då man blir medveten om valmöjligh­eter, och om både ondskans och godhetens existens och möjlighet, finns det chans att bygga på sin optimism. Som Golding ville understryk­a är ondska som ”inneboende destruktiv­itet” (Sture Enberg, 6.4) inte något som är hugget i sten eller egenskap bara i/bland vissa länders invånare.

Optimism är på samma sätt inte något man enbart föds med, utan en följd av tankeproce­sser, erfarenhet­er och i viss mån också vilja till att ge godhet svängrum, utveckling­stid.

Synvinkeln i Flugornas herre är 360 grader, just för att också vuxenvärld­ens eget krig bildar fond, för att huvudperso­nen Ralf får erfara både vänskap och fiendskap, godhet och ondska. Utan medvetenhe­t om hela paletten har optimismen ingen egentlig grogrund. Men nu visar romanens slut att det finns hopp om optimism som inte är pålad så att säga i lösan sand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland