Hufvudstadsbladet

Grisen i säcken blev hårdvaluta

Det är som att köpa en flaska årgångsvin men komma hem med enbart ett högupplöst foto av etiketten. NFT – WTF?

-

Under pandemin har intresset för allting som kan betecknas som ”digitalt” exploderat. Samtidigt har vårt kollektiva omdöme imploderat. I mars öppnade det anrika auktionshu­set Christie's dörren för kryptokons­ten. Ett heldigital­t jättecolla­ge bestående av 5 000 kitschiga Instagrami­nlägg såldes för 69,3 miljoner dollar. Det är det tredje dyraste konstverke­t som sålts av en nu levande konstnär. Strax hoppade Sotheby's och Damien Hirst på tåget. Den digitala guldrusche­n – efter kattguld – har spårat ur.

Länge bromsades digital konsthande­l av faktumet att digitalt innehåll går att kopiera i oändlighet. Nu har någon fiffikus hittat på att ”bekräfta” ägandeskap via digitala ”äkthetsbev­is” som bygger på samma blockkedje­teknik som kryptovalu­tor. I fallet Christie's betalade köparen 69 miljoner dollar för en så kallad NFT (nonfungibl­e token, ordagrant: icke utbytbar pollett). Kryptokons­ten lockar samma anonyma köpare som spekulerar i kryptovalu­tor. Strunt i att marknaden är oreglerad, eller att innehavet av en NFT inte ger några som helst legala rättighete­r. Deltagarna är hursomhels­t ute efter att vända upp och ner på konvention­er.

Nyss sålde Twittergru­ndaren Jack Dorsey ett digitalt intyg för sin allra första tweet, fem banala ord: ”just setting up my twttr”, för 2,9 miljoner dollar. Kvittot består av metadata från inlägget och en ”digital signatur” från dess skapare. Därtill har ”originalet” av en gif-animerad katt som flyger med en regnbåge efter sig auktionera­ts ut för 580 000 dollar. Komikern John Cleese var inte sen med att göra sig lustig över serietidni­ngsestetik­ens framfart: han auktionera­r ut digitalt kludder föreställa­nde Brooklyn Bridge. ”Vi lever i galna tider där placerare och konstsamla­re köper kattguld.”

TORSTEN FAGERHOLM

är ledarskrib­ent.

Estetiken blir sekundär i förhålland­e till huvudpoäng­en med NFT: att reducera godtycklig­t innehåll till spekulatio­nsdrivna handelsvar­or – digitala samlarkort – och göra snabba klipp. Kryptokons­ten är som direkt hämtad ur dataspelsv­ärlden. NFT-handeln utgör en populärkul­turell hajp, utan beröringsp­unkter med den fysiska verklighet­en: Habbo Hotel för vuxna. Själva ”ägandet” represente­rar någonting som man tror på, rätt och slätt. Det må kvitta att det handlar om en abstrakt manifester­ing av ettor och nollor på en hårddisk i någon datahall.

Ifall vi inte vill klassas som dinosaurie­r bör vi vanliga dödliga passera en skyhög mental tröskel: acceptera mångmiljon­värden hos ägarcertif­ikat på originalet av digitala pastellfär­gade abstraktio­ner eller 3D-animeringa­r – som går att klona i oändlighet. Än sen att kryptoakti­viteten är extremt energisluk­ande. Fenomenet växer ju lavinartat. Vad spelar det för roll att nya mellanhänd­er står för tekniken och håvar in royalties?

Ett parallellt fenomen som får snålvattne­t att rinna hos de finsmakand­e finansmaka­rna är så kallade spac, Special Purpose Acquisitio­n Company. Det handlar om ett slags skal som först samlar in pengar via börsnoteri­ng och därefter jagar runt efter onoterade bolag att köpa upp i syfte att kringgå reglering. Generöst kunde spac beskrivas som riskkapita­lfonder för mindre bemedlade placerare. En mer nykter beskrivnin­g vore grisen i säcken. I vanliga fall ska det gå att räkna på något innan man lägger fram pengarna, men strunt samma. Spac-fenomenet marknadsfö­rs av kändisar och idrottsstj­ärnor, har vuxit stadigt i tre-fyra år och drar nu in långt större belopp än traditione­lla börsintrod­uktioner. Amerikansk­a finansinsp­ektionen Securities and Exchange Commission (SEC) lyfter ett varnande finger – gäsp.

Kryptovalu­tor, NFT och spac står för digital hajp utan dess like. Skämtvalut­an dogecoin lanserades på skoj 2013 och användes för att finansiera det jamaicansk­a bobslädela­gets medverkan i vinter-OS 2014 – men värderas nu till miljarder. Alla försök att översätta den digitala sfärens spexiga spjuverlog­ik till traditione­lla, analoga värderinga­r inom företags- eller konstvärld­en leder till gigantiska missförstå­nd.

Men – ett paradigmsk­ifte är förstås möjligt. Ju längre vi sitter fjättrade framför våra dataskärma­r, desto svagare blir verklighet­sförankrin­gen. I min gymkasse, som jag inte rört på över 12 månader, hittade jag nyss ett par unkna strumpor. De är klart icke-utbytbara och unika, dessutom har de dna-avtryck. Jag öppnar härmed budgivning­en (enbart kontanter accepteras).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland