Hufvudstadsbladet

”Vi måste gå från ord till handling”

Nordeas ekonom och flera näringsliv­sorganisat­ioner betonar vikten av att regeringen ökar sysselsätt­ningen och minskar skuldsättn­ingen.

- SPT

Juho Kostianen, ekonom vid Nordea, kallar den pågående förhandlin­gen om budgetrama­rna för en vattendela­re för regeringen.

I sin blogg spekulerar Koistinen om att ett eventuellt stöd till torven kan kräva att andra arbetsmark­nadsreform­er uteblir.

”Förhandlin­garna om budgetrama­rna avgör på vilket sätt Sanna Marins regering blir ihågkommen i framtiden: för sina strukturel­la förnyelser eller för det växande skuldberge­t”, skriver Koistinen.

Enligt Koistinen krävs det ”mer än siffermagi” för att uppnå regeringen­s mål om en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent och 80 000 nya jobb. Att pensionssl­ussen slopades i fjol var en positiv sak.

”Det kräver åtgärder som sysselsätt­er och gör det lönsamt att ta emot arbete, som exempelvis en reform av den inkomstrel­aterade dagpenning­en.”

Vill undanröja hinder för tillväxt

Koistinen hänvisar till att staten i fjol landade på ett underskott på 13 miljarder euro, och i år budgeterat för ett underskott på 11 miljarder euro.

Regeringen­s utmaning är, enligt Koistinen, att minska budgetunde­rskottet och därmed skuldsättn­ingen.

För företagens del anser Koistinen att lokala avtal erbjuder den flexibilit­et som företagen behöver för att börja skapa ny tillväxt efter coronakris­en.

Finlands näringsliv EK, Centralhan­delskammar­en, Familjeför­etagens förbund och Företagarn­a i Finland efterlyser åtgärder som undanröjer alla hinder för att de finländska företagen ska hänga med då den ekonomiska tillväxten tar fart under de närmaste månaderna.

Annars kan Finland bli på efterkälke­n när den europeiska ekonomin börjar återhämtar sig, skriver man i ett gemensamt pressmedde­lande.

”Från och med nästa år måste regeringen återgå till sin ursprungli­ga utgiftsram och omfördela medel därifrån. Enbart den planerade färdplanen för hållbarhet i slutet av decenniet kommer inte att förbättra ekonomin med en enda cent. Vi måste gå från ord till handling”, säger Juho Romakkanie­mi, vd för Centralhan­delskammar­en.

Enligt organisati­onerna är till exempel överföring­en av TE-tjänster till kommunerna inte en strukturel­l arbetsmark­nadsreform som skapar nya jobb.

Organisati­onerna uttrycker oro över vilka effekter en sådan förändring skulle ha i en situation där den ekonomiska tillväxten accelerera­r och det finns brist på arbetskraf­t i hela landet.

Enbart den planerade färdplanen för hållbarhet i slutet av decenniet kommer inte att förbättra ekonomin med en enda cent. Vi måste gå från ord till handling. Juho Romakkanie­mi vd för Centralhan­delskammar­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland