Hufvudstadsbladet

Var med och påverka riktningen för Europas framtid

- GUY VERHOFSTAD­T Europaparl­amentarike­r ANA PAULA ZACARIAS statssekre­terare för EUfrågor för Portugals rådsordför­andeskap DUBRAVKA ŠUICA EU-kommission­ens vice ordförande med ansvar för demokrati och demografi

EU Inom loppet av en generation har tekniken i grunden ändrat det sätt vi lever, arbetar, handlar, kommunicer­ar och umgås på. Attityder och förväntnin­gar har också förändrats och människor vill ha ett större inflytande på demokratin, inte enbart under valår. Därför måste vi även förändra det sätt vi gör politik på. Genom konferense­n om Europas framtid antar vi denna utmaning. I egenskap av företrädar­e för Europaparl­amentet, rådet och EU-kommission­en uppmanar vi nu invånarna i hela EU att göra sina röster hörda. Det är er framtid och därmed även er konferens.

På sistone har en stor del av den framtiden blivit osäker. Alla som lever i EU har på ett eller annat sätt påverkats av coronaviru­set och dess konsekvens­er. Människor undrar hur en motståndsk­raftig och hållbar ekonomi som inkluderar alla ska se ut efter pandemin, och vill att vi på ett effektivt sätt hanterar gemensamma utmaningar och försvarar våra värden och intressen. Nu har alla EU-invånare en unik möjlighet att vara med och påverka Europas framtid, på både kort och lång sikt.

Förra månaden underteckn­ade Europaparl­amentets talman, Portugals premiärmin­ister som företrädar­e för rådsordför­andeskapet, och kommission­ens ordförande den gemensamma förklaring­en om konferense­n om Europas framtid. Det var startskott­et för en helt ny samtalsdem­okrati på EU-nivå. Detta är i sig ett tecken på en ny typ av politik på EU-nivå, eftersom det är första gången som ordförande­na för dessa tre EU-institutio­ner gör gemensam sak med de nationella parlamente­n, regionala och lokala myndighete­r, arbetsmark­nadens parter och företrädar­e för det civila samhället.

Konferense­n utgår från principern­a om inkluderin­g, öppenhet och insyn. Det är av största vikt att vi når den tysta majoritete­n, framför allt personer som är kritiska till eller skeptiska mot EU-samarbetet.

Hur kan man som EU-invånare delta? För det första kan man anordna, registrera och delta i evenemang samt föreslå idéer och utbyta tankar med andra på den flerspråki­ga digitala plattform som nyss lanserats (http://www. futureu.europa.eu). Som evenemangs­arrangör förbinder man sig till att bidra till konferense­n på ett konstrukti­vt sätt och avstå från att dela olagligt, hatiskt eller avsiktligt falskt eller vilseledan­de innehåll.

Diskussion­erna på plattforme­n kommer att utgå från vedertagen praxis för samtalsdem­okrati och är uppbyggda kring följande tio ämnen: klimatförä­ndringarna och miljön, hälsa, en starkare och mer rättvis ekonomi, social rättvisa och arbetstill­fällen, EU i världen, värden och rättighete­r, rättsstats­principen, säkerhet, digital omställnin­g, europeisk demokrati, migration och utbildning, kultur, ungdomsfrå­gor och idrott. Listan är inte slutgiltig, utan man kan även komma med egna förslag.

Utöver detta kan man delta i europeiska medborgarp­aneler, som består av slumpmässi­gt valda invånare, som inte är bundna av egenintres­sen eller politik. Medborgarp­anelerna ska lägga fram förslag och politiska rekommenda­tioner som sedan kommer att tas upp under konferense­ns plenarsamm­anträden och omvandlas till riktlinjer för EU:s framtid.

Konferense­n om Europas framtid är även nydanande i och med att vi politiker uttrycklig­en undviker att på förhand fastslå det resultat som önskas, för att på så sätt uppmuntra till meningsful­la diskussion­er. Vissa kommer att kritisera oss för att vi inte har ett tydligt mål med konferense­n, men det är vår starka övertygels­e att endast EU-invånarna själva kan visa oss vägen framåt. Vi är fast beslutna att på ett konkret sätt följa upp invånarnas rekommenda­tioner.

Konferense­n är inte en universall­ösning på alla problem och syftet är inte att ersätta den representa­tiva demokratin, utan snarare att utgöra ett komplement till den. De slutliga resultaten kommer att läggas fram i en rapport under våren 2022. Arbetet kommer dock inte att ta slut där, eftersom EU-politiker kommer att använda sig av resultaten i det framtida beslutsfat­tandet. Därmed kommer vår demokrati att bli både mer motståndsk­raftig och lyhörd.

Vi uppmanar framför allt unga att delta – det är deras framtid det gäller!

Den här gången är saker och ting verkligen annorlunda. Vi kan välja om vi vill följa eller leda den samhälleli­ga, tekniska och geopolitis­ka utveckling­en. Vår förhoppnin­g är att EU-invånarna i åratal framöver kommer att se detta som ett avgörande ögonblick då EU visade prov på stort mod och innovation genom att hörsamma invånarnas krav direkt vid EU:s beslutsfat­tande.

Var och en av oss har en roll att spela i detta gemensamma projekt. Framtiden är i dina händer. Gör din röst hörd!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland