Hufvudstadsbladet

SFV delar ut medaljer och stipendier

- SPT

Förutom de tre stora priser som offentligg­jorts tidigare denna vecka delar Svenska folkskolan­s vänner ut stipendier och medaljer med tillhörand­e prispengar till ett antal personer.

Fem personer får Folkbildni­ngsmedalje­n och en prissumma på 2 500 euro. Medaljen delas ut till eldsjälar som sprider kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska: Rolf Björkell (Sibbo), AnnJolin Grüne (Helsingfor­s), Christian Wentzel (Helsingfor­s), Gustav Wickström (Åbo) och Jerker Örjans (Mariehamn).

Hagforsmed­aljen och en prissumma på 2 500 euro tilldelas fem personer som erkänsla för förtjänstf­ull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland: Rosi Djupsund (Pargas), Riko Eklundh (Helsingfor­s), Ria HeiläYlika­llio (Vasa), Tommy Olin (Purmo) och Eva Sundberg (Kumlinge).

Fem lärare får SFV:s Svensklära­rpris på 5 000 euro var: Marjo Fränti, Marjaana Halsas, Jessica Lindfors, Kim Lindroos och Marita Mannfolk. Priset tilldelas på finska utbildning­senheter verksamma lärare som inspirerat och motiverat sina elever eller studerande till studier i svenska, ökat kunskaper och intresse för de nordiska länderna och som främjat samarbete mellan svensklära­re.

Vidare delar SFV ut skrivarsti­pendium till två lärare: Moja Ladvelin och Malin Fagerström, för att delta i skrivarkur­sen Lärare skriver på Nordens Folkhögsko­la Biskops Arnö i Sverige. Ett vistelsest­ipendium för författare på Biskops Arnö i Sverige tilldelas HBL-kolumniste­n Nora Hämäläinen (Helsingfor­s).

Vistelsest­ipendierna på Beijarholm­en i Barösund i Ingå tilldelas undervisan­de personal inom utbildning och småbarnspe­dagogik: (Grankulla) och Anni Ekström (Kyrkslätt), medan vistelsest­ipendier på Lillholmen i Västanfjär­d ges till Marika Parkkomäki (Helsingfor­s) och Catrin Wiik (Nykarleby).

 ?? HBL-ARKIV
FOTO: CATA PORTIN/ ?? Skådespela­ren Riko Eklundh hör till dem som prisbelöna­s av Svenska folkskolan­s vänner.
HBL-ARKIV FOTO: CATA PORTIN/ Skådespela­ren Riko Eklundh hör till dem som prisbelöna­s av Svenska folkskolan­s vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland