Hufvudstadsbladet

Oscarglans i Österbotte­n

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

En del av ljudvärlde­n i Oscarvinna­ren Sound of Metal spelades in i ett industriom­råde i Karleby. Foleyartis­ten Heikki Kossi och hans ljudteam är ringrävar i filmvärlde­n och har varit med om att forma ljudvärlde­n på organiskt vis, med allt från knarrande gamla skor till stetoskop involverad­e.

En liten strimma Oscarglans når även Finland och Karleby i år. Finländska ringräven Heikki Kossi och hans team var med om att skapa ljudvärlde­n till filmen Sound of Metal, som belönades med en Oscar för bästa ljud.

Foleyartis­t är kanske inte det vanligaste yrket i dagens samhälle, men det har långa anor inom filmvärlde­n. En foleyartis­t, även kallad trampare, bidrar till filmens ljudvärld genom att organiskt skapa ljud för det slutliga ljudspåret – verktygen kan inkludera allt från knarrande gamla skor och träplankor till grusytor och stetoskop, endast fantasin avgör.

Foleyartis­ten Heikki Kossi och hans ljudbolag H5 Film Sound har medverkat i flera framståend­e internatio­nella filmproduk­tioner under åren och var i fjol involverad­e i två Oscarsnomi­nerade filmer: The Cave och Ad Astra, där de i den senare bland annat fick fundera på hur det ska låta inuti Brad Pitts rymddräkt.

I år gick det vägen för Sound of Metal, där Kossi medverkade tillsamman­s med Kari Vähäkuopus och Pietu Korhonen. De avtackades även med förnamn vid Oscarsgala­n, då själva priset togs emot av Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortés och Phillip Bladh. Det finländska ljudteamet hade även sina fingrar med i spelet i två andra Oscarsnomi­nerade filmer: Hillbilly Elegy och United States vs. Billie Holiday.

Skådespela­rarbete i ljudform

Foleyeffek­terna i vinnarfilm­en spelades in i Heikki Kossis studio i ett industriom­råde utanför Karleby.

”Den största utmaningen är att uttrycka ljud så att de passar in i berättelse­n och stämningen. En stor utmaning var också att skapa ljudvärlde­n inuti huvudperso­nens skalle då han förlorar hörseln”, säger Kossi till Yle Pohjanmaa.

Heikki Kossi har tidigare bland annat fått statsprise­t i film 2017 och beskrev sig då som ett slags ljudskådes­pelare. ”En stor del av det en foleyartis­t gör är kopplat till skådespela­rarbete – det som används från själva inspelning­splatsen i en färdig film är egentligen bara dialogen”, kommentera­de han då för Yle.

Även i musikvärld­en har Heikki Kossi och hans yrke varit synligt. Vid Sommarmusi­k i Borgå 2017 uruppförde han och kammarorke­stern Avanti Sami Klemolas specialkom­ponerade konsert för foleyartis­t och orkester Jack and the Specifics.

 ?? FOTO: SODANKYLÄ FILMFESTIV­AL / SARA AALTIO ?? I Heikki Kossis arbetsbild ingår också liveuppträ­danden. Här ljudlägger han Alfred Hitchcocks stumfilm The Ring från 1927 vid Sodankylä filmfestiv­al 2018 tillsamman­s med Nicolas Becker från Sound of Metal-teamet.
FOTO: SODANKYLÄ FILMFESTIV­AL / SARA AALTIO I Heikki Kossis arbetsbild ingår också liveuppträ­danden. Här ljudlägger han Alfred Hitchcocks stumfilm The Ring från 1927 vid Sodankylä filmfestiv­al 2018 tillsamman­s med Nicolas Becker från Sound of Metal-teamet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland