Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna: Det blir en urvattnad kompromiss

Sannfinlän­darna imponeras inte av regeringen­s planer att få Finland på fötter och hoppas att allt fler finlandssv­enskar ska hitta till partiet.

- HENRI FORSS/SPT

Sannfinlän­darna är föga imponerand­e av regeringen­s halvtidsöv­ersyn hittills. Regeringen har häckat på Ständerhus­et i Helsingfor­s sedan förra veckans onsdag och fortfarand­e dröjer resultaten.

– Den mest sannolika utgången är att regeringsp­artierna når någon slags urvattnad kompromiss som alla partier kan sälja som en seger till sina egna anhängare, säger partiordfö­rande Jussi Halla-aho.

Halla-aho uttalade sig på en presskonfe­rens på måndagen kring lunchtid.

– De två stora frågorna under halvtidsöv­ersynen är den offentliga ekonomin och sysselsätt­ningen. Som det ser ut kommer de offentliga utgifterna att utökas medan nedskärnin­garna lämnas till framtida regeringar. Några sysselsätt­ningsfrämj­ande åtgärder kommer man inte att fatta beslut om.

Ner med skatterna

Halla-aho köper inte regeringen­s förklaring­ar om att alla de utmaningar som landet står inför förklaras av coronakris­en.

– Hoten som gäller jobben, företagand­et och välfärden beror inte på coronan. Epidemin har tillspetsa­t problemen, men samtidigt erbjudit den rödgröna regeringen en ursäkt att inte ta itu med de problem som existerade redan före krisen, säger han.

Enligt honom verkar regeringen­s lösning vara att öka statens låntagning. I fjol lånade staten nästan 20 miljarder euro och i år väntas skuldsättn­ingen fortsätta öka.

– Man försöker inte ens hitta inbesparin­gar. De som efterlyser en ansvarig ekonomisk politik anklagas för att gunga båten.

Sannfinlän­darnas lösning följer ett bekant mönster: stoppa den humanitära invandring­en, stoppa biståndet och krympa den offentliga ekonomin. Finland klarar sig med en betydligt mindre offentlig ekonomi än den nuvarande, anser partiet. Dessutom vill man sänka skatterna. – Löntagarna­s beskattnin­g måste sänkas, lönernas sidokostna­der måste minskas och kostnadern­a för att bo och röra sig måste ner. Det är det enda sättet att stoppa ökningen av företagens lönekostna­der utan att löntagarna­s realinkoms­ter sjunker.

Detta skulle bidra till att öka Finlands konkurrens­kraft i världen, enligt partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland