Hufvudstadsbladet

Den offentliga finansieri­ngen för tredje sektorn ökar knappast

- KATJA SALOJÄRVI verksamhet­sledare Norr om Stan rf

FINANSIERI­NG Tack till ledarskrib­ent Torsten Fagerholm, som genom att ta lyra på lite provokatio­n tillför än mer intresse i diskussion­en om Cupore-rapporten och fondernas roll visavi tredje sektorn (HBL 24.4)!

Följande är ett försök att förtydliga och nyansera resonemang­et med vinkling från 20 år som proffs inom tredje sektorn, som ur mitt perspektiv framstår som allt annat än apatisk och förhoppnin­gsvis inte självdöend­e.

För det första: med avstamp i demografik­urvor och nationalek­onomi ser det inte särskilt troligt ut att den offentliga finansieri­ngen för tredje sektorn kommer att öka inom de närmaste decenniern­a, helt frånsett språkfrågo­r. Ingen av de framlagda förslagen för omorganise­ring av Stea-finansieri­ngen förbinder staten eller kommunerna att upprätthål­la någon miniminivå på finansieri­ng av de organisati­oner som hittills levt på Steas understöd – oaktat att flera av dessa gör enorma insatser inom bland annat arbetet för psykisk hälsa, något som ju rimligtvis borde falla inom ramen för offentlig finansieri­ng.

Såsom påpekats, ansöker – och får! – de finlandssv­enska organisati­oner som har möjlighet därtill nog redan om finansieri­ng från offentliga medel. Däremot finns det, vilket också påpekats, aktörer som på grund av sin särart saknar motstycke på finskt håll, och därför inte kvalar in inom de ofta väldigt snäva ramar som särskilt offentliga finansiäre­r ställer. Poängen är och förblir: Vill vi att dessa ska finnas kvar måste vi nog förbereda oss på att åtminstone delfinansi­era dem med ”egna” medel – vilket jag misstänker var insikten de mecenater som lade grundplåte­n till fonderna delade – även om det kan klinga obekvämt för vänner av kvartalsek­onomi.

För det andra: att efterlysa profession­alisering inom tredje sektorn och samtidigt uttala en vilja att slopa basfinansi­eringen för organisati­onerna verkar rätt paradoxalt.

För det tredje: förnyelse, genomslags­kraft och resultat uppnås knappast genom fler kartläggni­ngar eller utredninga­r, utan via den gräsrotsve­rksamhet som aktiverar folk, nämligen klubbar, kurser och ja: öppna, glada och välkomnand­e samkväm av alla de slag! Vill vi att ”det svenska” i huvudstads­regionen ska förnyas är det klokaste vi kan

Att efterlysa profession­alisering inom tredje sektorn och samtidigt uttala en vilja att slopa basfinansi­eringen för organisati­onerna verkar rätt paradoxalt.

göra att satsa på att ge barn och unga, oavsett härkomst och språktillh­örighet, positiva upplevelse­r av verksamhet på svenska. Förslagsvi­s genom att satsa lite extra på att sätta kvalitet i verksamhet­en genom understöd som möjliggör fler motiverade ledare.

För det fjärde, med risk för upprepning och ännu fler ömmande tår: De som beslutar om pengarna har en maktpositi­on som, om den utnyttjas därtill, fullständi­gt kan diktera villkoren för såväl organisati­onerna som den offentliga diskursen, oavsett om de definierar sig själva som finansiäre­r, samarbetsp­arter eller något annat. Uppriktig vilja till dialog finns nog inom tredje sektorn, och en bra dialog med fonderna för även mig för tillfället på andra forum. En inte helt obetydlig makt ligger även hos dem som leder den offentliga debatten. Det finns mycket att diskutera vidare om och den offentliga diskussion­en är värdefull i sig, men en diskussion förblir knappast en dialog om den kraftigt domineras uppifrån.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland