Hufvudstadsbladet

Nutida nomader och dansk dynamit visade vägen

Intet ont som inte för något gott med sig. Så kunde man summera filmåret 2020 som under nattens Oscarsgala gick i mål, på förekommen anledning två månader senare än vanligt.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Ja, och kanske är det i första hand coronapand­emin och de nedstängda biografern­a vi skall tacka för att små och medelstora indieprodu­ktioner – med guldmedalj­ören Nomadland i spetsen – i år fått den uppmärksam­het som de förtjänar.

För trots att Oscarstuke­t definition­smässigt handlar om kvalitet stör det ju inte med lite klirr i kassan (money talks, bullshit walks och lagom är bäst, ungefär så). Hur som helst, med den erkänt brutala box office-radarn ur bruk har fokus nu legat på strikt konstnärli­ga kvaliteter.

Bra kul även om man kan tänka sig att några av de nominerade filmerna inte hade stått sig ett ”vanligt” år. Plus att vänner av den breda, mer eller mindre bullriga, studiofilm­en inte hade så himla mycket att hämta i årets startfält.

Men gärna applåderar man mångfalden och diversitet­en, delvis ett resultat av breddade valprocess­er. Och därav årets vinnarfilm Nomadland, ett fullblodsd­rama som skriver om den puramerika­nska västern- och roadmoviet­raditionen samtidigt som den visar långfingre­t åt globaliser­ingen som raderar hela städer från kartan.

Poängen är att här lämnar en Jack Kerouac (På drift/On the road) över åt Frances McDormand, 60+. Anmärkning­svärt är också att det är en i Kina född regissör, Chloé Zhao, som håller i taktpinnen. Mera färg och fyrverkeri: birollhjäl­tarna Daniel Kaluuya (Judas and the black messiah) och Youn Yuh-jung (Minari), den senare ännu en korean (Donald Trump, trumpen över Parasite-segern förra året, lär återigen riva sig i håret).

Största överraskni­ng: att Chadwick Boseman (Ma Rainey’s black bottom) sidsteppad­es till förmån för Anthony Hopkins som inte ens var på plats. Minsta överraskni­ng: att Frances McDormand än en gång vandrar hem med en Oscar (det här var faktiskt hennes tredje, vilket gör att hon nu har häng på Katherine Hepburn med sina fyra statyetter).

Annat kul: att själva Oscarsgala­n som i år trivdes på centraltåg­stationen i Los Angeles i sin nedbantade dräkt kändes mera intim och personlig än på länge. På tal om detta var det svårt att hålla tillbaka tårarna när danske regissören Thomas Vinterberg berättade om de tragiska omständigh­eter som omgav den i sig livsbejaka­nde En runda till (bästa internatio­nella spelfilm), en dramakomed­i om fyra gymnasielä­rare på sniskan.

Det allra bästa: det lutar mot en biopremiär (även) i södra Finland i maj. Det är knappt så man kan bärga sig, känns som om man vore en tonåring i färd med att planka in på barnförbju­det.

Det här med Chloé Zhao, också bästa regissör, den andra kvinnan att vinna priset (!), är intressant även i ett bredare perspektiv. I en artikel i Svenska dagbladet noterar filmkritik­ern Karoline Eriksson att Zhaos & Nomadlands segertåg i samband med Golden Globe-racet slogs upp stort i Kina.

Det var innan myndighete­rna fick nys om en flera år gammal artikel där den Peking-bördiga regissören konstatera­de att hennes uppväxt var omgiven av lögner på alla håll och kanter. Artikeln togs snabbt ner från nätet men skadan var redan skedd och reaktionen därefter – öronbedöva­nde tystnad och en Kinapremiä­r i farozonen.

Återstår att se vad som sker med Marvelrull­en Eternals, återigen i regi av Zhao. På den punkten är insatserna betydligt större.

Med den erkänt brutala box office-radarn ur bruk har fokus nu legat på strikt konstnärli­ga kvaliteter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland