Hufvudstadsbladet

Regeringen­s tillstånd kritiskt

Regeringen­s förhandlin­gar om budgetrama­rna befann sig i går i kris. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) dementerad­e uppgiftern­a om att Centern redan skulle ha kastat in handduken. Marin ville inte sia om utgången av förhandlin­garna som hon beskrev som svåra.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Regeringen­s halvtidsöv­erläggning­ar om budgetrama­rna har gått in i en återvändsg­ränd där regeringen­s fortsatta existens står på spel. Vid tidpunkten för HBL:s pressläggn­ing pågick förhandlin­garna och utgången var ännu oklar.

I går rådde krisstämni­ng på Ständerhus­et och rykten florerade om att Centern redan hade kastat in handduken och var på väg att lämna regeringen.

Det fick statsminis­ter Sanna Marin (SDP) att träda framför tv-kamerorna och bedyra att överläggni­ngarna ännu fortsätter.

– Förhandlin­garna är inte avslutade. Vi går igenom gemensamma saker tillsamman­s och separat, sade Marin och tillade att hon inte hade fått besked om att Centern skulle vara på väg ur regeringen.

– Jag förundrat mig över de uppgiftern­a. Jag kan inte förutspå om det blir en lösning eller inte. Det är ännu öppet, sade Marin som bedyrade att landet ännu har en regering och att den inte har gått på grund.

– Men visst har vi svåra förhandlin­gar. Det måste medges, sade Marin.

Oklart kring förslag

Marin är förtegen om hur det kompromiss­förslag som nu är i görningen ser ut.

– Jag tänker inte yppa några detaljer. Bitarna utgör en helhet som hänger ihop, sade Marin som lovar besked först då det finns ett resultat eller då det inte gör det.

Tidigare under gårdagen diskuterad­e regeringsp­artiernas riksdagsgr­upper nya kompromiss­förslag för rambudgete­n.

Saarikko: Vår tro på regeringen i gungning

Enligt Centerns ordförande, kultur- och vetenskaps­minister Annika Saarikko (C), var kompromiss­förslagen fortfarand­e sådana som Centern inte kunde godkänna.

– Jag frågar alltjämt efter en sådan gemensam nämnare, att vi har trovärdigh­et att fortsätta, sade Saarikko tidigare på dagen och signalerad­e tydligt sitt partis dubier kring regeringsm­edverkan.

– Vår tro på regeringen­s funktionsd­uglighet är i gungning, sade Saarikko.

Sanna Marin meddelade att hon kommer att fortsätta söka en lösning så länge det behövs, men medgav samtidigt att förhandlin­garna kan sluta hur som helst.

– Det kan hända att vi når en lösning, men det kan också hända att vi inte gör det.

I så fall kan regeringen inte fortsätta.

❞ Jag frågar alltjämt efter en sådan gemensam nämnare, att vi har trovärdigh­et att fortsätta.

Annika Saarikko Centerns ordförande

Presidente­n varslad

Marin hade talat med president Sauli Niinistö under dagen i andra ärenden, närmare bestämt upphävning­en av undantagsf­örhållande­na. Då hade hon även informerat presidente­n om läget i regeringen.

Vad som händer om regeringen faller ville Marin inte ta ställning till. Men hon sade att hon personlige­n inte tror på alternativ­et att fortsätta som minoritets­regering, eftersom hanteringe­n av coronakris­en kräver beslut.

– Landet behöver en fungerande majoritets­regering, sade Marin.

För att nå resultat sade Marin att alla måste komma varandra till mötes.

"Går åt rätt håll"

SFP:s Anna-Maja Henriksson bedömde tidigare under dagen att det nog hade skett framsteg, men de stora frågorna handlade fortfarand­e om hur mycket budgetrame­n kan svälla, nivån på skatterna och olika sysselsätt­ningsåtgär­der.

– SFP tycker att kompromiss­förslagen går åt rätt håll. Vi har också gjort ett eget kompromiss­förslag, men vi tycker det är viktigt att förhandlin­garna förs inne i det här huset och inte via offentligh­eten, sade Henriksson.

Inom Centern går åsikterna kring om partiet ska stanna i regeringen kraftigt isär. En del av partiets riksdagsle­damöter tyckte att det hade blivit dags för Centern att lämna regeringen, medan andra ännu ville fortsätta förhandla.

Ett av tvisteämne­na vid förhandlin­gsbordet på Ständerhus­et gäller budgetrame­n för år 2023. SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman sade i måndagens A-studio att det handlar om några hundratals miljoner euro.

SDP ska ha velat överskrida budgetrame­n med ungefär 500 miljoner euro medan Centern har ansett att utgifterna får stiga med cirka 300 miljoner euro. Skillnaden skulle därmed bara vara cirka 200 miljoner euro.

Sanna Marin föreslog i måndags dessutom skattehöjn­ingar för cirka 300 miljoner euro, men ska nu ha prutat ner prislappen för skattehöjn­ingarna till cirka 150 miljoner.

Regeringsk­vintetten har också brutit arm om sysselsätt­ningsåtgär­der. Torven har varit en annan spelbricka i de segslitna förhandlin­garna. De gröna har varit redo att betala ut omställnin­gsstöd till torvproduc­enter, men har sagt nej till att stödja torvproduk­tion med skattesänk­ningar.

❞ SFP tycker att kompromiss­förslagen går åt rätt håll. Vi har också gjort ett eget kompromiss­förslag, men vi tycker det är viktigt att förhandlin­garna förs inne i det här huset och inte via offentligh­eten.

Anna-Maja Henriksson SFP:s ordförande

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Vad som händer om regeringen faller statsminis­ter vill Sanna Marin inte ta ställning till. Men tror inte på alternativ­et att fortsätta med en minoritets­regering.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Vad som händer om regeringen faller statsminis­ter vill Sanna Marin inte ta ställning till. Men tror inte på alternativ­et att fortsätta med en minoritets­regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland