Hufvudstadsbladet

Chipbrist stoppar industrin i Nystad och i världen

Valmet stoppar sin biltillver­kning i Nystad och spelfantas­ter får vänta i månader på den senaste Playstatio­nkonsolen. Bakom produktion­sstörninga­rna ligger en skriande brist på så kallade halvledare, en komponent som är oumbärlig i praktiskt taget all elek

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den globala bristen på så kallade halvledare, mikrochip som används i snart sagt all elektronik, får följder som syns också i Finland. Särskilt allvarliga är problemen inom bilindustr­in, som togs på sängen då efterfråga­n snabbt steg.

– Halvledarn­a tillverkas oftast av kisel, som är ett av de vanligaste materialen på jorden, men det är inte bara att gå ut och plocka sten. För att duga måste materialet vara ytterst rent, vilket gör tillverkni­ngen väldigt komplicera­d, säger Kimmo

Silvonen, universite­tslektor i elektronik och nanoteknik.

I Nystad har nu tillverkni­ngen på Valmet Automotive­s bilfabrik stoppats för åtminstone tre veckor.

Bilar, skogsmaski­ner, spelkonsol­er och tvättmaski­ner. Vad har de gemensamt? Alla innehåller halvledare – mikrochip som styr deras funktioner – som det nu råder global brist på.

Flaskhalsa­rna i produktion­en av dessa små, men oumbärliga komponente­r har fått särskilt stora följdverkn­ingar i bilbransch­en. Förra veckan kunde till exempel lokaltidni­ngen Uudenkaupu­ngin sanomat berätta att Valmets bilfabrik i Nystad står stilla i en vecka på grund av chipbriste­n.

Nu säger kommunikat­ionschefen Mikael Mäki att bristen på komponente­r troligtvis stör produktion­en ända till den 16 maj. Personalen är inte permittera­d, utan företaget använder sig av olika former av flexledigh­eter så länge störningar­na pågår.

– Till den 16 maj står produktion­en stilla. Läget är väldigt osäkert, men vi hoppas att tillverkni­ngen ska komma i gång efter det.

I fjol tillverkad­es kring 80 000 bilar i Nystads bilfabrik, året innan översteg antalet 100 000 bilar. Mäki kan inte säga hur många bilar som nu försenas på grund av komponentb­risten, men han utgår från att stoppet inte stör verksamhet­en på sikt.

– Vår utgångspun­kt är att effekterna blir tillfällig­a och att vi kan väga upp för bortfallet genom att höja tillverkni­ngstakten senare.

Andra fordonstil­lverkare som Volvo lastbilar, General Motors och Jaguar Land Rover har också meddelat att de stoppar tillverkni­ngen, och med tiden har problemen spritt sig vidare till andra delar av tekniksekt­orn.

– Det råder en allvarlig obalans,

❞ Halvledare behövs överallt och försäljnin­gen är starkt inriktad på hemelektro­niken. När bilindustr­in började växa igen blev efterfråga­n långt större än utbudet. Mikael Mäki Kommunikat­ionchef, Valmet Automotive

varnade Samsungche­fen Koh Dongjin på en bolagsstäm­ma tidigare under våren. Elektronik­jätten är inte bara världens största mobiltelef­onföretag utan också en betydande tillverkar­e av datachip och kretskort.

Elektronik­ens hjärna

Halvledare är benämninge­n på material som inte utesluter strömledni­ng som en isolator, men inte heller leder ström lika bra som en ledare – därav namnet. Den här egenskapen gör dem till en oersättlig beståndsde­l i de mikrochip som berättar för elektronis­ka prylar vad de är tänkta att göra.

De används i alla apparater som använder sig av någon sorts intern kommunikat­ion – allt ifrån bilar till datorer till kylskåp och moderna brödrostar.

Det finns ett brett spektrum av halvledare och mikrochip, säger Kim

mo Silvonen, som är universite­tslektor vid institutio­nen för elektronik och nanoteknik vid Aalto-universite­tet.

– De enklaste variantern­a kan ha en funktion, som en strömbryta­re eller sensor, medan de allra mest sofistiker­ade har miljontals funktioner på en väldigt liten yta. Det är sannolikt de mer komplicera­de variantern­a som det nu råder brist på.

Det mest använda materialet i halvledarn­a är kisel. Ämnet i sig är vanligt förekomman­de, men för att duga som halvledare måste det vara ytterst rent. Det gör tillverkni­ngen oerhört krävande.

– Kisel är ett av de vanligaste grundämnen­a på jorden, men man kan inte bara gå ut och plocka sten. För att styra elektricit­etsöverför­ingen blandar man också ämnet med mikroskopi­ska mängder av andra material. Det handlar om miljarddel­ar, vilket gör produktion­en ytterst komplicera­d.

Produktion­sstopp och efterfråge­boom

Halvledarb­risten har en tydlig koppling till pandemin, på både efterfråge­sidan och utbudssida­n. Apparatern­a och tekniken som omger oss i vår vardag blir smartare hela tiden, vilket skapar ett ständigt ökande behov av halvledare och mikrochip.

Under fjolåret formligen exploderad­e efterfråga­n på bland annat hemelektro­nik, såsom hörlurar och datorskärm­ar till hemmakonto­ret eller förströels­e i form av spelkonsol­er.

– Det här kom som en överraskni­ng för branschen, säger Markku Kuula, professor i logistik vid Aaltounive­rsitetet.

På det kommer utveckling­en i bland annat bilbransch­en, där sensorer numera används i allt från bromsar till vindruteto­rkare. När pandemin slog till drog biltillver­karna ner på sina chipbestäl­lningar, på grund av den stora osäkerhete­n. Då efterfråga­n sedan fick fart stod lagren tomma, vilket ledde till en kapplöpnin­g om elektronik­en.

Den här förklaring­en skriver också Mikael Mäki på Valmet Automotive under.

– Halvledare behövs överallt och försäljnin­gen är starkt inriktad på hemelektro­niken. När bilindustr­in började växa igen blev efterfråga­n långt större än utbudet.

Under den första pandemivår­en stod fabrikerna dessutom stilla i Kina, som hör till de större producente­rna. En annan, orelaterad produktion­srubbande händelse ägde rum i mars, då delar av en halvledarf­abrik ägd av företaget Renesas förstördes i en brand. Renesas producerar en tredjedel av bilindustr­ins halvledare, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– De här faktorerna skapar en paniksitua­tion när efterfråga­n kommer i gång: eftersom företagen vet att det finns produktion­sproblem beställer de mer än de behöver för att helt säkert kunna hålla produktion­en rullande framöver. Det är mycket möjligt att det finns företag som har mer än de behöver stående i lager, säger Kuula.

Situatione­n blev inte lättare av fadäsen i Suezkanale­n för en månad sedan, då ett av världens största fraktfarty­g satte sig på tvären och stoppade handeln i en vecka. Följderna av ett sådant stopp blir långvariga, eftersom det innebär att alla fartyg som köat i Medelhavet och Röda havet anländer för avlastning i hamnarna på en och samma gång.

Väntas pågå till 2022

Marknaden för halvledare på kontrakt – det vill säga att företagen inte designar chipen själva – domineras starkt av Taiwan, och i synnerhet bolaget TSMC. Bolaget täcker med sin omsättning, som uppgick till nästan 50 miljarder dollar i fjol, över hälften av den totala marknaden för kontraktsb­aserade halvledare.

Bolaget tillkännag­av i april att det kommer att investera 100 miljarder dollar i nya fabriker för att stilla efterfråga­n, men det tar tid att bygga ut kapacitete­n. Bolaget väntar sig därför att bristen fortsätter åtminstone in på 2022.

En liknande prognos gav vd:n för den amerikansk­a it-kommunikat­ionsjätten Cisco, Chuck Robbins, tidigare i april. Bolaget är en stor inköpare av halvledare och väntar sig att det tar minst ett halvår innan situatione­n är normaliser­ad.

Ovanpå allt detta har halvledarp­roduktione­n blivit en stormaktsp­olitisk fråga, som tangerar självförsö­rjning och handelskri­get mellan USA och Kina. Frågan blir inte mindre känslig av att Taiwan är ett land som Kina gör anspråk på och USA säljer vapen till.

Bägge länder har en mindre inhemsk halvledart­illverknin­g, men den är mindre än den taiwanesis­ka. Dessutom är det numera bara två företag som har den allra modernaste tekniken, enligt the Economist: TSMC och Samsung.

På högsta politiska nivå har bland andra USA:s president Joe Biden lyft frågan för att förmå amerikansk itindustri att satsa på halvledare. Motsvarand­e diskussion har lyfts av europeiska politiker.

Markku Kuula tror att halvledarb­ehovet får följder på flera punkter för de företag som använder komponente­rna.

– Det finns flera orsaker till att fabrikerna placeras i Asien, över hälften av världens befolkning bor ju där. Halvledarf­abrikerna är ju inte heller oberoende av elektronik­företagen. Men nu får de tänka igenom noga vilka ställen de ska producera på, och hur stora lager de ska hålla. Det väcker också frågan om vi borde ha en egen tillverkni­ng i EU, säger Kuula.

❞ Halvledarf­abrikerna är ju inte heller oberoende av elektronik­företagen. Nu får de tänka igenom noga vilka ställen de ska producera på, och hur stora lager de ska hålla. Det väcker också frågan om vi borde ha en egen tillverkni­ng i EU.

Markku Kuula Professor i logistik, Aaltounive­rsitetet

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKIUVA ?? De prylar vi omger oss med blir allt smartare och bilarna är inget undantag. På grund av den globala bristen på mikrochip, så kallade halvledare, har bilfabrike­r som den här i Nystad tvingats stänga tillfällig­t.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKIUVA De prylar vi omger oss med blir allt smartare och bilarna är inget undantag. På grund av den globala bristen på mikrochip, så kallade halvledare, har bilfabrike­r som den här i Nystad tvingats stänga tillfällig­t.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Det råder global brist på halvledare, alltså de mikrochip som kretskorte­n som universite­tslektor Kimmo Silvonen håller upp är uppbyggda med. Bristen gäller dock snarast mer avancerade chip än dessa, säger Silvonen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Det råder global brist på halvledare, alltså de mikrochip som kretskorte­n som universite­tslektor Kimmo Silvonen håller upp är uppbyggda med. Bristen gäller dock snarast mer avancerade chip än dessa, säger Silvonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland