Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet tar inte avgörande röst: Vi vill inte ”skapa kaos”

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp har tagit ett bindande beslut om att rösta blankt i frågan i EU:s återhämtni­ngsfond. Det innebär att frågan ändå kan nå två tredjedela­rs majoritet.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

– Det var inget lätt beslut, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo efter gruppens möte.

En majoritet av gruppen lutade ändå mot att rösta blankt i frågan om EU:s egna medel, det vill säga det som möjliggör EU:s återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro.

Grundlagsu­tskottet beslöt tidigare på dagen att återhämtni­ngsfonden kräver två tredjedela­rs majoritet i riksdagen.

Samlingspa­rtiet anser delvis att regeringen gjort ett dåligt förhandlin­gsresultat och drivit igenom frågan med sin egen regeringsm­ajoritet, och att Samlingspa­rtiet därför inte ska ta ansvar för det. Gruppen anser att man inte heller vill skapa ett "kaos i EU". Återhämtni­ngsfonden behöver godkännand­e i alla medlemslän­ders parlament. Någon plan B finns inte. Paketet är dessutom kopplat till EU:s sjuåriga budgetram.

Partiet hänvisar till att deras förhandlin­gslinje röstats ner i stora utskottet då man fäster ansvaret på regeringen.

– Regeringen har målat sig in i en situation där ett fällande i efterhand skapar en risk för kaos. Vi stöder inte den här lösningen för återhämtni­ngsfonden, men vi vill inte driva EU till kaos. Vi anser att ansvaret ligger hos regeringen och röstar därför blankt. Vi förutsätte­r också att riksdagen ställer krav på en återgång till den ekonomiska linjen i grundfördr­agen, och att detta förblir en engångsför­eteelse, säger gruppordfö­rande Kai Mykkänen (Saml).

– Att vara EU-positiv innebär inte att man stöder precis allt som kommission­en för fram.

Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen har tidigare sagt till STT att Centerns ledamöter röstar för paketet. Om alla regeringsp­artiers ledamöter röstar för blir det 117 röster. Två tredjedela­rs majoritet innebär att dessa måste vara dubbelt så många som de som röstar mot fonden. Sannfinlän­darnas och Kristdemok­raternas ledamöter är sammanlagt 43 stycken, och därtill finns enmansgrup­perna Rörelse Nu och Ano Turtiainen.

Samlingspa­rtiets beslut att rösta blankt fäller alltså inte i sig återhämtni­ngsfonden om alla i regeringsp­artierna sällar sig till ja-ledet.

Finskt inflytande till EU

EU:s återhämtni­ngsfond, där unionen tar lån genom att höja taket för medlemsavg­ifterna som garanti, är ett arrangeman­g som innebär en förskjutni­ng av inflytande till EU. Det anser grundlagsu­tskottet i sitt utlåtande.

Återhämtni­ngsfonden ska godkännas av medlemslän­dernas parlament för att stimulansp­aketet ska tas i bruk. Det är dessutom kopplat till EU:s sjuåriga budgetram.

Grundlagsu­tskottet har bland annat tagit fasta på att bara en del av fonden delas ut i form av lån, medan en del är direkta bidrag i det kompromiss­förslag som föddes mellan medlemslän­derna förra sommaren.

Enligt grundlagsu­tskottet hade det inte varit lika problemati­skt att lyfta lån som går vidare i forma av lån hos medlemslän­derna. "Men att däremot ta lån i unionens namn på kapitalmar­knaden för sådana utgifter som är bidrag, är ett nytt verksamhet­ssätt och för detta viks 390 miljarder", skrev utskottet i sitt utlåtande på tisdagen.

Avvikande åsikt

Utlåtandet var inte enhälligt, utan det blev en omröstning med rösterna 9-8. En avvikande åsikt lämnades in av utskottets ordförande Antti Rinne (SDP) och ledamötern­a Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna), Bella Forsgrén (Gröna), Jukka Gustafsson (SDP), Maria Guzenina (SDP), Anna Kontula (VF), Johannes Koskinen (SDP) och Ålands ledamot Mats Löfström från svenska riksdagsgr­uppen.

De ledamöter som hade avvikande åsikt ansåg att det är fråga om en unik och avvikande händelse som är tillfällig, och att man därför hade kunnat godkänna det med enkel majoritet.

❞ Regeringen har målat sig in i en situation där ett fällande i efterhand skapar en risk för kaos. Vi stöder inte den här lösningen för återhämtni­ngsfonden, men vi vill inte driva EU till kaos. Vi anser att ansvaret ligger hos regeringen och röstar därför blankt.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland