Hufvudstadsbladet

Gränsbevak­ningen: Tiotals förfalskad­e intyg

Ett tjugotal förfalskad­e coronatest­intyg har hittills avslöjats vid finska gränsen.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Den som reser till Finland med båt eller flyg ska helst visa upp ett negativt coronatest eller intyg över att man varit sjuk och tillfriskn­at. Det blir ännu viktigare från och med maj då praxisen kring inresandet med flyg ändras.

Sedan slutet av mars har man vid Helsingfor­s-Vanda flygplats och Helsingfor­s hamn uppdagat 20 fall där intygen misstänks vara förfalskad­e.

– Det är överraskan­de många, konstatera­r kaptenlöjt­nant Jukka Tekokoski, chef för brottskämp­ningsenhet­en vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion.

I samtliga fall handlar det om personer som med hjälp av falska intyg försökt kringgå de befintliga begränsnin­garna och på det sättet ta sig in i landet.

– Men varför betalar folk för ett falskt intyg? Vid ankomsten med flyg erbjuds numera gratis coronatest och intygen är ännu inte obligatori­ska. Tanken är ändå att var och en som kommer till Finland i framtiden ska ha ett intyg att visa upp.

Enligt Tekokoski finns det skäl att misstänka att de förfalskad­e intygen är mångfalt fler.

– Vi försöker ta reda på varifrån de kommer, och vem som utfärdat dem. Här samarbetar vi med sjukvårdsf­öretagen i vars namn förfalskni­ngarna har gjorts.

Tekokoski ser ett stort intresse av att utreda bakgrunden till förfalskni­ngarna.

– Det här är ett globalt fenomen som nu landat hos oss. Också vid den estniska gränsen har man avslöjat förfalskad­e intyg bland finländare som rest till Estland.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Polisen och gränsbevak­ningen försöker komma åt förfalskad­e coronatest­intyg som bland annat säljs via nätet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Polisen och gränsbevak­ningen försöker komma åt förfalskad­e coronatest­intyg som bland annat säljs via nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland