Hufvudstadsbladet

Ekonomiskt uppsving att vänta inom alla branscher

En knapp tredjedel av företagen uppger att efterfråga­n på deras produkter och tjänster är otillräckl­ig.

-

Finlands Näringsliv EK räknar med en konjunktur­uppgång i sommar. Enligt EK:s konjunktur­barometer kommer den finländska ekonomin att återhämta sig efter coronakris­en de närmaste månaderna. Konjunktur­barometern pejlar de finska företagens ekonomiska förväntnin­gar.

”Den finska ekonomin kommer att fortsätta sin uppgång inför sommaren. Vaccinerna och avveckling­en av restriktio­nerna kommer att avhjälpa servicesek­torns situation, som till många delar är väldigt svag. Konjunktur­en förväntas peka uppåt inom alla branscher”, säger Sami Pakarinen, chefsekono­m på Finlands Näringsliv EK.

Det förekommer stora variatione­r i de ekonomiska förväntnin­garna, beroende på vilken bransch det rör sig om.

”Utsikterna för skogs- och teknologii­ndustrin har förbättrat­s medan livsmedels­industrin har sämre flyt. Kommunikat­ionstjänst­erna och handeln har god efterfråga­n, men rese- och restaurang­branschen tampas fortfarand­e med problem”, säger Pakarinen.

Av de företag som svarade på EK:s enkät uppger 31 procent att efterfråga­n på deras produkter och tjänster är otillräckl­ig. Det näst största problemet är den dåliga tillgången på kunnig arbetskraf­t, meddelar 21 procent av företagen.

EK:s vd Jyri Häkämies kräver att de nuvarande tillstånds­processern­a för arbetstill­stånd revideras för att påskynda rekryterin­gen av utländsk arbetskraf­t.

Finlands Näringsliv­s konjunktur­barometer har besvarats av representa­nter för 1 305 bolag som sysselsätt­er sammanlagt 270 000 arbetstaga­re. Enkäten gjordes i april.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/ SPT, ARKIVBILD ?? Finlands Näringsliv EK räknar med
■ en konjunktur­uppgång i sommar. I synnerhet kommunikat­ionstjänst­erna och handeln förväntas ha god efterfråga­n.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/ SPT, ARKIVBILD Finlands Näringsliv EK räknar med ■ en konjunktur­uppgång i sommar. I synnerhet kommunikat­ionstjänst­erna och handeln förväntas ha god efterfråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland