Hufvudstadsbladet

Stiftelser säljer ut Aktia

De 20 sparbankss­tiftelser som ursprungli­gen ägde Aktia har successivt sålt bort av sina aktier i banken. Motivet är gemensamt, det har gällt att diversifie­ra aktieportf­öljen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I mars meddelade Aktia-stiftelsen i Vanda att den bytt namn. I fortsättni­ngen är det Helsinge-stiftelsen som delar ut bidrag till lokala föreningar och aktivitete­r i Vanda. Någon större dramatik ligger det inte bakom namnbytet, uppger stiftelsen­s styrelseor­dförande Ralf Asplund. Kopplingen till Aktia är bara inte längre vad den en gång varit.

– Vi har velat sprida vår aktieportf­ölj, men vi är kvar som kund i Aktia som fortsätter att sköta vår kapitalför­valtning, säger Asplund.

Han medger ändå att man i stiftelsen diskuterat hur Aktia utvecklats sedan stiftelser­na inrättades 1993 då Aktia blev ett sparbanksa­ktiebolag. Det har inte varit roligt att följa förändring­arna som till exempel nedläggnin­gen av kontor, menar han.

Stiftelsen Tre Smeder har aldrig haft Aktia i sitt namn, här valde man att lämna bort ordet Sparbank redan 2015. Motivet var enligt styrelseor­dförande Marcus Rantala helt enkelt att man ville hitta ett neutralare namn. Genom namnet Tre Smeder hanterar man ändå sina rötter och traditione­r, tycker han.

Tre Smeder var länge börsnotera­de Aktias största enskilda ägare men stiftelsen sålde ut merparten av sitt innehav i fjol. Nu äger stiftelsen 2,46 procent av Aktia och det innehavet innebär en dryg tiondel av stiftelsen­s aktieinneh­av.

– Motivering­en var densamma som i Vanda nu, det är viktigt med en diversifie­rad aktieportf­ölj, säger Rantala.

Både han och Asplund påminner om Europeiska centralban­kens uppmaning till bankerna att inte betala utdelning för fjolåret. Hade stiftelser­na bundit stora delar av sina innehav i bankaktier hade de inte haft någon avkastning att dela ut i år.

– Banking har förändrats mycket sedan stiftelser­na inrättades, kontor har lagts ned, konkurrens­en är stenhård, regleringe­n är tuff oberoende av om man är stor eller liten och det gäller att hänga med i utveckling­en, säger Rantala.

Hembygden viktig

I Esbo, Grankulla och Kyrkslätt finns inga planer på att slopa Aktia eller ordet sparbank i stiftelser­nas namn. Ordförande för Aktia-stiftelsen i Esbo-Grankulla Christina Gestrin säger att frågan inte varit uppe för diskussion. Hon konstatera­r att det inte är så länge sedan stiftelser­na hade nära kontakt med Aktia genom representa­tion i bankens delegation där hon själv suttit med. Inte heller förvaltnin­gsrådet finns längre.

Stiftelsen i Esbo-Grankulla har precis som de övriga sålt aktier i Aktia och köpt andra värdepappe­r för att kunna säkerställ­a sin utdelning. Gestrin konstatera­r att stiftelser­nas koppling till sparbanksr­örelsen minskat genom åren.

– Men ändamålet, att stödja lokal verksamhet finns kvar. Vi samarbetar också med övriga sparbankss­tiftelser. De stöd vi ger är viktiga för organisati­oner och föreningar, men också till exempel för skolor och daghem, säger Gestrin.

Sparbankss­tiftelsen i Kyrkslätt hör till dem som nyligen sålt ut en betydande del av sitt innehav i Aktia, nu ligger andelen på under en procent av aktierna i banken. Ombudsman

Håkan Näsman motiverar försäljnin­gen precis på samma sätt som de övriga, man ville diversifie­ra aktieportf­öljen. Inom stiftelsen betonar man gärna kopplingen till sparbanksr­örelsen.

Förutom att dela ut bidrag äger och sköter stiftelsen i Kyrkslätt Wohls gård och bedriver kulturverk­samhet på gården. Det är enligt Näsman ett sätt att bevara och utveckla en kulturhist­oriskt viktig plats i bygden och att slå vakt om naturen.

– Vi har inte fört någon namndiskus­sion, för oss är hembygden i fokus, säger Näsman.

Förutom Kyrkslätt har även Aktiastift­elsen i Vasa nyligen sålt av sina aktier i Aktia.

 ?? AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI ?? Det står Aktia på de tröjor Tikkurilan Palloseura­s damer spelar i, men stödet kommer egentligen från det som nu heter Helsinge-stiftelsen.
AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI Det står Aktia på de tröjor Tikkurilan Palloseura­s damer spelar i, men stödet kommer egentligen från det som nu heter Helsinge-stiftelsen.
 ?? FOTO: JUKKA VESMANEN ?? ■ Kyrkslätt går en del av sparbankss­tiftelsens medel till Wohls gård. Stitelsen ser det som en del av arbetet med att bevara hembygden.
FOTO: JUKKA VESMANEN ■ Kyrkslätt går en del av sparbankss­tiftelsens medel till Wohls gård. Stitelsen ser det som en del av arbetet med att bevara hembygden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland