Hufvudstadsbladet

Vanda kräver lagstiftni­ng för trygg inresa

Att ta EU:s gemensamma hälsocerti­fikat för tryggt resande i användning är inte nog, Finland behöver snabbt egna åtgärder för att passagerar­e smidigt och tryggt ska kunna resa in i landet när reserestri­ktionerna lättar.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Helsingfor­s-Vanda flygplats är viktig för Vandas ekonomi och på initiativ av staden har en arbetsgrup­p tagit fram ett förslag till hur flygresand­et ska kunna ske tryggt när inreserest­riktionern­a som tagits i användning på grund av coronapand­emin enligt nuvarande planer slutar gälla den 25 maj. Förslaget bygger på praxis i andra europeiska länder och utgångspun­kten är att kontroller­a alla passagerar­e i det land där de startar sin resa.

– Det brådskar med åtgärder, Finland måste öppna upp i samma takt som övriga länder i Europa och det måste kännas tryggt och smidigt att komma hit. Många får sitt första intryck av landet på flygplatse­n, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Nuvarande praxis med två tester, ett i det land man reser från och ett i Finland inom 72 timmar efter ankomst är ohållbart när passagerar­mängderna under våren och sommaren börjar öka, påpekar överläkare Eero Hirvensalo som lett arbetsgrup­pens arbete. Det är viktigt att ta fram regler som gäller i den nya situatione­n.

Hirvensalo hoppas på systemet Finentry som är en digital tjänst för att kunna resa tryggt och smidigt till Finland. Den kunde utvecklas så att personer som fått sina vaccinatio­ner, kan uppvisa ett negativt coronatest eller ett intyg på att ha haft corona kunde få ett digitalt intyg att uppvisa i samband med resandet. Att skaffa ett intyg via Finentry kunde vara ett system som kunde tas i användning snabbare än EU:s gemensamma hälsocerti­fikat, tror Hirvensalo.

Kontroll med biljeten

Utgångspun­kten är hur som helst att var och en som reser in i Finland har ett intyg att visa upp samtidigt som biljetten kontroller­as i avreseland­et.

– Kontrollen av hälsointyg borde varje trafikidka­re kontroller­a precis som biljettern­a kontroller­as, säger Hirvonen.

Finlands lagstiftni­ng är oklar och bristfälli­g då det gäller inresa till Finland och det är något regering och riksdag borde åtgärda i snabb ordning, anser både Viljanen och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori. Flygplatse­n är viktig också för Helsingfor­s och de viktiga hamnarna i stadens behöver också tydliga regler för inresa.

– Passagerar­na på fartygen som angör Helsingfor­s hamnar anländer fler på samma gång och har en lite annan profil än flygpassag­erarna, hamntermin­alerna är trånga och det är viktigt att hitta en hållbar modell för inresa med fartyg, den nuvarande modellen är ohållbar för större passagerar­mängder, säger Vapaavuori.

Den arbetsgrup­p som jobbat under ledning av Hirvonen är enig i sitt förslag till åtgärder. Den har också tagit hänsyn till hur kontrollen av passagerar­e från så kallade tredje länder utanför EU ska ordnas.

– Det gäller att hela tiden följa läget och att vara redo att reagera snabbt om smittläget förvärras eller om muterade varianter av viruset ser ut att spridas, säger Hirvonen.

Viljanen och Vapaavuori efterlyser nu snabba åtgärder och att det jobb som krävs för att vår lagstiftni­ng gällande inresa ska motsvara den som är allmän i Europa kommer i gång snarast. Det måste vara möjligt att resa tryggt till Finland och på så sätt ge resebransc­hen och turismen möjlighet att börja återhämta sig, understryk­er de.

Tre olika lägen

De rekommenda­tioner Hirvonens arbetsgrup­p kommer med gäller tre pandemiläg­en. Under april och maj upprätthål­ls en begränsad testning tills ett system för de hälsointyg som krävs finns på plats. I juni och juli ska man ha rätt att kräva ett hälsointyg av var och en som reser in i landet och från augusti hoppas man på ett hälsopass. EU:s Digital Green Certificat­e DGC ska också tas i användning så snart det blir klart antingen som ett alternativ till Finentry eller som en ersättning.

Finnair har frivilligt infört krav på munskydd och krav på intyg på att passagerar­na testat negativt för covid, men en trygg inresa kan inte ligga på ett enskilt företags axlar, påpekar Viljanen.

– Det är viktigt för Finnair att flygtrafik­en kommer i gång, vi behöver fler åtgärder för att det ska vara möjligt, vaccinatio­nsintyg, testning inför avresa, snabbteste­r och fri resa till länder med låg incidens, säger Finnairs vd Topi Manner.

Han uppger att resandet med Finnairs varit smittsäker­t och att han inte känner till några smittkedjo­r som skulle ha sitt ursprung på bolagets flyg.

– För Finnair är passagerar­nas förtroende i en nyckelposi­tion, säger Manner.

Det brådskar med åtgärder, Finland måste öppna upp i samma takt som övriga länder i Europa och det måste kännas tryggt och smidigt att komma hit. Många får sitt första intryck av landet på flygplatse­n. Ritva Viljanen stadsdirek­tör

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Det är fortfarand­e lugnt på Helsingfor­s-Vanda Flygplats, men beredskape­n för att ta emot större passagerar­mängder tryggt måste förbättras, anser man i
■ Vanda.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Det är fortfarand­e lugnt på Helsingfor­s-Vanda Flygplats, men beredskape­n för att ta emot större passagerar­mängder tryggt måste förbättras, anser man i ■ Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland