Hufvudstadsbladet

Boris Johnson pressad i ”döda katten”-drama

Boris Johnson förnekar att han lyxrenover­at Downing Street för mygelpenga­r. Och att han skulle ha sagt att ”låt likhögarna växa” om pandemin, det avvisas som lögn. Turerna kallas av brittiska kommentato­rer för ”döda katten”-strategin. Men är katten i så f

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Den brittiske premiärmin­istern är pressad från flera håll, i en känslig tid – nästa vecka är det regionala val på flera håll i Storbritan­nien, bland annat i London, Wales och Skottland.

The Daily Mail har publicerat uppseendev­äckande citat från i oktober förra året, då debattvågo­rna gick höga om hur hårda nedstängni­ngar som krävdes för att hejda pandemin.

– Inga fler jävla lockdowns, ska Johnson ha sagt på ett internt möte, och tillagt att om så krävdes för att få i gång samhället kunde ”likhögarna växa i tusental”.

Några källor redovisas inte av The Daily Mail, som liksom flera andra brittiska dagstidnin­gar är känd för ibland sensationa­listisk rapporteri­ng. Men sedan publicerin­gen fått stor uppmärksam­het har flera mediebolag, bland dem BBC och ITV, hittat källor som bekräftar orden.

Johnson själv är ute och kampanjar inför valet, och säger så här till tv-kamerorna om huruvida citatet stämmer:

– Nej, och jag tror att det viktiga är att folket vill att vi som regering säkerställ­er att nedstängni­ngarna fungerar.

Flickvänne­ns vän

Samtidigt haglar fingerpeka­ndet kring vem som är ”the chatty rat” (skvallerby­ttan), personen som läckt dylika uppgifter från interna möten från premiärmin­isterns högkvarter 10 Downing Street.

Dominic Cummings, tidigare tung rådgivare som nu kommit på kant med Johnson, försöker rentvå sig själv i ett blogginläg­g. Enligt Cummings började läckan utredas, men när spåren pekade mot en medarbetar­e som står Johnsons flickvän Carrie Symonds nära sade premiärmin­istern stopp.

– Detta kan ge mig stora problem med Carrie, de är bästa vänner, ska Johnson ha sagt.

Ytterligar­e en dimension är att Johnson anklagas för att använda rivalitete­n med Cummings som en ”död katt”. Med detta menas en avledande manöver mot ännu värre missförhål­landen, exempelvis potentiell­a mutbrott.

”Kanske olagliga”

Bland de uppgifter som cirkulerar finns turer kring en renovering som paret Johnson-Symonds gjorde av sin lägenhet på Downing Street förra året. Symonds uppges ha anlitat trendiga inrednings­designern Lulu Lytle för arbetet, som ska ha kostat 200 000 pund (drygt 230 000 euro).

I och för sig ingen oöverkomli­g summa för en premiärmin­ister. Men bland andra Dominic Cummings har vädrat misstankar om att Johnson försökt få partidonat­orer att ta notan. ”Oetiska, dumma, kanske olagliga”, kallar Cummings dessa planer som Johnson påstås ha haft.

Kraven ökar nu från många håll om att härvorna måste vädras ut.

– Genomför en fullskalig utredning – solljus är bästa desinfekti­onen, säger opposition­sledaren Keir Starmer från Labour till brittiska tv-bolag.

Katten vid liv?

Journalist­en Peter Oborne, som skrivit en bok där Johnsons arbetsmeto­der jämförs med USA:s expresiden­t Donald Trumps, säger att om detta är ett fall av ”döda katten”-strategin så är det långt ifrån riskfritt.

– Om du ska leka ”döda katten” så är det väldigt viktigt att katten verkligen är död, säger Oborne till Channel 4.

Han tror att Cummings – beskriven som arkitekten till det brittiska EU-utträdet, brexit – vet så mycket att han kan utgöra ett allvarligt hot för Johnsons karriär.

– Den här katten, Cummings, verkar i högsta grad vid liv.

 ?? FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH/TT-AP ?? Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds på trappen till premiärmin­isterns högkvarter 10 Downing Street i London. Bild från i februari.
FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH/TT-AP Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds på trappen till premiärmin­isterns högkvarter 10 Downing Street i London. Bild från i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland