Hufvudstadsbladet

Suu Kyis domstolsti­d skjuts upp

Myanmars störtade civila ledare Aung San Suu Kyi får vänta ytterligar­e på domstolsfö­rhandlinga­rna om anklagelse­rna mot henne. I sydöstra Myanmar uppges samtidigt en karensk motståndsg­rupp ha bränt ner en arméposter­ing.

-

Aung San Suu Kyi har suttit fängslad sedan juntan tog makten den 1 februari och har inte fått träffa sina advokater. Hennes advokater säger nu att militärjun­tan ännu en gång har skjutit på förhandlin­garna, den här gången till den 10 maj.

Militären har riktat sex anklagelse­r mot henne, bland annat brott mot landets lagar för hantering av naturkatas­trofer, illegal import av kommunikat­ionsutrust­ning och för att ha brutit mot pandemireg­ler.

Men hennes advokaters första strid gäller att få träffa med sin klient, hittills har de bara fått prata med henne via videolänk.

– Jag tror inte att hon har tillgång till några nyheter eller tv-sändningar, Jag tror inte att hon vet vad som händer i landet, säger ledarens advokat Min Min Soe, som inte har stort hopp om en snar domstolsfö­rhandling.

– När domaren frågade (polisen) vilken fas de var i svarade de att de inte kunde säga exakt var, säger Min Min Soe.

Strider i delstaten Karen

Tidigt under tisdagen uppges strider ha brutit ut i delstaten Karen i sydöstra Myanmar, på gränsen mot Thailand och en arméposter­ing ska enligt thailändsk­a vittnen ha stormats.

Gruppen Karen National Union (KNU) uppger att de har bränt ner posteringe­n, men att antalet dödade och skadade inte kunde fastställa­s. Gruppen uppger att 24 000 människor i delstaten har fått fly sina hem de senaste veckorna, bland annat efter flygräder av militären.

KNU är en av ett tjugotal väpnade grupper kopplade till Myanmars många etniska minoritete­r som strider för ökat självstyre och inledde 1949 sina strider för att nå en självständ­ig stat för karenfolke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland