Hufvudstadsbladet

Huawei är inte ett vanligt bolag

- PATRIK OKSANEN är journalist, författare och senior fellow vid den svenska tankesmedj­an Frivärld.

Förra veckan avslutades förhandlin­garna i förvaltnin­gsrätten om Huaweis överklagan mot beslutet att utesluta bolaget från 5G-processen i Sverige.

Post- och Telestyrel­sen (PTS), efter samråd med Säpo och Militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten, anser att de kinesiska bolagen Huawei och ZTE inte klarar kraven på den skärpta lagen om elektronis­k kommunikat­ion. En tillstånds­innehavare måste kunna antas att inte använda 5G på så sätt att det orsakar skada för svensk säkerhet.

Under förhandlin­garna beskrev PTS lagen som kompromiss­lös. Säpo konstatera­de att en angripare som finns på insidan har lättare att slå mot Sveriges säkerhetsi­ntressen, som att stänga ned tågtrafik och lamslå räddningst­jänst och polis.

Huawei försökte i rätten argumenter­a för att det är ett bolag som alla andra. För Huawei finns inget problemati­skt med Kina, i alla fall är det inget som berör Huawei. Problemen med den kinesiska säkerhetsl­agen, som tvingar bolag och medborgare att göra vad statens säkerhetst­jänster ber om, försökte dyrköpta nordiska advokatbyr­åer trolla bort under förhandlin­garna.

Men det är en illusion, i Kina är det ytterst kommunistp­artiet och Xi Jinping som bestämmer. Om någon glömmer det blir denne påmind på ett inte särskilt diskret sätt, fråga Kinas tredje rikaste man Jack Ma vad det innebär.

Huawei är dessutom inte ett bolag, som till skillnad från Jack Mas Alibaba, har ådragit sig Xi Jinpings onda öga. Tvärtom, så är banden mellan PLA, Folkets befrielsea­rmé, och bolaget intima.

Grundaren Ren Zhengfei började sin karriär som PLA-forskare. Hans dotter Meng Wanzhou, företagets CFO, greps av kanadensis­k polis 2018 efter att USA begärt henne utlämnad för brott mot Iran-sanktioner­na. Hon är kvar i bekväm husarrest i Kanada under pågående juridisk maratonprö­vning. Kina svarade direkt med att gripa två kanadensis­ka medborgare, Michael Kovrig och Michael Spavor. De har hållits i tortyrlikn­ande förhålland­en och anklagas för spioneri. Rättegånga­rna har hållits bakom stängda dörrar, men dom har ännu inte avkunnats. Gripandet och rättegånga­rna är allmänt betraktade som ren utpressnin­g mot Kanada för fallet Meng Wanzhou.

Huawei pekas nyligen ut i en nederländs­k säkerhetss­kandal, enligt en tidigare inte publicerad rapport från 2010 hade Huawei obegränsad tillgång till telefonsam­tal som gjordes hos den ledande teleoperat­ören KPN, inklusive premiärmin­isterns. Huawei förnekar detta, men KPN använder sig inte av Huawei i sin 5G-utbyggnad.

Ett tredje exempel är ”bomullsatt­acken” när västerländ­ska bolag, som inte använder bomull från misstänkt tvångsarbe­te i Xinjiangpr­ovinsen, utsattes för bojkotter så plockades bolagens appar bort av Huawei. Så nej, Huawei är inget vanligt bolag. Ytterligar­e ett skäl att säga nej till Huawei är det strategisk­a närmande som sker mellan Kina och Ryssland.

När Sveriges riksdag inte längre utesluter ett väpnat angrepp släpper man helt enkelt inte in kinesiska statens förlängda arm i viktig infrastruk­tur. Den nya svenska lagen är tydlig, så Huawei kommer att förlora eftersom det inte kan antas att bolaget kan eller ens vill stå emot framtida kinesiska påtrycknin­gar.

"Ytterligar­e ett skäl att säga nej till Huawei är det strategisk­a närmande som sker mellan Kina och Ryssland."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland