Hufvudstadsbladet

Kina kränker folkets rättighete­r, Helsingfor­s bara ökar samarbetet

- SILVIA MERTSOLA Helsingfor­s

KINA De senaste åren har Kina begått chockerand­e kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna, bedrivit en alltmer aggressiv utrikespol­itik och blandat sig i demokratie­rs politik och ekonomiska affärer. Trots den alarmerand­e utveckling­en har Helsingfor­s intensifie­rat sitt samarbete med den kinesiska huvudstade­n Peking. Stadspolit­ik är också utrikespol­itik, och därför är det viktigt att diskutera om Helsingfor­s ska bedriva nära samarbete med ett autoritärt Kina – dessutom för skattebeta­larnas räkning.

I Helsingfor­s stadsstrat­egi 2017-2021 har man beslutat att, i termer av internatio­nellt samarbete, prioritera samarbete med Peking. Som första prioritet kommer alltså inte New York, San Francisco eller europeiska metropoler – utan skräckväld­et Kinas huvudstad.

I praktiken innebär samarbetet exempelvis att en årlig kinesisk nyårsfest arrangeras i Helsingfor­s. Festen finansiera­s inte endast av Helsingfor­s skattebeta­lare, utan också av staden Peking. Helsingfor­s har också anordnat kultureven­emanget Moi Helsinki i Peking, vars syfte var att främja finländska företags position på den kinesiska marknaden.

Samarbetet är motiverat som en näringspol­itisk åtgärd, som syftar till att stärka finländska företags ställning på den kinesiska marknaden – men det finns ingen bedömning av de verkliga fördelarna med detta tvivelakti­ga samarbete.

Medan Helsingfor­s har intensifie­rat sitt samarbete med kinesiska städer har Kina begått de mest chockerand­e kränkninga­rna av dess invånares mänskliga rättighete­r. Kina har som bekant spärrat in över en miljon uigurer i fångläger i Xinjiang-regionen. Vidare har Kina har skärpt sitt grepp om demokratin i Hong Kong och hotat Taiwan med ockupation. Kinas inflytande är inte begränsat till dess grannskap: den kinesiska administra­tionen har utpressat flera västerländ­ska företag och politiker som har kritiserat landets alarmerand­e utveckling.

Trots denna utveckling har borgmästar­e Jan Vapaavuori beskrivit vänskapsav­talet mellan Helsingfor­s och Peking som ”pragmatisk­t” (Svenska Yle; 15.2). Jag är dock rädd för att samarbetet är mer naivt än det är rationellt.

Det är uppenbart att Kina försöker använda mjuka medel – som kultur – för att öka sitt internatio­nella inflytande. Även i Finland har vi läst oroväckand­e nyheter om inflytande­t av diverse organisati­oner och aktörer med kopplingar till Kinas kommunisti­ska parti (Yle Uutiset; 17.3).

Det är generellt viktigt att driva diplomati, kulturutby­te och internatio­nellt samarbete. Dock skall vi inte söka efter kortsiktig­a ekonomiska vinster på bekostnade­n av våra värderinga­r och långsiktig ekonomisk hållbarhet

Kina är en viktig marknad för finska företag. Dock har den rådande pandemin och exempelvis Marimekkos samt H & M:s huvudbry med uigurfråga­n illustrera­t att ett överdrivet ekonomiskt beroende av det oförutsägb­ara och autoritära Kina är ett hot mot västliga samhällens intressen och värderinga­r.

I Kina-frågan gör företagen oftast sina egna val – och de behöver också kritiseras. Helsingfor­s stad är dock en offentlig aktör, och en västlig huvudstad, vars handlingar har enormt symbolvärd­e. Därför måste vi våga föra en kritisk diskussion om samarbetet mellan Helsingfor­s och Kina!

Personlige­n tror jag att finska företag kan expandera och balansera med värdeval, utan att Helsingfor­s stad anordnar pinsamma kultureven­emang i samarbete med en grym förtryckar­regim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland