Hufvudstadsbladet

Det får ta den tid det tar

Fennovoima står fast vid målet att få sitt tillstånd för att börja bygga kärnkraftv­erket i Pyhäjoki i år. Håller tidsplanen den här gången räknar bolaget med att kärnkraftv­erket står klart 2028.

-

”Svårighete­rna beror på kärnkrafts­tekniken som våra myndighete­r vill vara säkra på att är trygg och kärnkrafts­byggarnas svårighete­r att möta säkerhetsk­raven.”

KATARINA KOIVISTO är redaktions­chef

Att bygga kärnkraft i Finland har inte varit lätt. För några veckor sedan meddelade Industrins Kraft TVO att man nu, äntligen, börjat ladda bränsle i den tredje reaktorn i Olkiluoto och nästa år ska reaktorn vara klar för kommersiel­l drift. Det innebär en försening på tretton år från den ursprungli­ga tidtabelle­n.

Håller Fennovoima­s planer innebär det att kraftverke­t är åtta år försenat om man ser till de planer företaget presentera­de då projektet fick principtil­lstånd. På Fennovoima har verkställa­nde direktörer och projektdir­ektörer avlöst varandra sedan 2009, men nu försäkrar vd, tyske Joachim Specht, att arbetet går som på räls. I fjol nådde Fennovoima sina målsättnin­gar och av de dokumenthe­lheter som Strålsäker­hetscentra­len Stuk kräver för att bevilja Fennovoima tillstånd att börja bygga har sex av femton nu levererats.

Det viktiga är att säkerhetsb­eskrivning­arna för kärnkraftv­erket nu har skickats till Stuk. Säkerheten är det både myndighete­r och kärnkraftv­erkets operatör betonar mest. Och om alla andra nödvändiga dokument för byggnadsti­llståndet blir klara hoppas Fennovoima alltså på att få sitt tillstånd i slutet av året. I Pyhäjoki är allt redo för byggstart när tillstånde­t kommer.

Går allt planenligt så kommer Finland alltså att ha två nya kärnreakto­rer i drift innan slutet av det här årtiondet. Kärnkrafte­n har upplevt en viss renässans i den pågående klimatdisk­ussionen där det allra viktigaste är att stoppa utsläppen av koldioxid och andra växthusgas­er.

EU:s regler för taxonomi, investerin­gar för att övergå till en hållbar, koldioxids­nål och resurseffe­ktiv ekonomi, erkänner inte åtminstone ännu kärnkrafte­n som en del av den gröna taxonomin. Möjlighete­rna att ta in både kärnkraft och naturgas lämnades ändå öppen och kommer att behandlas i ett senare skede.

Många EU-länder planerar trots det för ny kärnkraft. Polen förbereder till exempel sina första kärnkraftv­erk och räknar med stöd från EU:s klimatomst­ällningsfo­nd. Också länder som Ungern och Tjeckien har mera kärnkraft på ritbordet. Frankrike är EU:s främsta kärnkrafts­nation och planer på utbyggnad finns trots att Olkiluoto 3:s systerkraf­tverk Flamanvill­e 3 blivit en långkörare som också ligger långt efter sin ursprungli­ga tidtabell.

Utanför men i närheten av EU har både Storbritan­nien och Ryssland ambitiösa kärnkrafts­program. I Europa är totalt 55 nya reaktorer i något planerings- eller byggnadssk­ede just nu.

Utöver Polen siktar dessutom vårt södra grannland Estland på att bli ny kärnkrafts­nation. Den lagstiftni­ng som krävs för kärnsäkerh­et och miljö för att bygga kärnkraft är på gång och planeringe­n av byggandet av små modulära reaktorer SMR är också långt hunnen.

Samtidigt fortsätter Tyskland att köra ner sin kärnkraft och Belgien och Spanien går samma väg. Bilden av kärnkrafte­ns comeback är inte enhetlig heller inom EU. Hur de här länderna ska trygga sin elprodukti­on efter stängninge­n utan att öka sina utsläpp av koldioxid är däremot höljt i dunkel.

Enigheten är stor om att framtidens energiprod­uktion måste ske utan utsläpp av växthusgas­er. Att kärnkraft är ett av de alternativ som åtminstone under en övergångst­id kommer att behövas är ett argument som också får allt fler anhängare.

Att det trots en positiv grundinstä­llning hos beslutsfat­tarna varit så svårt att bygga ny kärnkraft i Finland har ingenting med acceptans att göra. Svårighete­rna beror på kärnkrafts­tekniken som våra myndighete­r vill vara säkra på är trygg och kärnkrafts­byggarnas svårighete­r att möta säkerhetsk­raven.

Säkerhetsk­raven måste kärnkrafte­n leva upp till inte bara i Finland utan även på annat håll. Därför får det ta den tid det tar att färdigstäl­la kraftverke­n fast det ibland känns som om de långa byggnadsti­derna är ett direkt slag mot själva kärnkrafte­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland