Hufvudstadsbladet

Guardiola ute efter revansch mot Pochettino

- JONAS VON WENDT Reporter

Mauricio Pochettino orsakade Pep Guardiola en av de smärtsamma­ste förlustern­a under den sistnämnde­s tid som Citytränar­e då Tottenham, som Pochettino då basade för, slog ut City i kvartsfina­len i Champions League våren 2019. Nu får Guardiola chans till revansch men utmaningen är inte lättare denna gång.

Det lag som Pochettino har till sitt förfogande är bättre än det Spurs som betvingade City för två år sedan.

Dessutom är Pochettino en matchtakti­sk räv med en förmåga att snabbt reagera på nyanser under matcherna. Guardiola, en av alla tiders främsta managers, tror stenhårt på att den metodik som lagrats permanent på hans spelares hårdskivor via tusentals repetition­er i kombinatio­n med den finess laget besitter ska räcka till. Katalanen har ibland kritiserat­s för att sakna en plan B.

Pochettino tog Tottenham väldigt nära den absoluta toppen både i England och i Europa. Efter att han fick gå spred José Mourinho i den mån skräck, osämja och dåliga resultat omkring att portugisen fick sparken.

Pochettino fick tämligen omgående förfrågan av PSG och med sitt förflutna som spelare i klubben var det knappast särskilt svårt att tacka nej. Lönen är astronomis­k och redskapen de allra finaste.

Argentinar­en är en oerhört ansedd tränare med en mer än hyfsad spelarkarr­iär bakom sig. Han har sakta och metodiskt byggt upp sin tränarkarr­iär och tagit logiska steg uppåt i hierarkin. I Espanyol fanns inga vansinniga krav på segrar, inte heller i Southampto­n och även om Spurs är en storklubb i England är en snabb titt i klubbens troféskåp nog för att inse att det här med att vinna inte varit ett ledord i Tottenhams verksamhet under senaste årtiondena.

Pochettino har de facto inte vunnit någonting alls som tränare och mot den bakgrunden var PSG:s satsning på honom något överraskan­de. Hans företrädar­e Thomas Tuchel kunde ändå visa upp en tysk ligatitel innan han tog över PSG, förde laget till Lique 1-titlar och final i Champions League innan den qatariska ägarfamilj­en tröttnade på tysken och visade honom dörren. Något Chelsea tackar för.

Med alla de vansinniga pengar PSG plöjt ner finns ett uttalat mål för Pochettino att uppfylla. Titeln i Champions League är något av en besatthet för ägarna. Pochettino har kommit nära som tränare men nära räknas bara i sagornas värld och kanske inte ens där. Med möjlighete­rna att basa för ett av världens bästa lag kom också en kravbild Pochettino inte varit van med sedan tidigare. Hur handskas han med den biten?

Guardiola vet däremot sannerlige­n hur man vinner och ofta. Katalanens cv är mäktig läsning även om den senaste CL-triumfen blir tio år gammal i vår.

Guardiola står och faller inte med en titel eller buckla, han sitter säkrare på tronen än den svenska kungen, men också han vet att drömmen om Champions League-titeln är en av de främsta orsakerna till ägarna från Arabemirat­en betalar honom 40 miljoner euro om året.

PSG-Manchester City i tre punkter:

1. Formkurvor. Tre raka segrar för PSG men före det föll man mot både Bayern och Lille. City gjorde en bra match i ligacupfin­alen där laget slog Spurs med 1–0. Före det har spelet hackat lite och frågan är om City tappat lite av den form som gjorde laget mer eller mindre omöjligt att stoppa under några månaders tid.

2. Skador. Juan Bernat är borta fram till medlet av maj. Annars är läget lugnt i PSG där också Kylian Mbappé, trots att han haltade något efter helgens match Metz också är tillgängli­ga för spel.

City har inte en enda spelare på sjukstugan vilket ger Citytränar­en Pep Guardiola oerhört många alternativ. Och möjlighete­t att toppa laget mot PSG på bekostnad av Premier League där City i praktiken redan säkrat titeln.

3. Matchbild. PSG och Mauricio Pochettino har ingenting emot att försvara lågt och tålmodigt för att sedan hugga blixtsnabb­t då tillfället ges. Neymar, Kylian Mbappe och Angel di Maria hör till världens bästa kontringss­pelare och trion vet hur man punkterar motståndar­nas försvarsli­njer.

I Citys och manager Guardiolas värld är bollen maktens och kontrollen­s redskap. City har tålamodet att passa runt bollen i sin jakt efter luckor eller numerära överlägen ute på planen.

TV: CMore onsdag kväll 22.00

Tips: 1-1

Med alla de vansinniga pengar PSG plöjt ner finns ett uttalat mål för Pochettino att uppfylla. Titeln i Champions League är något av en besatthet för ägarna.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ För första gången i tränarkarr­iären befinner sig Mauricio Pochettino i sitsen där endast seger är gott nog.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA-AFP ■ För första gången i tränarkarr­iären befinner sig Mauricio Pochettino i sitsen där endast seger är gott nog.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland