Hufvudstadsbladet

”Jag hade misstänkt mig själv för dopning”

Det dröjde inte länge efter svensken Nils van der Poels världsreko­rd innan dopningssp­ekulatione­rna började cirkulera. Nu kommentera­r han ryktena. – Jag blir ganska smickrad. Jag trivs bra med att vara så duktig på det jag gör att folk tror att det inte ä

- JONAS DAGSON/TT

December 2020: Nils van der Poel gör sin första tävling på över två år. Han noterar den sjunde snabbaste tiden någonsin i världen på 10 000 meter och sätter svenskt rekord i tyska Inzell.

Februari 2021: van der Poel sätter världsreko­rd på VM i Heerenveen och tar dubbla guld på 5 000 och 10 000 meter.

Är den utveckling­en ens möjlig utan att ta till otillåtna medel?

Misstänkt mig själv

– Jag hade misstänkt mig själv för dopning. Så här gör man bara inte. Jag förstår att folk undrar, säger van der Poel till TT.

Redan under VM kom de första frågorna.

– Jag fick frågan från holländsk media direkt efter 10 000-meterslopp­et i VM. Och jag har hört rykten om att folk ställer frågor om dopning i samband med rekordet.

Ute ur systemet

Till saken hör att Nils van der Poel i juni 2018 meddelade att han tänker ta en paus från tävlandet och i stället göra lumpen på arméns jägarbatal­jon i Arvidsjaur. Samtidigt skrev han ut sig ur det så kallade vistelsera­pportering­ssystemet. Det är systemet där elitidrott­are måste meddela var de befinner sig för att dopningsko­ntrollante­rna ska kunna göra oanmälda kontroller.

För van der Poel var det en praktisk nödvändigh­et. Att göra värnplikt innebär att man i perioder inte är nåbar. Ofta befinner man sig dessutom på militära skyddsområ­den.

– Skillnaden för någon som gör värnplikte­n som jägarsolda­t, som Nils van der Poel gjorde, är att perioderna som man inte kan nås är längre, säger Björn Eliasson, ställföret­rädande chef för Arméns jägarbatal­jon i Arvidsjaur.

Stod över säsongen

Först ett år senare, i juni 2019, var van der Poel tillbaka i rapporteri­ngssysteme­t. Men han valde att inte tävla och stod över hela säsongen.

Han tar lugnt på frågorna om dopning. Han tycker att man måste värdera ryktena utifrån vem det är som säger det. Är det "folk i stugorna" som pratar så är det en sak.

– Men skulle det vara världens bästa skridskotr­änare som säger att det jag gjorde inte är möjligt, så skulle jag bara tacka honom för att han har gett mig mitt livs bästa komplimang, säger van der Poel.

– Det skulle vara större än både världsreko­rd och VM-medaljer.

Men nu upplever han inte att det är någon inom sporten som ifrågasätt­er hans resultat. Han har två junior-VM-guld sedan tidigare (2014, 2015) och är känd som en av dem i världselit­en som tränar hårdast.

"Helt meningslös­t"

– Jag är en elitidrott­sman som först och främst arbetar för att bevisa för mig själv vad jag kan åstadkomma. Om jag dopade mig skulle allt det som jag gör vara helt meningslös­t, säger han.

– Jag förlorar hellre än att vinna genom fusk.

Och han är tydlig i sitt ställnings­tagande.

– Få saker korrumpera­r idrotten så mycket som dopning.

 ?? FOTO: VINCENT JANNINK/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ "Skulle det vara världens bästa skridskotr­änare som säger att det jag gjorde inte är möjligt, så skulle jag bara tacka honom för att han har gett mig mitt livs bästa komplimang", säger Nils van der Poel.
FOTO: VINCENT JANNINK/LEHTIKUVA-AFP ■ "Skulle det vara världens bästa skridskotr­änare som säger att det jag gjorde inte är möjligt, så skulle jag bara tacka honom för att han har gett mig mitt livs bästa komplimang", säger Nils van der Poel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland