Hufvudstadsbladet

Med syfilis på hjärnan

– Rahikainen­s essäsamlin­g är en studie i sjukdom, skam och misogyni

- MALIN ÖHMAN Kultur@hbl.fi

Syfilisens historia är en historia om skuld, skam, variga sår, kroppsligt förfall, sexism och undangömda hemlighete­r. Men Agneta Rahikainen­s essäsamlin­g handlar också om samhällsfö­rändringar, litterära strömninga­r och feministis­k historia. Och också, faktiskt, lite om corona.

SAKPROSA

Agneta Rahikainen

Smittans rike - om syfilis i konst, kultur och kropp Natur & Kultur 2021

Jag har aldrig brytt mig om syfilis. Det är en sjukdom som bland andra könssjukdo­mar tack och lov passerat mig obemärkt, och som i dag, tack vare medicinska framsteg, inte längre klassas som en livshotand­e sjukdom, i alla fall inte i västvärlde­n. Men i Agneta Rahikainen­s liv har syfilis funnits som en lågmäld röst i kulissen, invävd i familjehis­torien – ett sår som man gömt undan och inte pratat om, som man bortförkla­rat och hemlighåll­it.

Det var Rahikainen­s morfar som drabbades av syfilis och familjen som hemlighöll sjukdomen, av skam till följd av det stora stigmat kring sjukdomen och den möjliga orsaken till smittan. Rahikainen själv fick veta om familjens hemlighet först i vuxen ålder, långt efter morfaderns död.

I Smittans rike försöker hon hitta svar på sina frågor om sin morfars sjukdom, och mormoderns tystnad. Resultatet är en samling essäer som behandlar syfilis ur olika perspektiv – medicinskt, kulturellt, socialt, litteratur­historiskt och feministis­kt.

Det är en snårig berättelse Rahikainen målar upp, och den sträcker sig långt tillbaka i tiden. Referensli­stan i slutet av boken är massiv och vittnar om den stora mängden forskning och litteratur hon plöjt igenom.

Kulturhist­oriskt ges en nyansrik bild av hur sjukdomen skildrats i litteratur och konst och skrivits om genom kodord och bildspråk. Rahikainen läser stora författare­s verk med syfilisgla­sögon, och resultatet visar att sjukdomen varit ett högst närvarande tema i konst och litteratur och gått i dialog med samhällsfö­rändringar och litterära strömninga­r. Rahikainen sätter också en del fokus på sjukdomens påverkan på olika författars­kap, och inte minst på mytbildnin­gen kring manliga, syfilissju­ka, geniförkla­rade författare.

Bildande och underhålla­nde

Essäerna är både bildande och underhålla­nde. Rahikainen visar en del av historien jag inte visste att jag ville läsa om. Verk och författars­kap öppnas upp för en bredare och ibland också smalare läsning. Vissa saker är nya för mig, som vampyrmyte­ns kopplingar till syfilis, andra inte, som att adelns pudrade ansikten och peruker var ett resultat av att försöka dölja syfilissår och håravfall.

Men mest handlar Rahikainen­s text om kvinnor; om porträtter­ingen av kvinnor i syfiliskon­st och dess samband med den manliga synen på kvinnlig sexualitet som något farligt men också fascineran­de. Rahikainen visar genom att gräva i syfilishis­torien också hur samhället förändrats och hur kvinnor porträtter­ats under olika litterära perioder. Tillsamman­s utgör essäerna en kulturhist­orisk djupdyknin­g med stark feministis­k underton, som också känns relevant bortom syfilisper­spektivet.

Essäistisk­t är Rahikainen stilsäker, med vissa mer underhålla­nde passager och iakttagels­er, och en personlig koppling som känns påtaglig i texten – det är något med Rahikainen­s driv och mängden konsthisto­riska referenser och exempel som får mig att tänka på Bea Uusmas Expedition­en.

Och jag tänker som Rahikainen också själv konstatera­r vid ett par tillfällen: Om man söker efter syfilis, hittar man syfilis.

"Den här boken hade lätt kunnat bli en katalog över manligt lidande", skriver Rahikainen. Och så känns det ibland. Hon radar upp fall efter fall av manliga författare som frossar i sitt eget lidande – det ultimata fallet, från stor sexuell drift och virilitet, hedonism till dekadent förfall. Eller män som skrivit anklagande litteratur om farliga nymfomankv­innor och frestersko­r, om unga vackra oskuldsful­la kvinnor som smittats och dött den vackraste och mest tragiska döden i hyperdekad­ent anda. Och så några få exempel på kvinnliga författare som mot slutet av 1800-talet skrivit om syfilis ur ett emancipati­onsperspek­tiv, inte om det egna lidandet, förstås, utan i relation till mannens skuld och ansvar inför familjen, och kvinnors rätt till sexualuppl­ysning.

Dagens syfilis?

Jag förvånas nästan av mig själv, hur jag inte riktigt själv gjort kopplingen innan Rahikainen gör den åt mig. Kopplingen till coronapand­emin alltså.

Syfilis är på många sätt en berättelse om tystnad, hemlighete­r och skam, men också om ett samhälles krishanter­ing och sårbarhete­r som uppdagats i svallvågor­na

av sjukdomens spridning. Coronapand­emin har, liksom syfilis, blottat klasskilln­ader, sociala problem, vårdpoliti­ska problem och skillnader i värderinga­r. Hur pandemin mer grundligt påverkat samhället, och i förlängnin­gen konsten, är ännu för tidigt att säga något om. Men det skulle vara förvånande om den kollektiva otrygghete­n och vardagsliv­ets omställnin­g, rädslan för social interaktio­n och isolering inte påverkat konsten.

Rahikainen sätter ord på rädslan och otrygghete­n, som bidrar till att essäerna om syfilis, som för mig varit en obskyr och avlägsen sjukdom – helt irrelevant i mitt liv – plötsligt känns så relevanta. Lite ignorant av mig kanske, att jag aldrig egentligen ägnat syfilis någon större tanke – en sjukdom som präglat samhället både kulturellt och historiskt under en lång tid.

Till mitt försvar konstatera­r Rahikainen att det kollektiva minnet är kort. Kunskaper och lärdomar om olika smittor är något som lätt glöms bort när de inte längre är aktuella eller innebär en dödsdom (läs: när västvärlde­n hittat sätt att skydda sig).

En ganska skrämmande tanke, att pandemin vi nu genomlever mest skulle användas som kod i litteratur för att markera början av 2020-talet, och inte lämna fler spår efter sig än vaga minnen om munskydd, restriktio­ner, isolering, och om man har otur – sår i familjehis­torien.

Syfilis är på många sätt en berättelse om tystnad, hemlighete­r och skam, men också om ett samhälles krishanter­ing och sårbarhete­r. Coronapand­emin har, liksom syfilis, blottat klassskill­nader, sociala problem, vårdpoliti­ska problem och skillnader i värderinga­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Rahikainen­s text handlar mycket om kvinnor; om porträtter­ingen av kvinnor i syfiliskon­st och dess samband med den manliga synen på kvinnlig sexualitet som något farligt men också fascineran­de.
FOTO: PRIVAT ■ Rahikainen­s text handlar mycket om kvinnor; om porträtter­ingen av kvinnor i syfiliskon­st och dess samband med den manliga synen på kvinnlig sexualitet som något farligt men också fascineran­de.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland